Анкара доволна: Кюрдите няма да имат своя "държавица"

Турция определи договореното с Русия като историческа победа
23 окт 2019 11:21, Елка Василева
85
Анкара доволна: Кюрдите няма да имат своя "държавица"
Реджеп Ердоган. Снимка: БТА

Анкара е доволна от постигнатото вчера след 6 часа преговори между Ердоган и Путин в Сочи споразумение за Сирия.

Съветникът на турския президент Фахреттин Алтун го определи като историческа дипломатическа победа, постигната благодарение на силната лидерска воля на Ердоган.

"Борбата срещу тероризма ще продължим в сътрудничество с приятелските и съюзнически страни. Проектът на сепаратистката терористична организация за създаване на държавица отиде в историята", написа в Тwitter съветникът на турския президент.

Според подписаното между Москва и Анкара споразумение кюрдските милиции от Силите за защита на народа ще напуснат до 150 часа територията на планираната зона за сигурност в Северна Сирия. След този срок руски и турски военни съвместно ще патрулират в дълбочина до 10 км на сирийска територия, предаде БТА.

Срокът от 150 часа, договорен за изтеглянето на кюрдските милиции, изтича на 29 октомври. Датата е емблематична, понеже тогава се чества националният празник на страната. На тази дата се навършват 96 години от обявяването на Турция за светска република от Мустафа Кемал Ататюрк.

Още по темата

Фактът се свързва с това, че именно на тази емблематична за Турция дата, каквато е 29 октомври, Турция ще стъпи в зоната за сигурност, заради която турската армия предприе операцията "Извор на мира" в Северна Сирия и се смята,че е изпълнила с чест тази задача.

Какво точно се случи в Сочи?

Ердоган пристигна по обяд в Сочи. Според източници от Анкара той и Путин известно време са разговаряли насаме. Медиите публикуваха снимка, на която Ердоган и Путин се вижда да разговарят пред разтворени топографски карти.

Разговорите между двамата президенти са продължили 6 часа. Главният резултат е постигнатата договореност за изтеглянето на кюрдските милиции от 30-километровата зона за сигурност, както и започването на общи патрули от руски и турски военни в зоната за сигурност.

Ето какво съдържа подписаното съвместно споразумение между Турция и Руската федерация, /в оригиналния вариант се нарича меморандум/ което публикуваха турски медии.

1. Двете страни заявяват/потвърждават/ запазването на политическото единство и териториалната цялост на Сирия и опазването на националната сигурност на Турция.

2. Подчертават своята решимост да се борят с всички форми и прояви на тероризма и за прекратяване на сепаратистките дейности на сирийска територия.

3. В тази връзка ще се поддържа установеното статукво на територия 32 км в дълбочина, постигнато от операцията "Извор на мира", включващо Тал Абияд и Рас ал Айн.

4. Двете страни потвърждават значението на Договора от Адана. Руската федерация при съществуващите условия ще улеснява изпълнението на Договора от Адана.

5. На 23 октомври, от 12 часа на обед, руски военни полицаи и сирийски граничари ще навлязат от сирийска страна на територията, която остана извън операцията "Извор на мира" ,за да гарантират изтеглянето на кюрдските милиции и на тежките оръжия от 30-километровата територия край турско-сирийската граница. Тези действия ще приключат в рамките на 150 часа. В същото време съвместни руско-турски военни патрули ще започнат съвместни патрулни действия в границите на турската военна операция на запад и изток на 10 км дълбочина, която не включва град Камишли.

6. Всички сили на кюрдските милиции, както и оръжията им ще бъдат изведени от Манбидж и Тел Рифат.

7. Двете страни ще предприемат необходимите мерки за предотвратяване проникването на терористични елементи.

8. Ще бъдат предприети съвместни дейности с цел осигуряване на сигурността на мигрантите и улесняване на доброволното им завръщане.

9. Ще бъде създаден съвместен механизъм за наблюдение и проверка, който да наблюдава и координира прилагането и изпълнението на този меморандум.

