Все повече руснаци харесват Европейския съюз и САЩ

Леко се увеличават тези, които не харесват Китай
Обновена: 18 дек 2019 08:15 | 18 дек 2019 07:58, Елка Василева
64
Все повече руснаци харесват Европейския съюз и САЩ
Снимка: архив, Reuters

Около половината от руснаците имат положително отношение към западните сили - Европейския съюз и Съединените щати - най-високото равнище от 2 години, констатира проучване на най-голямата руска социологическа агенция, цитирано от ДПА.

В същото време има леко нарастване на руснаците с негативно отношение към руския съюзник Китай за същия период, се посочва в съобщението на "Левада център" въз основа на резултатите от общонационалната анкета, проведена миналия месец.

Позитивно отношение към САЩ са изразили 47 процента от отговорилите, срещу само 25 процента през януари 2018 г. Положителното отношение към ЕС за същия период се е повишило от 32 на 52 процента от анкетираните.

Близо три четвърти от запитаните миналия месец са изразили положително отношение към руския съюзник и съсед Китай и тук няма промяна, но има леко нарастване на хората с негативно виждане за Китай - от 13 на 18 процента за 2-годишния период.

Социолозите не дават обяснение за тези промени в нагласите на анкетираните, посочва БТА.

Миналия месец "Левада център" констатира в подобно проучване, че повечето руснаци на възраст между 18 и 24 години искат да се изнесат за постоянно в чужбина - най-висок процент от десет години насам. "За младите руснаци западната култура - музика, филми, книги, модни облекла - са вече неразривна част от живота и идентичността им", обясниха тогава авторите на проучването.

"Освен това около една трета от руските младежи знаят в някаква степен английски език, а за руското население като цяло този показател е двойно по-нисък", сочи проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми това е класика емиграцията винаги е от изток на запад от доста време.Пишете каквито глупости искате но факта е това и всички от изток искат да отидат на запад а никой почти западен емигрант не ще да ходи на изток.Ако на изток е такъв купон що всички искат да избягат от там и никой не ще да иде там? В Западна Европа и САЩ има доста руски емигранти, но не виждам в Китай Виетнам и Русия много американски и европоейски емигранти, *** кво си губя времето да обяснявам на червени и кафеви ***.
47
5
 
13
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
Вижте сега ,ние преди да влезем в ЕС го харесвахме почти на 100 %.А сега го харесваме най-много на 50,а може и на 33 % или по-малко!А за НАТО на не казвам как се промениха настроенията !?Няма да се учудя напр.ако се окаже ,че НАТО в България се ползва със симпатията на един файтон хора начело със Соломон Паси!Или може би не един файтон ,а толкова колкото може да побере неговия знаменит Трабант!
46
4
 
5
 
! Отговори
Дед Мароз преди 4 години
Да живее СССР-вечният строител на социализма! .....лозунг отпреди. Днес- ,,Да живее Китай!". Хайде другарите да качват влак ,или руска тройка и ......за Пекин.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
48 кажи колко е заплатата в Китай и Виетнам и там са комунистите на власт.Кажи също защо западните компании инвестират милярди в тези азиатски държави
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, НЕ! Сега руските *** какво ще разправят тук? Сигурно ще почнат да обявяват масовото руско население за "***" и продажници. Ахахаха
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
46- ВИЖ КУБА, ВИЖ СЕВЕРНА КОРЕЯ- НА ЕДНОТО МЯСТО ЗАПЛАТАТА Е 15 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ, В СЕВЕРНА КОРЕЯ МИН ЗАПЛАТА 66 ДОЛАРА- ТОВА ЛИ ИСКАШ- НЕЩЕМ КОМУНИЗЪМ. РУСНАЦИТЕ СИ ХАРЕСВАТ ДЪРЖАВАТА, МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ПАК ЩЕ СИ МЕНЯТ ПУТИН С МЕДВЕДЕВ, ЕВРОПА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА, БГ СЪЩО.
42
3
 
4
 
! Отговори
ьнонимен преди 4 години
Харесват,защото не знаят какво ги чака там.
41
8
 
10
 
! Отговори
с преди 4 години
Никой не харесва ЕС. Хората бягат заради ниските заплати в бедните държави да изкарат някой лев в европейските страни. Време е тази демокрация да се свали и ни трябва нов режим където народа ще управлява държавата а не някакви партии които лъжат хората. Трябва да има електронно гласуване (реферандум) за всичко което правят без да питат народа. Шайка козари управляват държавата и се мислят за Богове с нашите данъци.
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието е гну.сна лъжа. Тъкмо обратното е. - руснаците са родолюбци и не искат да напускат Русия заради изкуствено създадени САЩ , ЕС и НАТО.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На НПО измислица може ли да се вЕрва.
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42Не стотина, а повече от 20 хиляди човека се събират на Копринка. Сред тях има и много млади хора.А ти просто приемаш желаното за действителност.
37
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега вижте тази новина ще има повече от 200 коментара,очевадно е че американофилите имат голям интерес към Русия
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Дрън-дрън та пляс...........първо си проверявай информациите, а после дращи !
35
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още щом прочета, че това е "статистика" от "Левада-център", който си е регистриран чужд агент в Русия и ми става ясно за "обективността" му!!!! Те така при избора на президент в 2018 година "предричаха" на Путин, че ще отида на балотаж с някакъв си там кандидат, а Путин ги отвя със 76%. Така че само може да стават смешни с техните прогнози.....всъщност всичките им са такива!
34
8
 
12
 
! Отговори
+- преди 4 години
Даа,някои са виждали Русия само по CNN и са чели статии от DW и мислят ,че знаят всичко като някои балкански герои които си исписват "името" на латинициа,щото за него е срамно да се нарече българин и всичко българско за него е долно,както и от Русия всичко ....Това са най-продажните люде в България ,а ние винаги сме имали с таквиз просерковци като Sichtpunkt те винаги са се продавали за паница монети.На мен да ми е добре,па на *** Балкански нека му е зле.Едно е да говориш-друго е да изпълниш
33
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РашкоАз не мразя Русия. Това вече означава, че не е мразена от всички. По-пълна представа можеш да получиш, ако отидеш на събора на Копринка.Вие, които мразите, сте единици. Просто силно квичите.
32
2
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 30Абсолютно вярно твърдение!Известно е, че дори Адолф Хитлер е обичал американски филми, а един от любимите му е бил "Мики Маус"!
31
8
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
Всичко това не е тайна и се знае.Но защо казват "вече"?Открай време руснаците са били (макар понякога тайно) американофили, германофили, франкофони.Казвам го без ирония, защото е истина.Прочутият сталинистки стил сгради, в духа на който е и бившия партиен дом на БКП в София, е подражавал на американските небостъргачи.Сталин е имал грандиозен архитектурен план за Москва, който не е успял да осъществи.По времето на Съветския Съюз имаше дори съветски екшъни на които действието беше в САЩ!
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези щастливи деца на снимката не се намират в ЕС или САЩ.
29
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ще каже, че и "най-бедната държава от ЕС" дава 2 пъти по-висока минимална заплата от Русия. Кой какво харесва или мрази ми все тая.