Надеждна като Калашник ли е ваксината "Спутник V" на Русия?

Британски журналист решава да провери
8 яну 2021 22:00, Нели Христова
125
Надеждна като Калашник ли е ваксината "Спутник V" на Русия?
Снимка: БГНЕС

V като Victory (Победа) - във войната срещу COVID-19 Русия бе първата държава, която успя да изобрети оръжие срещу вируса, толкова надеждна, "колкото Калашников". Кремъл орбитира около звездата си "Спутник V" още през август, когато одобри ваксината за използване, преди дори да е започнала клиничните си изследвания от фаза три. Една от дъщерите на Владимир Путин се ваксинира, но самият президент още не се е имунизирал срещу коронавируса.

Русия промотира своята ваксина "Спутник V" прекалено ентусиазирано. Два дни след като Pfizer обявиха, че препаратът им предлага 90% защита, руските власти обявиха, че тяхната ваксина предлага 92% защита. А след като Moderna обяви, че нейната ваксина има 94% защита, Русия коригира ефективността на "Спутник V" на 95%. След това дойде масовата ваксинация, точно когато британските власти обявиха, че започват да ваксинират своето население.

Но болниците в Русия останаха празни. Желаещите да се ваксинират бяха малко и въпреки че има определени групи (лекари, учители, възрастни хора), които трябва да получат "Спутник V" с приоритет, лекарите имунизират всеки, който прояви желание, дори и да не отговаря на критериите, само и само срокът на годност на препаратите да не изтече.

Един от доброволно ваксиниралите се е коренспондентът на The Independent в Русия - Оливър Каръл. Той отива в Поликника №5, където лекарите го приемат, макар документите му да не са напълно изрядни, което е странно за Русия.

"Попитаха ме няколко въпроса и дали съм наясно с възможните странични ефекти. Десет минути по-късно бях един от двамата пациенти, които получиха ваксината", разказва Оливър. Той решава да попита жената с него дали и двамата не са пълни глупаци, че приемат ваксина, която не е преминала през всички клинични изпитания.

"Мисля, че някой трябва да направи крачката. Напълно здрава съм, за това реших, че най-вероятно няма да приема ваксината зле. Дори и ако антителата изчезнат не след година, а след няколко месеца, тялото ми все пак ще бъде предпазено", казва Сали Чевячалова. Каръл я пита защо много от руснаците не вярват в местната ваксина, а тя отговаря: "Защото не вярват в нашето здравеопазване."

Следващите няколко дни са тежки за журналиста. Той има температура от 38 градуса и страшно главоболие. Пулсът му скача, дишането му е затруднено. Но за няколко дни той се възстановява. Седмица по-късно обаче все още няма антитела срещу COVID-19.

"И все пак, знаейки, че съм на края на опашката във Великобритания, се чувствам привилигирован", казва Оливър.

Но оправдани ли са критиките към "Спутник V"?

"Това, което знаем засега е, че предлага някакво ниво на имунитет, за някои хора. Не е ясно за колко дълго, но всяка ваксина попада в тази категория. Ако става въпрос за безопасност, отново - нямаме достатъчно данни. Но векторната технология, използвана от "Спутник V", не е нова, а датира още от времето на Съветския съюз.

Михаел Фаваров е един от учените, които са напуснали Русия след колапса на СССР. Той казва, че няколко добри специалисти все пак са останали в страната и работят в института "Гамалея".

"Бях част от групата хора, които откриха хепапит Е. Бяхме насърчавани от СССР и правителството на САЩ да разменяме вируси. Сега, ако се опитате да размените дори един серум от здрав човек, ще попаднете в затвора", обяснява той. Но би ли препоръчал на руснаците да се ваксинират?

"Да. Може и да не е ефективна на 94%, както твърдят властите, но дори и да е само 50% ефективна, просто се ваксинирайте. Какво толкова има да му мислите? Просто го направете. Това е позицията ми по този въпрос. Не подкрепям тази ваксина, не съм ентусиазиран от нея, но подкрепям спасяването на човешки животи", категоричен е Фаваров.

И все пак, въпреси че смъртността и броят на заразените расте, а зимата е далеч от края си, руснаците остават скептични относно "Спутник V". Едва 38% от тях са готови да се ваксинират с домашната си ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От руската ваксина никой не е умрял.
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля русофилстващите товарищи да поканят генерал Гундяев който е маскиран като патриарх Кирил да прочете една заупокойна молитва на Запада който го обявихте многократно за мъртъв в предходните постове.
33
5
 