10. Страните ще продължат усилията си за намиране на трайно политическо решение на конфликта в Сирия в рамките на Механизма от Астана и за подпомагане на дейността на Конституционната комисия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: РусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като почнат да ги връщат турските челебии в дървени пардесюта ще му мине ищаха на Ердо.
62
6
 
3
 
! Отговори
От бореца преди 4 години
Наблюдател на собствената си дефекация, никой не знае в коя война е победила държавата на туруците, сборище от безродни предатели.!.
61
15
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До Анонимен 36..***, кого го е било страх при смяната на имената бе ***, добре че тогава беше СССР зад гърба ви та бяхте курназ и се правехте на мъже, а Турция не можеше да нападне за да не предизвика трета световна м/у НАТО и Варшавския договор... А сега опитайте пак да ви видя до къде ще стигнете, по зле и от бивша югославия ще остане БГ... Страх нали, че ще останете само с шоплука като територия ... Наглец и смшеник..пффф...
60
1
 
2
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
Прегоряла, мешана скара от man. Гали и потурнашки тюрлю гювеч.!.
59
4
 
5
 
! Отговори
Говорите глупости преди 4 години
САЩ, ПРАВЯТ ТОВА--КОЕТО СА ПРАВИЛИ ВИНАГИ ОТ ВСВ, НАСАМ.ВИНАГИ СА СИ ЗАЩИТАВАЛИ ИНТЕРЕСИТЕ. ТРЪМП, ПРОСТО СИ ИЗВЕДЕ ВОЙСКИТЕ ОТ СИРИЯ И ДАДЕ ШАНС НА ЕРДОГАН ДА СИ РЕШИ ПРОБЛЕМА СЪС 4-МЛН.ЕМИГРАНТИ ОТВОЙНАТА В СИРИЯ. НЕКА ОСТАВИМ РУСИЯ И АСАД ДА СЕ РАДВАТЕ НА. НОВИТЕ СИ СОЦ-РОБИ НА АРАБСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ.... ХАХАХАААААХУБАВОТО Е, ЧЕ СА ОТ ПКК--КОМУНИСТИТЕ!ТАКА ИМ СЕ ПАДА... АЗ СЪМ ДОВОЛЕН!!!!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Mister CroНе си наясно. Кюрдите са близки до Иран, не до Израел. Аман от хора дето не са прочели една книга, обаче пишат ли пишат.
57
6
 
11
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Кюрдите щяха да създадат марионетна държавица на САЩ и Израел, но Турция, Сирия и Русия казаха, че това нема да го биде и се отми в канала на историята! Американците не предададоха кюрдите, те просто нямаха избор и трябваше да се омитат пред настъпващата турска армия. Турция нямаше избор, ако допуснеше кюрдска държава в Североизточна Сирия, това щеше да застраши съществуването на самата Турция...
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щатите изтеглиха сирийския си контингент в съседен Ирак, но ЗАПАЗВАТ контрола върху нефтените полета в северна сирия, там остават щатски военни! Ердоган може да е спокоен, че за сега кюрдска държава няма да има, а Помпео му забрани да трепе кюрдите за кеф. Още е трудно да се каже какъв е кяра за руснаците и Асад, но за това Путин да му мисли и как ще бега от сирия, че там войната няма да има скорошно решение
55
13
 
9
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Ахмет - сегашното нахлуване в Сирия, не е особено за гордост. Редовна армия, обезпечена с бойна авиация и куп наемници воюва с партизани. Да, сърцати и куражлии, но - партизани. А американското предателство, допълнително ги натисна. С какво се гордееш? С военните престъпления или с това, че тея хора се бранеха с автоматично оръжие срещу свръх съвременното оборудване? Голяма гордост.
54
6
 
6
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Ахмет - всеки народ който има адекватно управление и армия достатъчно въоръжена е в състояние да воюва. Турската армия бе напомпана от Америка заедно с турското самочувствие. Звучиш като да сме връстници. Аз съм служил по същото време горе-долу в бойно поделение - Симеоновград. Втората Световна съотношението за отбрана е било 7/1 по мое време - 14/1. Не стигахме физически. Говореше се за линия България-Гърция-Кипър срещу Турция. Бройката винаги е важна, не само куража.
53
5
 
