В Русия осъдиха блогър за призиви към екстремистка дейност

Егор Жуков получи присъда три години в лагер условно
6 дек 2019 11:41, Елка Василева
29
В Русия осъдиха блогър за призиви към екстремистка дейност
Снимка: Reuters

Московски магистрати осъдиха на три години в лагер условно за призиви към екстремизъм Егор Жуков - студент по икономика и блогър, съобщи ТАСС.

"Съдът установи, че Жуков, използвайки интернет, е отправял призиви към екстремистка дейност", се казва в решението на магистратите.

В залата присъстваха няколкостотин души, сред които журналисти, отбелязва агенцията, като посочва например главния редактор на опозиционния в. "Новая газета" Дмитрий Муратов и известния рапър Оксимирон.

Жуков бе арестуван на 2 август, обвинен като участник в масови безредици и поставен под домашен арест. После следствието свали това обвинение и повдигна ново - публични призиви към екстремизъм чрез клипове, качвани в YouTube.

Експерт на Федералната служба за сигурност, цитиран в съобщението, признал, че не е открил в думите на студента преки призиви към насилие, но въз основа на "някои словосъчетания" е стигнал до извода, че блогърът е подтиквал аудиторията към насилствени действия.

Обвинението бе поискало за Жуков четиригодишна ефективна присъда.

Днес московски съдилища ще постановят четири решения по получили шумен отзвук дела срещу участници в неразрешения протест на 27 юли в центъра на Москва. Освен Жуков подсъдими са Никита Чирцов, Владимир Емелянов и Павел Новиков.

Опозицията протестираше тогава в руската столица срещу недопускането на независими кандидати до местните избори на 8 септември. Веднага след акцията полицията заяви, че в демонстрацията са участвали около 3500 души, сред които около 700 професионални журналисти и блогъри. Тя информира и за 1074 арестувани за различни провинения.

Повечето впоследствие бяха освободени, но в рамките на т. нар. московско дело, включващо и участници в други протести, според руски медии вече са осъдени 7 души и близо толкова очакват присъди, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: присъдаЕгор Жуков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е ежедневие във Великобритания, Франция, Австралия и САЩ.Самоче там си прокараха закони през 2001ва ("патриотичен акт" и еквиваленти), които дефакто анулират кунституционните права на гражданите пред държавните агенции. Затова и не е новина че стотици граждани на САЩ годишно са задържани и осъждани без да са нарушили никой закон.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че успяхме да се отскубнем от лапите на Русия навреме! Сега вече нека е "справедлива" със гражданите си колкото иска! Пожелавам на всичките й симпатизанти - руски паспорт, руска средна заплата и да могат безнаказано да напишат поне 1 обидна дума срещу Путин, като тези, които пишат срещу Б.Б. Да се разцепят от свобода, богатство и демокрация, като среден руснак дано! :-))))Може пък да дават руско гражданство за заслуги.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** другарката Bacилева
20
2
 
0
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Така и трябва, а на *** , ако това и се струва нехуманно , да отиде и да го утеши ... По еврогeйckи начин .
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медиите в Русия не са руски,нито държавни,така че си правете сами изводите.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е една много изстрадала държава,жестоко ограбена,атакувана непрекъснато,крайно бедна,ограбват я и с високи лихви,защото банката на Русия не е собственост на Русия, атакувана от западната преса и ***,заобиколена е от оръжия и НАТО,ограбвана от олигарси работещи за запада и какво ли още не.И въпреки това,хората се опитват да живеят по някакъв начин там и чистотата им е на много по-високо ниво от България.
17
6
 
7
 
! Отговори
тя преди 4 години
Меко наказание !
16
2
 
2
 
! Отговори
Me преди 4 години
Първо в Русия, скоро и по нашите места. Тук, обаче не ги осъждат, само ги държат в ареста по 6-7 месеца. То тва им стига.
15
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия е така, крепостните нямат право на мнение, камо ли на демонстрации
14
3
 
6
 
! Отговори
До aef преди 4 години
За теб няма ли бг азбука ,ти дори се кланяш и при буквите на западяците.
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До aefми то това за което говориш е навсякъде по света..... както в Русия така и в Англия ....ако си мислиш че лордовете на англия ще разрешат на някакъв си блогер да ръси простотий против министърпредседателя...или Англия ..или пък недай боже срещу великата кРАЛИЦА ....BBC ще го смачкат за 2 яаса с пропаганда ... и после ще го приберат в затвора за руски шпионаж...без значение какво е направил
12
13
 
5
 
! Отговори
сфа преди 4 години
И Боко трябва така да мачка, всяка мазна анти-българска,русофилска гад трябва да бъде смазана. Боко да да бъде като ПутЬона, безкомпромисен и злобен.Ама до това води свободата на медиите, те го обиждат -той се смее. Мачкай ги Боко.
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво друго да го направят, награда ли да му дадат?
10
17
 
7
 
! Отговори
aef преди 4 години
Новината е така написана, сякаш Егор Жуков е наистина виновен?!?! Много сте зле списвачите, никъде не сте написали, че делото е скалъпено от робите на ПуТкян и младежа е НЕВИНЕН!!Съдят го затова, че казва истината-а тя, че една:*** е един ЕКСКРЕМЕНТ и иска да смачка всеки, който му го казва в мазната мутра! За да разберете за какви *** иде реч, гледайте изобличаващите филми на Навални в тубата за милиардерите-държавни чиновници!И после пак плямпайте колко е "добър" *** и неговите роби
9
6
 
10
 
! Отговори
майорски преди 4 години
и в България трябва някои така наречени блогъри да почнат да ги прибират по затворите ...не може да ръсиш простотий, вулгаризми, да насаждаш омраза и национализъм....сепаратизъм....да пропагндираш педофиля...и всякакви подобни идиотщитини....и да си мислиш, че ще останеш ненаказан само защото си застанал зад компютъра или зад телефона си ....но ...ние в България сме либерални ....всеки прави каквото си иска и всички го търпят....и си мълчат...от СТАРХ насаден в годините на ПРЕХОДА !
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже едни мили хора казаха че обичат да ме дразнят пожелавам им успех другия път аз лично по това преценявам кои са ми истински приятел и а пък колкото до градивния ми капацитет и предствва си нямат за какво знам и какво и колко мога да правя това че съм научен на културни обноски не са ме виждали в другата ми светлина и тъи като знам на какво съм способен им пожелавам успех
7
20
 
7
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
За Кремъл - екстремист.За нормалните хора - герой.
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кое му е лошото тоя безделник да поработи три години в Сибир ? Правилно е отсъдил съда.
5
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Човека нищо лошо не е направил.
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия така се борят срещу медиите.