Сноудън: Ще се върна в САЩ, ако процесът е справедлив

Той заяви, че не си е избирал да живее в Русия
13 сеп 2019 12:56, Елка Василева
36
Сноудън: Ще се върна в САЩ, ако процесът е справедлив
Снимка: архив, Reuters

Едуард Сноудън – бивш служител на американските спецслужби, заяви, че е готов да се върне в САЩ и да се изправи пред съда, но процесът срещу него трябва да е справедлив и обективен.

В интервю за радио National Public Radio Соунъд заяви, че би искал да разкаже на съдебните заседатели защо е предоставил секретната информация на журналисти. Съдебните заседатели по думите на Сноудън трябва също така да получат достъп до засекретените материали, които той е огласил, за да оценят дали той е постъпил правилно.

Сноудън подчерта, че негово връщане в САЩ само, за да чуе присъдата, ще стане лош пример за онези, които може да се намират в сходна ситуация.

„Никой не става информатор, защото иска това. Никой не става информатор, защото тях ги очаква щастлив край“, добави той.

Още по темата

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност каза, че не си е избирал да живее в Русия. Той припомни, че е поискал убежище от 27 страни, вкл. и Германия и Полша, но те за разлика от Москва са се страхували от ответни мерки от страна на САЩ.

По думите му руските разузнавателни служби са му предлагали сътрудничество, но той е отказал. Ако е бил дал съгласие, то вместо проведените 40 дни на летището „още на първия ден щях да напусна летището с лимузина, щях да живея в дворец“, а на Червения площад щяха да се провеждат паради в негова чест.

През юни 2013 г. Сноудън предаде на „Вашингтон поуст“ и „Гардиън“ секретни материали за програмите за следене на спецслужбите на САЩ и Великобритания в интернет . Той излетя за Хонконг, а оттам – за Москва, където  остана известно време в транзитната зона на летище „Шереметиево“, припомня РИА Новости.

Русия даде на Сноудън временно убежище за срок от една година при условие, че той прекрати дейността си против САЩ. През август 2014 г. Сноудън получи разрешение за пребиваване за срок от 3 години, което му дава възможност да пътува не само в Русия, но и извън нея. През януари 2017 г. разрешителното му беше удължено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на такив ахора, имате поне малко свобода.
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Не! Предпочита си държавата. Това, което направи, беше ДОБРО. Само Янков ченге, което се к те редува повече от службицата си, отколкото от хората, на които трябва д а служи, може да е *** друго мнение.
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5Ок, дай да го направим простичко, че да схванеш.Ако Путин му карат един камион малки момченца и момиченца, да си прави с тях каквото си иска, а това е тайна, пазена от службите и някой каже истината, национален предател ли е? Какво предава? Интересите на група хора, който ще направят всичко и на всеки, само и смао да имат власт
9
0
 
31
 
! Отговори
джо преди 4 години
Украинците навярно предпочитат да ги следят изкъсо и постоянно да ги подслушват. Тези ,които не слушат да ходят на екскурзия до Гуантанамо, . Така ли е Анонимен 3 ?
8
5
 
38
 
! Отговори
НАТО ВЪН! преди 4 години
Герой!
7
6
 
33
 
! Отговори
Гост преди 4 години
А Сноудън знае ли, че такива като него, но работили против Русия ги черпят с новичок?
6
0
 
37
 
! Отговори
сара преди 4 години
Май и той не осъзнава докрай станалото. Става *** ми - дойди ми.
5
7
 
36
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
До АнонименСъщият хуманист, също движен от хуманни подбуди на име Литвиненко беше отровен от таваришчите , на които симпатизираш.
4
0
 
42
 
! Отговори
джо преди 4 години
Ха Ха Кой не предпочита Родината си? Въпросът е риторичен. Сноудън нямаше друг шанс и пребиваването му там е единствения начин да оцелее. Виж какво се случи на Асандж , а какво на Кашоги. Сравнението ти е неуместно. Трябва да си пълен перко за да не го проумееш
3
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно било че в Русия е непоносимо, ето престъпниците са по склонни да лежат в затвор в цивилизования свят, отколкото да живеят свободни в рашата. Въпреки че при един справедлив процес, както го иска Сноудън то по всяка вероятност го очаква летална инжекция или електрошок.
2
17
 
38
 
! Отговори
Ха Ха преди 4 години
Тоз предпочита затвор в САЩ пред жизнь в рассиката ;)))
1
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото той се движеше от хуманитарни и патриотични подбуди, а не беше дрон, следващ правилата на система, която не е ясно, дали помага или вреди, сега ще го съдят. Няма и един нормален американец, който да вярва, чеТози човек е за затвора.