5
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Бай Петко - Байно, забелязва се, че мисленето не ти е силна страна. Американската армия е достатъчно силна и подготвена за да се справи на терен с който и да е от играчите там. Кой си мислиш, че подготви и въоръжи турците до тази степен? Путин? Обикновения американски войник изпълнява заповеди. Като всеки друг такъв по света. И няма вина за малоумното и малодушно поведение на Клоуна Тръмп. А шапката дето я сваляш, то по навик. Така са мачкали фесчето пред онбашията и дедите ти.
52
3
 
8
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
ЕРДО Е ВЕЛИК.СЕГА КЮРДИТЕ ОТ ПКК-ШЕ СТРОЯТ ", АРАБСКИ СОЦИАЛИЗЪМ"... ПРИ АСАД!ТЪКМО ЩЕ ПРОБАТ ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА И ПРИ КЮРДИТЕ.... И МАГАРЕ БОБ ДАЛИ ЯДЕ!ШЕ ВИДИТЕ ВИЕ, КАК НАШИТЕ КОМУНИСТИ ШЕ ОТИДАТ ТАМ ПО ЗАПОВЕД НА МОСКВА ДА СПОДЕЛЯТ "БРАТСКИЯ СЪВЕТСКИ ОПИТ"!!!
51
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"..А са праиш на ударен за ФАКТА,че "Велика Турция" НЯМАШЕ СОБСТВЕНА писменост до преди 100 години,а използваше арабската."Това е напълно вярно. Даже нещо повече - когато започват да измислят турския език, арабските думи трябва да бъдат заменени с други, но от къде да вземат думи, които да звучат по "турски"? Ами от средно-азиатските републики - Азърбайджан, Турменистан На практика турците говорят езика на Азърбайджан, Турменистан, т.е. турския език е "македонския език" за тюркската група
50
12
 
13
 
! Отговори
До Ахлет преди 4 години
Страхливец е всеки, който с танкове убива жени и деца. Независимо дали са кюрди, турци или българи. Бъди си горд, че си турчин. Мен би ме било срам в момента. Отвори сайтовете и виж как джихадистите с турски униформи избиват мирното население и пак напиши, че си горд.
49
12
 
7
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Шапка свалям на Император Путин
48
10
 
5
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Меките китки бягат посрани кюрдите ги замерват с яйца и фекалии
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган май нещо е позабравил че в източната част на южната им граница има ,,държавица" АО Кюрдистан в рамките на Ирак!А от цялата тази ситуация най-големи печеливши са Путин и Асад!Турското нахлуване изгони американците,кюрдите се обидиха и станаха съюзници на Асад!В територията освободена от американци и кюрди се намърдат руснаци и войници на Асад!Турция се изтегля от зоната ,кюрди там няма да има ,но и Турция не може да анексира територията !
46
8
 
5
 
! Отговори
Путин се филмира преди 4 години
Само не ми стана ясно каква е русия, че кюрдите доброволно ще отидат да си оставят оръжията на тях? Русия не играе роля. Мустакатият спря защото петелът го заплаши, че ще го смачка. А тази "договореност" с Русия е опит да замаже този факт. А най-жалка е Европа. Танкове Алтай с двигатели на фолксваген, Турция щеше да пусне срещу кюрдите. Боце да внимава в мазненето на Турция, че сега посланикът на САЩ в България е кюрд. Това не е като Фредерика Моргенини и Меркел а САЩ през кюрдска призма в Бг.
45
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявам се заедно с асадистите и доста руски военослужещи да се преоблекат в дървени пардесюта.
44
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Не виждам да има точка за разоръжаване.Купища оръжие остават у кюрдите и СДС.Рано или късно пушката, окачена на стената в Първо действие, трябва да изгърми. А и тия бежанци, дето ще се върнат, отдавна са отвикнали да бачкат и в лагерите са живели по законите на джунглата.