С църкви, градини, сауни: Руските войници се настаняват трайно в Сирия

Москва има договор за наем на базите в Хмеймим и Тартус за 49 г.
6 окт 2019 13:28, Елка Василева
251
С църкви, градини, сауни: Руските войници се настаняват трайно в Сирия
Снимка: архив, Reuters

"Растенията ще имат време да порастат!", казва един от руските офицери, трайно настанили се в базата си в сирийския град Тартус, където се радват и на градините си, и на подводниците си, четири години след военната намеса на Москва в страната.

Въпреки съобщенията за изтегляне на контингента и драстичното намаляване на операциите руското присъствие в Сирия трайно се е вкоренило и това дава ясен знак за бъдещето на страната.

В крайбрежния град Тартус в Западна Сирия, както и в другата си база в Хмеймим по на север, руската армия трайно се е разположила и на драго сърце афишира това пред поканените да посетят обектите й журналисти, включително тези на Франс прес.

Спортни зали, сауни, хлебарници, химическо чистене и, разбира се, православни параклиси.

Войниците имат "всички необходими удобства", заяви руски офицер, пожелал анонимност, защото не му е разрешено да прави изявления пред медиите.

С изпращането на авиацията си на помощ на режима на Башар Асад в края на септември 2015 г. Москва позволи на хванатия натясно свой съюзник да натрупа победи над бунтовниците и да си върне контрола над големи части от територията.

Днес руснаците се показват публично с патрулите на военната полиция по улиците на сирийските градове или "съветниците", които вече застават пред камерите при обучението на елитен батальон от войската на Башар Асад близо до Дамаск.

По официални данни в Сирия са дислоцирани 3000 руски военни плюс самолети, хеликоптери, бойни кораби и подводници. Защитата им се осигурява от последно поколение системи за противовъздушна отбрана С-400.

Базата в Хмеймим, изградена набързо край гражданско летище, стана постоянна през 2017 г., преминавайки под руска юрисдикция. Същото стана в Тартус: пристанищното съоръжение на руските ВМС се превърна в постоянна военноморска база.

Москва вече има договор за наем на тези бази за 49 години, очевиден коз за трайното присъствие в Близкия изток и упражняване на влияние, по-специално в противовес на САЩ.

"Със своите бази Русия укрепи позицията си, но само докато разполага с Башар" Асад, отбеляза Алексей Малашенко, ръководител научни изследвания в московския Институт за диалог на цивилизациите.

"Никой приемник, никое движение или група няма да защитава толкова старателно руското присъствие", каза той.

Президентът Владимир Путин впрочем бе ясен: руснаците ще останат в Сирия, докато Москва "има интерес от това", каза той през юни 2018 г. Благодарение на успехите си в Сирия и близостта си с Иран Русия отново е основен играч в региона.

Във военно отношение сирийската военна кампания, в която са служили над 63 000 руски военни, позволи да се изпробват в реални условия войниците и модерното въоръжение като ракетите "Калибър" или бомбардировачите с голям обхват.

С около 100 полета дневно в най-горещия период на войната операциите позволиха и на 90 процента от руските военни пилоти да придобият боен опит.

За стабилизирането на сирийския режим и съответно постигането на дълготрайно присъствие Русия обаче трябва да се справи със сложния проблем с възстановяването, чиято цена по оценки на ООН е над 400 милиарда долара.

В много градове усилията засега дават само скромни резултати в обстановка на западни санкции срещу Дамаск и нежеланието на международната общност да финансира следвоенния период без действителен напредък към политическо решение.

В опустошения от войната град Алепо - втория по големина в Сирия, доставените от Русия кабели за високо напрежение и водопроводни тръби позволиха възстановяване на електрозахранването и водоснабдяването, но бившите бунтовнически квартали продължават да са в развалини.

Задвиженият неотдавна политически процес със създаването на Конституционен комитет е с повече от неясни перспективи заради въпроса за бъдещето на Асад, за чието напускане настояват редица местни и международни играчи.

Контролираната от джихадистка групировка провинция Идлиб пък е предмет на крехко споразумение между Москва и Анкара за избягване на кръвопролитно настъпление на сирийския режим. Това статукво обаче едва ли ще трае дълго.
В крайна сметка "Русия няма път за изход. Тактиката й е добра, но няма никаква стратегия. Тя мисли само с един ход напред. А какво ще има после, никой не знае", каза Малашенко.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: РусияСириявоенни бази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цитат от 02.12.2014Южен поток беше спрян от васалното българско правителство по нареждане на госпоадрите от САЩ. А сега българите се молят за руска газ от Турция, щото друга алтернатива за по евтини доставки така и не се намери и няма да се намери, и българите ще продъжлават да плащат скъпо и да целуват *** на САЩ.
105
10
 
21
 
! Отговори
Цитат от 02.12.2014 преди 4 години
Владимир Путин се отказа от газопровода Южен поток , грандиозният проект падна жертва на ниските цени на петрола и слабото търсене на газ в Европа .......Русия се отказва от Южен поток
104
5
 
