Рускиня, оцеляла при обсадата на Ленинград, сега помага при пандемията

Галина Яковлева се научила как да побеждава страха
8 май 2020 11:50, Елка Василева
122
Рускиня, оцеляла при обсадата на Ленинград, сега помага при пандемията
Кадър: YouTube

Като дете по време на обсадата на Ленинград през Втората световна война Галина Яковлева се научила как да побеждава страха. Днес тя прилага наученото, като доставя храна на хора в нужда, поставени под карантина заради пандемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Яковлева, която е на 80 години, кара бял миниван и всеки ден прекосява Санкт Петербург, за да посещава възрастни хора и семейства с малки деца в нужда. Тя се е отдала на благотворителност от десетилетие и не позволява на новия коронавирус да я спре.

"Не се страхувам от него. Карам минивана си сама. Душа не ми дава да изоставя всички хора, които се нуждаят от внимание", казва тя.

Обяснява, че има договорка с магазини за хранителни стоки и зеленчукови борси за определени дни в месеца."Ако не взема това, което трябва, храната ще се развали и хората, които се нуждаят от нея, няма да я получат", казва Яковлева.

Пилеенето на храна е немислимо за човек, преминал през глада на обсадата в периода 1941-1944 г. Тогава градът е постоянна мишена на атаките на нацистките сили, прекъснати са линиите за доставка на продукти, умират 800 000 души,предава Асошиейтед прес.

"Никога нищо не сме изхвърляли. Как може да изхвърлиш хляб?", казва възрастната рускиня.

Детската градина, в която ходела като малка, била бомбардирана и тя и още няколко деца се скрили във водосточна тръба. Шокът бил толкова тежък, че тя не продумала година след това.

Като възрастна Яковлева сменила няколко работни места, където придобила умения, нужни й сега за набиране и разпределение на помощите. Карала е трактор, линейка и тролейбус.

Преди около десет години създава фондация "Доброта", за да помага на хора в неравностойно положение. Установява връзки с магазините за хранителни стоки в града, с пекарни, ферми, дори с театри. Фондацията й подпомага над 500 души.

Дейността на Яковлева не се е променила особено по време на пандемията, с изключение на някои нови порядки в събирането и разнасянето на продуктите. Мъжете сега товарят буса й без пряк контакт с нея и понякога тя оставя продуктите пред входната врата на получателите. Мнозина от тях обаче продължават да отварят вратата и да търсят контакта с нея.

"Не знам как щях да живея, заключена вътре цял месец, ако не беше Галина. Тя ми носи мляко, хляб, всичко, за да не умра от глад", казва Любов Травкина, на 83 години. "Изумена съм. Тази жена живее само заради другите, не за себе си", добавя тя, цитирана от АП.

"Винаги трябва да мислим как да помогнем на другите, поне малко. Не само да си лежим на дивана", казва Яковлева./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 35 Ти на 3 години като си бил какво помниш от детството си? Не можеш да кажеш.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няма как да помни нещо на 3-4 годинки тая баба"-------------------------------Горното е логика на човек, който не е преживявал бомбардировка от въздуха.Човек ял сладко и спал спокойно. Направи си труда и попитай наши войни били в горещи точки и преживяли прости артилерийски обстрели, а не ужасяващи и запомнящи се за цял живот авиационни бомбардировки.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РусияЗначи и ти, като гледам, че пишеш тук.
31
6
 
5
 
! Отговори
30 годишен преди 4 години
И аз помня ВСВ..помня как дядо ми, който е чул от прадядо ми какво е ставало при битката за Сталинград 1942-ра. Мдаммм.
30
4
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
ходила съм по тези места от блокадата всеки от вас младите дето пишете врелинекипели трябва да отиде на екскурзия по тези места и на место да види как рускиятнарод се е справил с кафявата чума и как е оцелял така че ще оцелее и сега припандемията ние тука сме от векове за векове и трябва да се подкрепяме
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До барбуковНовината е за това, че някаква бабка разнася храна на нуждаещи се. Тук се изяснява съвсем друг момент, така че спокойно, никой не е тръгнал да "оплюва или вади конспирации за добрата новина".
28
3
 
2
 
! Отговори
Русия преди 4 години
До 9Основно публиката на тая СМРАД е на Ваниш.
27
7
 
7
 
! Отговори
барбуков преди 4 години
Кто прочетат добра новина 90 процента от българите оплюват и вадят конспирации. И от 9 кладенци вода.
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тръмпС други думи, приказките й са партенка, защото реално не "помни", а преразказва. С тоя темп скоро и 60 годишните в Раша ще разказват за "спомените си от обсадата на Ленинград".
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 23 А бе прочети първото изречение, бе!Пише че като дете по времето на обсадата на Ленинград се научила да побеждава страха. Искат да кажат че тя тогава на тази възраст е вече човек който осмисля това което му се случва. Да ама не! На 3 години нищо не помниш, камо ли да осъзнаваш какво е страх.
24
11
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Ветеран беше един познат старец, почина миналата година на 99г., понеже падна и си счупи крака, залежа се и край. Бил се е германците. До последно си обикаляше, пушеше и пиеше кафе по кръчмите. Не като тая опикана баба. Питал съм го казваше, че пуши от 85 години :))))))))))))))))))))
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До макаренкоВсъщност, ако прочетеш какво е написал ще видиш, че абсолютно точно е използвал "й" в "герой", така че ти да ходиш по-често на училище.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"еми то сега руската икономика е горе долу на нивото по времето на обсадата на ленинград."----------------------Миналата година Русия произведе 5 млн тона слънчогледово масло и от произведеното количество изнесе 2,2 млн тона.Тази година Русия ще произведе 6,2 млн тона слънчогледово масло и от произведеното количество ще изнесе на външния пазар между 3,2 и 3,4 млн тона.
21
2
 
6
 
! Отговори
тръмп преди 4 години
До Анонимен22Помни възпитанието от родителите си. Сега няма ни възпитание ни отговорни родители.
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още първото изречение на статията ме накара да спра да я дочета. Тя е родена най-рано 9-ти май 1939-та. Блокадата на Ленинград свършва януари 1944-та. Няма как да помни нещо на 3-4 годинки тая баба, че и да се научила да преборва страха. На 4 годинки имаш някакви смътни спомени и то 1-2 най-много.....Научила се оттогава да преодолява страха?? Да ви имам статията!
19
0
 
2
 
! Отговори
макаренко преди 4 години
До Анонимен 8Да ходиш по-често на училище да научиш къде се пише "Й".
18
2
 
6
 
! Отговори
stalin преди 4 години
Каква пропаганда, хора е имало по рано. Сега има кретеноиди, които газят на улицата безогледно.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много си вярваш бабке
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7... или й дават такава с изтичащ/изтекъл срок на годност, което е доста по-вероятно имайки предвид че работи с дарена храна.
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе в Русия всеки на 80 години е ветеран! Руските ветерани най-младите!