Модерният цар Путин: Ако той не ни помогне, кой?

Отчаяните руснаци молят лично президента за помощ
17 дек 2019 07:00, Нели Христова
216
Модерният цар Путин: Ако той не ни помогне, кой?
Снимки: Reuters

През последните 20 години Владимир Путин се е наложил като модерен цар – единствената истинска власт в Русия. За това много от гражданите на страната се обръщат към него, когато имат проблем.

През 2015 Хаказия в Източен Сибир е засегната от жесток пожар. Хората са отчаяни. За това част от гражданите на града се обръщат към телевизията, за да помолят Путин за помощ.

"Хората тук изгубиха всичко. Трудно е за тях. Имаме нужда от вашата помощ! Моля ви помогнете ми!“, казва жена през сълзи.

Путин веднага реагира

На следващия ден в Хаказия пристигат машини.

"Къщите бяха построени много бързо. И изглеждаха още по-добре“, разказва пред BBC Надежда Маркова, жената, която се обръща с призив за помощ към Путин. Тя дори е поканена на лична среща с президента.

"Хората ми казваха да не си мия ръката в следващата година. А аз им отговарях, че е прекалено късно, защото вече я измих“, спомня си Маркова. Тя успява да се здрависа с Владимир Путин.

"Други ме питаха с коя ръка съм се здрависала с него. После ми казваха: "Хвани моята ръка с нея“, допълва тя.
Според Надежда Владимир Путин е издигнал Русия, която преди 20 години е била на колене.

"Трябва да го оставим на власт. Дайте му още 20 години“, категорична е Маркова.

Точно по този начин Владимир Путин иска хората му да го виждат – като решението на проблемите им, не това, което ги причинява. И тъй като Кремъл контролира цялата медиийна и политическа система в Русия, през последните 20 години той успява да разпространява този свой образ доста успешно.

Но има и друга страна на монетата

Съпругът на Елена, Юри, също има нужда от помощта на президента. Но неговата онлайн молба има обратен ефект.

"Има престъпна организация, която оперира в Хаказия“, разказва Юри. Той е бивш полицай от Абакан, столицата на региона. Попада в затвора, след като разкрива, че полицията има връзки с дилъри на наркотици.

"След като публикувах видео съобщението му през ноември, няколко дни по-късно разследващ полицай се появи пред съда и свидетелства, за да пратят съпруга ми в затвора“, разказва Елена. Срещу Юри е повдигнато обвинение за корупция и разкриване на държавни тайни.

"Съпругът ми стана неудобен за полицията, след като разкри корупцията в нея. Сега единствената ми надежда е във федералните власти и президента на Русия. Ако той не може да ни помогне, тогава кой?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 189Никога? *** един път е отишъл на поклонение и се изказва. Имперско величие по време на Комунизма нямаше, защото ги беше страх да няма асоциации с Царска Русия. Затова всичко беше сиво, ***. Ходил си в Хомг Конг и ЛА , ама друг път. Може да си пътешествал върху страниците на атласа. Аз съм ЖИВЯЛ в Лондон, Ню Йорк и Париж освен всичко друго а в Москва и тогава Ленинград съм ходил когато си ходил прав под масата.
189
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кремълското Гуру владее умовете на масите из тайгата, но на срещата в Париж петима гавази го охраняваха да пикка
188
4
 
3
 
! Отговори
Няма значение преди 4 години
До човекно села с дворни тоалетни в България бол...да не кажа почти всички
187
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки е американофил или русофил... а българофили останаха ли по тази територия?
186
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 189 преди 4 години
Какво да завъждам епистоларна драма с теб? Ти рипаш, преди да си дочел до края! Какво да си губя времето с теб? Обясних защо обичам Прага, ти - скачаш, ей така за да напишеш, че и бил в СПб! Лъжеш! "Невский" никога не си виждал, никога не е бил бетонна алея! Там винаги се е виждала историята, имперското величие, паметници, църкви, Арката, Аничков мост! Аз също съм ходил по света, но не бих сравнявал LA с Виена, Хонг Конг с Будапеща. Както никога не бих сравнявал дупето на Джей Ло с ...твоето!
185
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 187Те повечето левове са Бойкови, моите са съвсем малко! Да те питам на колко йени е равен един БЪЛГАРСКИ лев и какви изводи си правиш ти от съотношенията някаква валута към друга? Напр. датска крона/долар? Ношк кроне/долар?
184
3
 
8
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Путин е велик
183
8
 
5
 
! Отговори
Молитва от сърце преди 4 години
Бог да пази нашето Слънце Владимир Владимирович! Той ще ни загроби! Ако той не го направи, кой!!!??
182
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 179Не само че съм ходил, ами съм ходил и когато Невски проспект беше една бетонна алея а сградите дето сега са осветени бяха сиви и бели фасади. Само дето съм ходил по целия свят. Прага не е един проспект, ***, целия град е един архитектурен паметник и е ФРАШКАНО с туристи, и, да ти кажа, доста от тях са руснаци (както и доста руснаци живеят в Прага).
181
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 Бойков Лев = 40 путински рубли
180
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дребен но за сметка на това плешив и глупав
179
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
новините от Русия очевидно са най-коментирани тук,доста хора са вживяват нещо или вземат надници за това по вероятно да е второто.Кой дава повече американци или руснаци?
178
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Педя човек
177
4
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 178 преди 4 години
Може и да не си се бил пръкнал още, *** от! че!Това беше по времето, когато България по "Очаквана продължителност на живота" беше в първата десятка и преди САЩ. Когато правеше грамадни изкуствени рубини за твърдотели лазери, когато строеше кораби за ГФР с лазерно разкрояване и плазмена заварка, когато правеше и беше лидер по електротелфери, специални електромотори,електро- и и мотокари, когато имаше "Океански риболов" и нямаше протеинов глад, когато купи орган за зала "България", телескоп за
176
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То само кузя да е от вчера гори и някаква подводница Но портрета на джуджето цар е спасен
175
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То името му говори що за стока е Уткин :)))
174
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коритото кузя още гори
173
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 175Муньо, ахахаха! Не си ходил и не си видял. Всеки си има вкусове и предпочитания!CNN Travel например в класацията си нареди на първо място в света по красота ...Невския проспект в Санкт Петербург! Но ти не си бил там и не си го видял, а аз почти 6 години съм ходил по тази велика улица. Обичам и Прага, много е истинска - готиката е готика, барокът - барок! И пивечко ческе! Бил съм в много градове, които са чудесни! Но трябва да имаш рецептори и да не си ***, ***, ***! Ясно?
172
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нашата бедна Родина, която някога беше страната на столетниците, с безплатно образоване и здравеопазване-----Кога е било това, крете ноид?
171
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой неможе да им помогне русия няма бъдеще