Путин: В Африка имат нужда от помощ в борбата с тероризма

Русия развива военно-техническо сътрудничество с тях
21 окт 2019 16:55, Елка Василева
21
Путин: В Африка имат нужда от помощ в борбата с тероризма
Владимир Путин. Снимка: архив, БТА

Русия развива активно военно-техническо сътрудничество (ВТС) с африканските страни, каза руският президент Владимир Путин в интервю за ТАСС в навечерието на срещата на върха Русия-Африка в Сочи на 23-24 октомври.

Той специално подчерта, че инициатори на нови споразумения в тази сфера често са потенциални купувачи на руска военна техника, които "трябва да защитават суверенитета и независимостта на своите държави, включително и от екстремистки и терористични групировки".

"Въоръжените сили и органите на правовия ред в редица африкански страни не са способни самостоятелно да противодействат на бандитските формирования и се нуждаят от съществена помощ - посочи Путин. - Ние ще продължим курса си към разширяване на контактите между спецслужбите и правоохранителните структури на Русия и африканските страни в областта на борбата с тероризма, организираната престъпност, разпространението на наркотици, прането на пари, нелегалната миграция и пиратството."

Според руския държавен глава това е "допълнителен стимул към взаимодействие с Русия, която има богат опит в борбата с тероризма, включително и в Сирия".

Той посочи, че в момента действат споразумения за ВТС с над 30 африкански страни, на които Москва доставя "широка номенклатура от въоръжения и техника".

Путин уточни, че част от техниката се предоставя на безвъзмездна основа, добавяйки, че това е обичайна практика, следвана от всички водещи страни в света. Той отбеляза също, че Русия дава принос за подготовката на военни кадри на африканските страни, участва в обучението на африкански мироопазващи сили.

Путин каза още, че положението в много райони на Африка остава нестабилно: не са уредени редица междунационални и етнически конфликти, редуват се остри политически и социално-икономически кризи.

"Висока активност в Северна Африка, в Сахарско-Сахелската зона, в района на езерото Чад, в Африканския рог, проявяват редица терористични организации, включително Ислямска държава, Ал Кайда, Боко Харам, Аш Шабаб", отбеляза руският лидер.

"Не случайно лозунгът на (предстоящата) среща на върха е - "За мир, сигурност и развитие". Без решаването на тези проблеми не може да има последователно движение напред", подчерта Путин пред ТАСС, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
5
 
! Отговори
Аспарух преди 4 години
Наглиците from USA обявяват някоя страна,че нямала демокрация и те влизат с армията си,убивайки десетки хиляди,обричайки милиони на страдание.Време е Русия да се намеси не само в Африка,но и в Южна Америка и другаде.Путин е класа !!!Путин е история!!!Мишките слагат минуси!!!
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейците чакат руснаците да отидат да оправят Африка, а те ще пристигнат в последния момент и ще започнат да плюят руснаците, че окупирали това-онова.Така чакаха Русия да освободи Европа от нацизма.
14
0
 
6
 
! Отговори
русофил преди 4 години
да живеят африканските братушки.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат нужда да се отарват от западните и краварски интриги и тормоз
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес оръжие, утре рускини.
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страни от третия свят си сътрудничат със страни от третия свят. Къде е новината тука?!?!?
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците се изнедоха от Сирия, разбраха, че плановете им се провалиха.
9
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Имат нужда от внос на демокрация.
8
5
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Айдеее , Русия се гласи да воюва и в Африка.Нито ден без война.
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Терорист номер 1 щял да спасява от терористи като ги гони към Европа. Света ще мирне само след като обесят джуджето, което се прави на лудо за пенсия.
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
..А КЪДЕ Е ЧАСТНАТА АРМИЯ ВАГНЕР,,,
5
12
 
11
 
! Отговори
Лев преди 4 години
Тоя малкият срама няма.
4
6
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Дааа и повечето терористи стрелят с "Калашников".
3
17
 
17
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Други разбутаха и окървавиха Африка и сега търсят Русия даги спаси от чумата САЩ
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Крим Путин влиза и в Африка !
1
8
 
9
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Сега разбутайте и Южна Африка и трябва да си ги заселвате тумбите в Сибир.