Руски печат: Русия дава на България последен шанс за АЕЦ "Белене"

София е изправена пред избор, в който всъщност избор няма!
Обновена: 20 авг 2019 11:11 | 20 авг 2019 09:06, Елка Василева
593
Руски печат: Русия дава на България последен шанс за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, Булфото

България прие заявката на руската корпорация Росатом за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", отбелязват в заглавия руски издания. София вече инвестира в строежа на АЕЦ "Белене" 3 милиарда лева; днес централата разполага с два реактора и площадка, на която да бъде построен енергийният обект, пише специализираният сайт "Нефтегаз".

"Националната електрическа компания (НЕК) на България успешно прие заявката", съобщи вчера руската компания. Първият зам.-генерален директор на Росатом Кирил Комаров заяви по-рано, че корпорацията е готова да предостави на българското правителство цялата необходима подкрепа в проекта за възобновяване на строителството, отбелязва "Нефтегаз".

Още по темата

Общо пет компании изразиха желание да участват в конкурса за стратегически инвеститор за проекта - Китайската държавна ядрена корпорация, френско-германската Фраматом, Южнокорейската хидроатомна корпорация, руската Росатом и американската Дженерал Електрик. Но "АЕЦ "Белене" с мощност 2 гигавата поначало се предвиждаше да бъде строена именно с участието на Русия и по руски проект", изтъква електронният вестник, цитиран от БТА.

"Белене" се строи вече над 30 години, припомня "Нюз". През 90-те работата бе спряна заради протести на местното население. През 2006 г. руската компания Атомстройекспорт се залови "да възкреси" проекта, но през 2009 г. той отново бе замразен.

Русия дава на България последен шанс да пусне в ход АЕЦ "Белене", заявява "Економика сегодня". Енергийният експерт Антон Хлопков припомня "негативния прецедент" с участието на Атомстройекспорт в завършването на централата и спряното строителство на газопровода "Южен поток".

Ако Москва се реши на ново сътрудничество, тя ще постави на София максимално твърди условия за връщане на парите, в случай че правителството на страната отново "размисли" да строи АЕЦ в разгара на работата. Иначе Москва просто ще откаже да сътрудничи. За София това е последен шанс да довърши строежа, казва аналитикът.

Определеният ценови "таван" - 10 милиарда евро за АЕЦ с два енергоблока, е мощен фактор за "отбор" на инвеститори - малцина ще склонят да работят по проект, толкова стеснен финансово, смята Хлопков.

Според него освен евентуален интерес от страна на Китай руското участие просто няма алтернативи - "а технологиите на КНР далеч не са толкова съвършени като руските". "В проекта "Белене" България вече е изправена пред избор, в който всъщност избор няма", убеден е руският експерт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


593
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 469 Вие направихте българския народ беден, агнешка главичко мериносова със сварен мозък в шорошки сос. *** да се изблееш на накоя азсам блея на НПО-тата, там ако блееш правилно, дават грантове.
411
13
 
14
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 4 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
410
11
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Без "американските" тецове не може, това не го ли разбрахте? Без Белене може, но без "американските" тецове не може. Не може всичкият ток за Южна България да идва от северната граница. Не може всичкият ток да виси на уранови доставки от Просия. Не може цялата енергетика да е съсредоточена в един район от 50-60 км и да е уязвима отвсякъде. И не желая да субсидирам трапезата на руския измеккяр с моята европейска заплата.
409
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шорошките каскети от *** филц пак счупиха ***. Не разбрахте ли, че нямате нужната компетенция да се занимавате с атомни електроцентрали? Атомна електроцентрала ще има, защото е нужна на България , както е нужен Козлодуй. А при вас дилемата е или патки да пасете или вас да ви пасат като патки
408
4
 
8
 
! Отговори
ДАЛ БОГ"СПЕЦИАЛ преди 4 години
ДО ТУК 463 "АТОМНИ СПЕЦИАЛИСТИ"ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ ОТ ТАКИВА "СПЕЦИАЛИСТИ"КАЧЕСТВОТО ИМ Е РАВНО НА "АТОМНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ АВГАНИСТАНСКИТЕ ПЛАНИНИ" СКЪПИ ГОСТИ НА Г-ЖА МЕРКЕЛ
407
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 460 "Държавата Литва..." - Каква държава Литва, бе , каскет? Там като население са останали няколко квартала на София и Пловдив и стотина -двеста села
406
6
 
5
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
Вярно няма нужда от Белене, по-добре тези пари да ги даваме за да си плащаме замърсяването от фабриката на Ковачки, щото иначе ще го оставим без доходи, а това не е демократично. Трябва също да плащаме и за фалиралата ТЕЦ Марица-изток 2, защото е спонсор на футболния отбор на Берое.
405
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЪН РУСИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ
404
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дори и да загубим по далече от руснаците те са наи голямото зло за българия със своите деиствия в близките 30 години го доказаха че е така
403
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друго си е да платим осем кошници(F16) авансово и да плашим гаргите с тях! Нъл тъй ве разбирачи!
402
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не ви вярва и никой не желае нов руски аец в БГ. В Беларус пускат нов аец до края на годината, при който вече са констатирани сериозни пропуски в изграждането му. Държавата Литва е поръчала йодени хапчета на стойност 1 милион евро, защо ли?
401
8
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Никакво Белене няма да има :)))))))))))))) По - скоро някой ще плати на куп борчовете на Левски :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))), което също няма как да стане.
400
14
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен"Само ти ли не разбра, че Американските Марици са с руски собственик?"---Така ли? Де юре са руска собственост? Странно, посланник Рубин мисли друго.....Оня ден се изходи по въпроса...Това ли е новата опорна точка на НПО-тата? Следващата коя е? Че канадската компания, изнасяща златото ни на безценица, е със седалище на Червения площад? Полско, плоско....За парите, които ви плащат, трябва повече да се стараете...
399
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е Русия да се пръждосва заедно с последния си шанс.
398
16
 
31
 
! Отговори
Както обикновено преди 4 години
Руснаците не пропускат да изкажат своето нагло и надменно отношение над България. Другите кандидати се борят да вземат печелвша многомилиардна поръчка, а руснаците искат България да им се помоли Те да спечелят някой друг милиард на наш гръб.
397
13
 
9
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Пак мнозинство политиканстват...Тази Русия какви страсти разпалва.Пет милиона държава останахме, нула индустриални производствени мощности, няколко цеха за сглобяване компоненти за авто индустрията, тук таме ферми за кокошки (тези за прасета ги приключиха) и... това е. Можем да караме само на солари и вятър. АЕЦ ни трябва, точно толкова колкото и онези Ф-16 или на бушмен камина с водна риза.Дали ще строят руснаци или американци не го решаваме ние. Каквото каже чичо Сам. Конкурси... Хахаха
396
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая работа с Белене няма да стане, защото фотоволтаиците и вятърниците копат яко в обратна посока. Една нова АЕЦ ще ги замрази завинаги. Те имат лобита навсякъде в корумпираната ни държава.
395
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 439Реакторите са построени преди 5-6год.,а не преди 30г.Чешкият реактор който продадохме на ,,Росатом"е от преди 30год.,и работи безотказно на Волго-Донската АЕЦ!А можеше да работи в Белене.
394
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въртим, сучем и пак до Русия опираме. Като сме голямата работа да си построим сами АЕЦ-а.
393
17
 
25
 
! Отговори
Аман от грижите... преди 4 години
... НА РУСКИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ!ТЕ ВИНАГИ НИ ИЗЛИЗАТ СКЪПО. ДА СЕ МАХАТ ОТ БЪЛГАРИЯ!