Руски блогър с туит срещу деца на полицаи, извършили насилие

Владислав Синица ще лежи 5 години в затвора
3 сеп 2019 15:38, Елка Василева
15
Руски блогър с туит срещу деца на полицаи, извършили насилие
Снимка: архив, Reuters

Руски съд осъди блогър на 5 години затвор заради текст в Тwitter, в който той призова да бъдат взети на прицел деца на извършили насилие полицаи, след жестоката разправа с протестите в Москва, предаде Франс прес.

"Съдът призна Владислав Синица за виновен и го осъди на пет години затвор", обяви съдията по делото. Той посочи, че Синица е осъден за "подбуждане на омраза" към полицията съобразно закон за борба с "екстремизма".

Според разследващите, цитирани от руската агенция "Интерфакс", блогърът постнал на 31 юли туит под псевдоним Макс Стеклов, в който призовал "голям брой хора към незаконни действия с насилствен характер срещу децата на служители на реда". На 5 август Синица е бил задържан.

Въпросният туит, според опозиционния телевизионен канал "Дожд", е призовал за "изучаване на "геолокацията на снимки на семейства на полицаи в интернет.

Още по темата

След това един ден детето на доблестен служител на реда не се връща от училище. Вместо това по пощата се получава компактдиск с видео и снъф филм (филм, в който се извършва убийство, бел. прев.), записан на него".

Блогърът определи призивите си като "насилствени и неетични", но отрече да е апелирал към реални действия. Той каза, че ще обжалва присъдата.

Постът в Тwitter е бил в реакция на полицейските репресии срещу демонстрациите, които от средата на юли се провеждат почти всеки уикенд в Москва. Протестите са срещу недопускането на опозиционни кандидати на местните избори в руската столица, насрочени за 8 септември.

Това протестно движение, най-значимото от връщането на Владимир Путин в Кремъл през 2012 г., доведе до близо 2700 ареста и няколко съдебни дела за "масови безредици" и "насилие срещу органите на реда".

Около 60 000 души участваха в неразрешен протест на 10 август в Москва, който мониторингова група определи като най-големия в Русия от осем години. Неразрешеният протест миналия уикенд обаче събра едва няколко хиляди души, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

По-късно днес в съдилища в Москва ще има заседания по делата срещу няколко други опозиционни активисти. Те са обвинени в използване на насилие срещу полицаи по време на протестите. Опозицията определи тези обвинения като прекомерни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този *** явно няма деца...щом апелира възрастни да извършват насилие срещу деца, защото родителите им са едикаквиси.Децата са виновни само за изверг. 5 години са му малко.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лелиий! Този гл.юпак ,ако беще в демократичните САЩ ,най малко 20 години пандела .На-малкото !!!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е късметлия че е в Русия... Мога да си представя "цивилизованите" евроатлантически полицаи какво ще му причинят ако направи подобни изказвания за техните деца...
8
2
 
26
 
! Отговори
Валентин преди 4 години
Браво - един низък и подъл соросляк си получи заслуженото.
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Блогерът" всъщност е от обучената от САЩ пета колона и приближен "активист" на Нахални.Призовава към терористични действия и то срещу деца.След това тази дребна присъда?Хак му е, но е малко това наказание за такива ид и о ти. Такива долни твари трябва да се прибират в затвора за много, много години, за да се премахне опасността за атаки на невинни деца.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
френските "жълти жилетки", ако беха призивали към същото, щяха да ги изкарат терористи т.н. и щяха къде по зверски даим разкажат играта. Зелка и Днес ЛЪЖАТ. Истинската новина е, че въпросния индивид Действително е бил осъдел на ЗАТВОР, но забележете, прокуратурата е поискала 5 години затвор. Съдът му дал 1 година затвор в работническа КОЛОНИЯ. Това го пишат в руските интернет сайтове.
5
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джоДо такива като теб - защо не отидеш там на място да им се радваш. Кухи кратуни. Взимай си чантата и в Москва, да видиш какъв рай е. Писна ми от вашите изблици на радост. Оставете България на българите. Хората искат нещо ново, а на вас в главите ви азиатска диктатура и ***.
4
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз горкия май забрави, че се намира още в коми азиатска клоака :) нищо не е мръднало в Русия последните 30 години ... още са в блатото на тоталитаризма.
3
4
 
29
 
! Отговори
джо преди 4 години
На зло куче - зъл прът....
2
8
 
36
 
! Отговори
Фед.Слу.Безопасност преди 4 години
Малко са му 5 години на този, който подбужда насилие над деца. Бой до омекване на костите в подземието на Лубянка. Метнат на товарния вагон с всичките си приятели скачачи и бързо към трудов лагер на Чукотка, да им тракат зъбите и да тракат камъчки за диаманти! За чиста и свята република! Зандан и каторга за подбудителите на цветни псевдо революции!!!
1
22
 
7
 
! Отговори
Бончев преди 4 години
Блогърът е агент провокатор на службите.евтин номер