12
 
! Отговори
Абсолютна лъжа преди 3 години
Кой създаде първата ваксина срещу страшната ебола и я приложи успешно? Руснаците, като помагаха кубинците! Не страхливите западняци!......Напълно невярна и лъжлива информация....нета е пълен с факти за ебола ваксината. НЕ за първи път тази лъжа се появява тук.
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непримиримостта към Русия на Съединените щати и техните васали, действащи на фашисткия принцип Руснаците трябва да умрат, за да живеем ние, обяснява много. Но тъй като Русия стана по-силна, бившият хегемон също бързо загуби предишната си хватка и чист ум. От украинския Майдан, сваления Боинг и адските санкции, преминаха към целувки на кратката на чepHитe си съграждани.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин успя да разсее съмненията сред другите държави относно изключителността на САЩ, след което да убеди някои членове във важността на суверенитета на всяка отделна държава.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижда се 6 дози има във флакончето на "Спутник V". Преди десетина дни германски медици сложипа петорна доза на 8 човека от ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек". Странно как от една доза на някои казват, че имало реакция, а при онези 8 човека получили петорна доза нищо не се получи като страничен ефект. :DРуската ваксина е за 6 дози, но при руснаците и цялото флаконче да изпият ще питат за още с малко лед. :D Здрави са като бикове.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крахът на глобалния проект, воден от САЩ, като свършен факт вече не се оспорва от никого. Крахът на САЩ днес не може да бъде спрян. Съвсем скоро ще видим как Русия ще измести бившия хегемон от Близкия изток, постсъветското пространство и по-далеч от Източна Европа.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не е играч, а арбитър. Сега руските геополитически противници трябва да се постараят много, за да не станат "преминаващ труп". Остава да добавим, че не само Сталин е бил велик стратег, тук очевидно Путин също не разочарова и е поставил шах и мат на събирателния господар на света.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Много ми е интересно знаеш ли кога се употребява думата режим?
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия издържа на натиска и неусетно се засили на фона на останалия свят и тя победи Запада със собствените му оръжия. Русия е създала самодостатъчна икономика и стабилна финансова система със своя глобален характер. Всичко, което не убива Русия, е добро за нея.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наполеон и Хитлер с разлика от сто години, след като събраха цяла Европа, отидоха в Русия и резултатите са известни. Съединените щати, събрали цялата мощ на световната икономика, обсаждат Русия с адски санкции, принуждавайки целия свят да се съобрази с тях и неспособни да издържат пет години, се разпадат. В същото време Русия само държеше отбраната, не се появи на бойното поле. Напротив, Русия се засили от санкциите и продължава да набира сила.
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Русия е готова на всякакви катаклизми и има достатъчен запас издръжливост. Чрез намаляване на влиянието на Запада, Русия ще стане още по-силна и ще получи нов тласък за развитие. Днес глобалистите очакват по-нататъшните действия на Путин. В същото време Русия, всъщност без да се крие, се готви да принуди Запада да напусне териториите на постсъветското пространство, включително балтийските републики.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силата е в правдата. Когато руският човек почувства правотата, той е непобедим.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бразилия също започна ваксинация с руска ваксина от 6000 ваксинирани 384 души имат същите оплаквания като този журналист. Ако все пак приемате че 2-3 дни е нормално да имате 38 градуса температура и да ви цепи главата като след тежък запой моля ваксинирайте се със Спутник V.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Режимът в Брюксел е забранил на страните членки да договарят доставка на ваксини от трети страни. Урсула фон дер Лайен предупреди в петък страните членки на ЕС, че не могат сами да договарят ваксини с трети страни и всички ваксини са в рамките на договорените от режима в Брюксел. Цялото портфолио покрива 2,3 милиада ваксини които режимът в Брюксел е закупил и платил и всички трябва да бъдат оползотворени.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КомарГейтс 20 И аз това се чудя лятото у нас никакви ги нямаше , а сега в началото на януари - комар след комара За пръв път виждам подобно нещо
19
4
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До юбералес14Какво точно имаш в предвид, Юбералес? Какво според теб трябва да направи Русия? Тя трябва да открие своето място в обществото на народите, но не мисля, че би могла да бъде водеща в света - всички руснаци в чужбина се претапят, губят своят свят, своят аромат, своята същност...Не случайно руснаците не се чувстват добре в чужбина, чувстват се изгубени, смазани /защото са шовинисти, но са честни хора и при непосредствен допир с превъзхождаща ги култура те се чувстват загинали!/...
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕ 2 Къде е преминал КовидаТези дни имаме най-голям заразени в света от началото на пандемията преди година . Над 800 000 души
17
1
 
8
 
! Отговори
КомарГейтс преди 3 години
Защо има комари януари месец? Някой да пише ако е забелязъл.
16
5
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
Аз не вярвам у ваксините иначе името ми харесва.Те и досега си бяха калпави ваксините. Хората се ваксинират но за миналогодишния щам .А тази година вирусите са други и дори от същия грип вече не предпазва.Говорил съм с медицинско лице по въпроса и той не ми ги препоръча .Най добре е като Лукашенко .Без мерки за да се изгради групов имунитет и да не се затваря икономиката.При герб и ЕС на практика ще сме вечно затворени. Трябва си смяна на властта .Тия ни държат на дъното на всички класации