20
 
! Отговори
бай Тодор Правешки преди 4 години
Здравейте другарки и другаре ***. А САЩ като нямат безвизово споразумение с ЕС, защо ЕС официално заяви, че САЩ имат договор за безвизов режим с ЕС и ЕС трябва да наложи реципрочно визи на гражданите на САЩ понеже САЩ не го спазват за България, но няма да го направи защото не иска да си разваля отношеният със САЩ заради жалки *** втора категория като бъгарите и за пореден път Брюксел се изплю в лицето на България ха ха хааа хаааааа....
103
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В СИРИЯ, РУСНАЦИТЕ НЯМАХА РЕАЛЕН ПРОТИВНИК... С МОДЕРНО ВЪОРАЖЕНИЕ. ПРОСТО СИ ИЗПИТВАХА ОРЪЖИЯТА, КОИТО НЯМАХА РЕАЛЕН ОТГОВОР В СРАЖЕНИЯТА. СЕГА ЩЕ КРЕПЯТ АСАД, ДОКАТОПУКНЕ. ДА МУ МИСЛЯТ СИРИЙЦИТЕ С ТИЯ РАЗРУШЕНИЯ.
102
7
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До АнонименЕдин ден, юе нападнем американските бази в България - внезапно и кръвопролитно и ще избием ***, латиносите и реднеците като кучета, през гръкляна и сваляне на скалпа (по тенгриянски обичай). След това ще им сварим частите в баките и ще ги хвърлим на прасетата против африканска чума! Талибаните ще се сторят на американските пръдльовци като невинни хлапета играещи със зарчета. Слава на Тангра! Смърт на ГЕРБ!
101
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските бази в България не са нито срещу Русия, нито да пазят България от някой си. Американското военно присъствие в България е с цел да пази американското влияние в България в случай, че българите решат да се откажат от васалното си положение спрямо САЩ, тогава американсктие войници няма и за миг да се поколебаят да стрелят по българите и да леят реки от кръв по българските улици.
100
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай Тодар ПравешкиЗдравей Бай Тодоре, пак говориш без да са те информирали комунистическите другари. САЩ няма "безвизово споразумение с ЕС". САЩ има т.нар. Visa Waiver Program в която изрично са записани страните които имат право на безвизов 90 дневен престой. Там ЕС не фигурира под никаква форма. Също така, от 2015 ако гражданин на страните без виза са пътували до рискови страни като (Ирак, Иран, Либия и пр.) те също трябва да кандидатстват за виза. Уволни си съветниците и наеми западни :)
99
0
 
11
 
! Отговори
Фо110 преди 4 години
Дезинформацията е хубаво нещо, Но фактите ГОВОРЯТ друго:Юни 2014 година след посещението на "скъпите" гости от говедария, сенаторите ДжонМаккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън България "капитулира"по темата Южен Поток!
98
0
 
10
 
! Отговори
02.12.2014 преди 4 години
На този ден Путин се отказа от Южен поток при посещението си в Турция !
97
6
 
2
 
! Отговори
13 преди 4 години
Изобщо не трябва да се интересуваме от *** като руснаците, американците, сирийците и арабите. Начина да се разкарат е спиране на социалните помощи и заменяне на милионите автомобили с двг с които сулю и пулю отиват до магазина и обратно, да вземат келемето от градина или да изкарат 50 Е разтоварвайки 1 кашон мислейки се за бизнесмени, с елементарен но функционален и бърз, градски жп транспорт, на ток от въглища и фотоволтаици. Тогава руснаци, американци и араби отиват в историята.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 101Проектът Южен поток бе отменен от Бъглария след посещението на трима американски сенатори които дърпаха ушите на българския премиер и той излезе от срещата с наведена глава и измърмори, че България трябва да спре Южен Поток.
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Крим Русия може да унищожи американските военни бази в България за минути. Американците не са толкова глyпави за да тръгнат директно стещу Русия. Американските бази не са за да пазят България от някой, никой няма да напада българия. Американсктото военно присъствие е за да гарантира на не се обърне вота на българите и в този случай да могат бързо да арестуват и да сменят българското правителство ако не се води по линията на Вашингтон.
94
0
 
2
 
! Отговори
Теократ преди 4 години
До ДемократДемокрацията се позовава на хорски фантазии и човешки промени! Библията е една!Тя е чиста проба на атеизъм - противници на божиите закони!
93
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО ВЪН!
92
9
 
6
 
! Отговори
До 101 преди 4 години
До Жалки навеждачи Проектът Южен поток бе отменен лично от Путин през декември 2013 г. и обявено, че се заменя с Турски поток ! Стига с тези опорки, как България се била отказала от проекта ! Не е вярно ! Русия се отказа !
91
1
 
6
 
! Отговори
тиква преди 4 години
До бай Тодар Правешкити би ли допуснал в страната си да влизат безвизово индивиди от далеч по бедна страна прочута с корупция
90
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Къде е помощта ?Ти да не мислиш че Путин случайно обяви операцията за "завършена" и също каза, че ще стоят в Сирия докато им е необходимо? При първи неуспех или влошаващо се положение ще обяви че вече "нямат интерес" и ще подвие опашка. Интересното ще дойде когато Асад падне. Базите там са за да не позволят това да стане, но това означава диктатура и изолация. Сирия не я чака нищо добро, но като знаем кой се е заел да й "помага" това е ясно.
89
6
 
6
 
! Отговори
тиква преди 4 години
интересно защо сирийските бежанци не избягаха в русия ако там е по сигурно и по приятелски за тях ?защо избягаха в лошия запад ?
88
5
 
6
 
! Отговори
бай Тодар Правешки преди 4 години
Здравейте другарки и другаре ***. А САЩ като имат договор за безвизов режим с ЕС и България е пълноправен член на ЕС, защо САЩ не го спазват за България и плюят в лицето на българите, а българите се гушат смирено, облизват се и преглуъщат и се обясняват еми то Полша не е България, така са преценили нашите по старши американски патньори ха хааа хаааа хааааааа!
87
5
 
1
 
! Отговори
хъша преди 4 години
До Анонимен 109благодари се че ги има и че на нас не ни се налага да им плащаме за да ни осигуряват по голяма безопасност от колкото ако ги нямашеако всичко е и за тяхна сметка със престоя им то няма от какво да се оплачем