Стратегията на Путин за "дедоларизация" - залага на златото в резервите

Toва се случва на фона на влошаващите се отношения между Москва и Вашингтон
12 яну 2021 20:16, Петя Славова
75
Стратегията на Путин за "дедоларизация" - залага на златото в резервите
Снимка: Bloomberg/Chris Ratcliffe

Многогодишните усилия за намаляване на експозициите към американски активи за първи път увеличиха дела на златото в международните резерви на Русия, които са на обща стойност от 583 милиарда долара, съобщава Bloomberg.

Делът на златото в резервите на централната банка в края на юни 2020 г. възлиза на 23%, става ясно от доклад, публикуван в понеделник. Делът на доларовите активи се понижава до 22% спрямо над 40% през 2018 г.

Промяната е част от по-широка стратегия на президента Владимир Путин за "дедоларизация" на руската икономика и намаляване на уязвимостта ѝ към американски санкции на фона на влошаващите се отношения между Москва и Вашингтон. Златото сега има втори по големина дял в резервите на централната банка след еврото. Делът на юаните е около 12%, информира Bloombergtv.bg.

Увеличението на златните резерви на Русия беше последвано от 26-процентен ръст на цените на благородния метал между юни 2019 г. и юни 2020 г. Централната банка е закупила злато за 4,3 милиарда долара през периода, става ясно от доклада.

Русия похарчи над 40 милиарда долара за покупки на злато през последните пет години, което я прави най-големият купувач в света. Централната банка заяви, че е спряла да купува злато през първата половина на миналата година, след като цените на петрола се сринаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
14
 
6
 
! Отговори
Milton Friedman преди 3 години
Free to choose и Адам Смит. Това е тайната, а не златото.Златото само по себе си е абсолютно безполезен метал, не произвежда нищо и не става за нищо. Едно парче арматурна тел върши повече работа.
41
8
 
17
 
! Отговори
Срам за България преди 3 години
сте вие, н*а*с*р*а*н*и д*р*и*с*л*ь*о*в*ц*и. Тези били руски такива, онези руски такива. Ами вие, бе, пичове като сте голЕма работа докъде сме я докарали в БГто, а ? Или се кълнем, че от Бойко по хубав няма и айде пак под строй герберастите на изборите на 28 март. Вие по кво се различавате от комунистите ? Който има друго мнение и вън, не става. Малко по малко заприличвате на това което най мразите. Живота е странно нещо, не знаеш как ще се обърне. Има още да учите.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте Рублев?!
39
3
 
11
 
! Отговори
45 кой те е излъгал преди 3 години
че си умен?
38
12
 
18
 
! Отговори
умен преди 3 години
Че той и символът на така наречената Великобританска империя, един комаричен и маларичен остров в миналото и развит благодарение на плячкосването из колониите в продължение на 4 века, та символа на комичната им бутафорна колония - най-скъпия скъпоценен камък Кохинор е откраднат от Индия и е забит в короната на английска
37
12
 
11
 
! Отговори
Защо я наричат курва преди 3 години
нашата православна сестра Русия.......твоята сестра?
36
15
 
19
 
! Отговори
умен преди 3 години
До Deja Vuклетнико, ако не са хазарите в Русия, да спират тая велика страна, само с два багера могат да изкопаят диаманти от мините си и да сринат цялата диамантена мафия в Холандия за един час, а златото, което имат в немислимо количество си е тяхно, а не е отмъкнато като това на англосакските хиени по света.
35
20
 
19
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Велик е Владимир !!!!! Велик син на Велика Русия !!!! Вечна Дружба с нашата православна сестра Русия !!!
34
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Цената на киловатчас електроенергия е Русия е средно 6.5 рубли. Това прави някъде към 14 стотинки. Не е 18, но е мнооого от бълнуванията на русофилите за 8 стотинки. А, ако добавим и енергийната ефективност спрямо нормалните държави, реалну руснаците плащат повече от нас.
33
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доларът също залага на златото. САЩ трупат злато и го пазят с армията. До всяко поделение в САЩ има златен резерв. Пазят го от крадливите републикански терористи на Тръмп.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво стана с тоя човек
31
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
златото си е злато ...от вовеки веков и ще пребъде...докато краварския долар отива в небитието...
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде е шамана
29
10
 
7
 
! Отговори
Deja Vu преди 3 години
След края на Втората Световна Война дълго време се говореше за златото на нацистите на Хитлер.Сега дълго време ще се говори за златото на Путин - след смъртта му.
28
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веселин Марешки трябва да го изгонят от България като агент на Путин и персона нон грата! Да го лишат от българско гражданство, защото сигурно има руско такова, а явно има достатъчно злато от руската хазна!
27
12
 
9
 
! Отговори
Тролове преди 3 години
Руските *** пак са се активирали! биткойна май ще попрецака златото..да видим
26
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Лъжеш.Можеш да провериш к,олко струваю електричеството в Русия по интернет.Преди година беше около 18ст/квч.
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Едно пале рублей = 1 грам!!!"=============Каква е стойността на рублата и какво може да си купи руснакът за една рубла?Средната цена на киловатчас електроенергия в Русия днес е около 4 рубли.Една рубла била равна на 2 стотинки. Значи днес руснакът плаща 8 стотинки за 1 киловатчас електроенергия.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време, при бай Тошо, българите носеха маратонки ромика за Москва, там ги продаваха на руснаците, а с рублите купуваха злато и го носеха в НРБ. Няма да казвам къде си го пъхаха за да минат границите.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
41 тона злато са някъде към 3 палета кюлчета.