Рекорд! Русия арестува близо 3500 души на протестите за Навални

От Владивосток до Москва - протести имаше в 70 града в страната
Обновена: 24 яну 2021 11:12 | 24 яну 2021 07:00,
405
Рекорд! Русия арестува близо 3500 души на протестите за Навални
Снимка: БГНЕС

Според неправителствената организация ОВД-ИНФО има над 3450 арестувани след многохилядните протести в Русия. Според тях такива масови арести са категоричен рекорд, съобщава БНТ.

Вчера в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални излязоха в близо 70 града в страната - от Владивосток до Москва. Властите ги обявиха предварително за незаконни.

Още по темата

Сред арестуваните бе и съпругата на Навални. Юлия Навална беше освободена, без да й бъде съставен протокол, каза източник от полицията. Тя беше арестувана за участие в незаконна масова демонстрация на Пушкинския площад в центъра на руската столица.

САЩ осъдиха използваните от руските власти "брутални методи" срещу десетки хиляди участници в протеста в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"САЩ осъждат твърдо използването на брутални методи срещу протестиращи и журналисти този уикенд в градове из цяла Русия", се казва в изявление на новия говорител на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Навални беше задържан на летището, след като се завърна в родината си след лечение в Германия, където се лекува от отравяне с Новичок. Очаква го съдебно дело, което може да го остави в затвора за 3,5 години.

Не за първи път в Русия някои протести започнаха с нападения на полицията срещу демонстрантите. В Далечния изток най-многобройна беше акцията във Владивосток. Хората не се разколебаха да излязат, въпреки че термометрите показваха минус 14 градуса.

Най-многоброен беше протестът в центъра на Москва, където издигнаха лозунги "Свобода за Навални", "Аз не се боя" и "Не на диктатурата".

Агенция "Ройтерс" е преброила 40 000 участници и отбеляза, че властите съобщават за 4000. Още преди началото са задължани стотина души. Около Пушкинския площад са издигнати заграждения.

За да затруднят отразяването мобилните връзки са спрени. Излъчването на независимата телевизия "Дъжд" прекъсна, след като полицията изключи електричеството.

Руски медии съобщават за жесток побой над техни репортери. Пострадали са и много граждани.

"Не бива да се страхувате. Виждаме тази полиция - това означава, че хората в Кремъл се страхуват от народния гняв. Много се радвам, че излиза толкова голямо количество хора в цялата страна, във всички кътчета на родината ни", каза опозиционната активистка Любов Собол.

Докато полицаите и ОМОН-овците използваха палки, демонстрантите изразяваха гнева си с подръчни средства.

Събитията показват, че 10 години след сблъсъците на Блатния площад в Москва, Навални все още може да събира масови митинги, коментира Би Би Си. Забраната на властите и жестокостта на полицията вече не спира хората. Обявени са и нови протести за следващия уикенд.

Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана. Това написа в профила си в Туитър Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира казуса със задържането на руския опозиционен лидер:

“Това е вътрешен проблем на Русия. На г-н Навални трябва да се гарантират правата и честен съдебен процес. От там нататък зависи от съдебната система в Русия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До орднунг"малки *** , предполагам че родителите им са същите ***, висят на някое НПО,"Значи НПОтата са лоши, но оня ден не те видях да протестираш, когато другарката Нинова се събираше с разни НПОта да бистри коалицията си за изборите. Лицемерен каскет?
160
6
 
7
 
! Отговори
Излезли 5 000 души преди 3 години
на протест... Че те само в нашия квартал са толкова. Я по-добре кажете колко бяха при Капитолия, щото сега ФБР всички по един ги отстранява. Много от тях ги самоубиват с бойни карабини...
159
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В РУСИЯ.."арестуват, в САЩ направо ги стрелят"В САЩ стрелят по хора, които щурмуват Парламента на държавата.В Русия кога щурмуваха парламента на държавата? Аз си спомням, че последния път когато имаше нещо подобно, Елцин изкара танкове да стрелят срещу сградата.Разлика понял, каскет?
158
2
 
4
 
! Отговори
орднунг преди 3 години
малки *** , предполагам че родителите им са същите ***, висят на някое НПО, тия трябва да се лекуват само със собствената рецептата на същите тия нахлебници от неправителствените шайки - съд до дупка и глоби за нарушаване на обществения ред, тия живеят само заради парите и това ще ги успокои демократично много бързо
157
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
900 са арестувани!4000 протест, половината *** снимат за лайня ни т е медии като вашата!*** защо не напишите как американското посолство в Москва агитира за насилие на протеста?Поне няма жертви като в кравистан!Колко бяха 5 ?!!!
156
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин арестува Навални, защото си е направил дворец с крадени пари и имаше наглостта да го покаже в Ютуб и да твърди че е собственост на най-големия пролетарий който живее в бункер-землянка защото няма друго жилище. Справедливия пролетарски гняв ще възтържествува.
155
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 221"Ако искаш да ти викат То,да те изнасилват *** всеки ден избери запада,ако държиш на здравото семейство, семейните ценности избери Русия!"Другарю, семйна ценност ли е да биеш мирни хора, "въоръжени"с. шалове, ръкавици, шапки и телефон, докато ти си в бълно бойно снаряжение и размахваш палка?А семейна ценост ли е отвличане на демонстранти и пребиването им?Смеийна ценност ли е арестуването на журналисти, които си стоят на едно място?Кое от това са "семейни ценности"?
154
3
 
6
 
! Отговори
В РУСИЯ преди 3 години
арестуват, в САЩ направо ги стрелят
153
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждате ли до каква диващина ги докара тоталитаризъма руснаците? Търпете и вие Боко Тиквата на власт цели десетилетия подред, за да ви бият накрая и вас по улиците, като кучета. Защо просто не го пратите на гилотината този третокласен диктатор, преди да е започнал масово да ви бие?
152
3
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Вместо да се радваме, че имаме благоразположението на една от най мощните страни на планетата, продавачите плюят и затварят всички врати. Русия изрина фесовете със всичките им западни оръжия и пълководци на ордите и България подписа в Сан Стефано договор като свободна държава. Влизайки в съюз със западняците - претърпя две национални катастрофи. Благодарение на руснаците бяхме техническа и космическа държава, а сега има банани, айтита (к'вото и да значи това) , секретарки и *** за износ
151
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 214Ченгетата на никого не са "начупили кратуните". Като се има предвид масовите безредици и десетките хиляди домнстранти, даже направо е чудо, как удържаха да няма повече пострадали. Но, така е, когато има демокрация, ченгетата не тръгват да атакуват демонстрантите за да ги бият и арестуват с хиляди. Това го има само в диктатурите.
150
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хамериканците като налагаха протестиращите седмици наред, които опустошиха цели градове защо ли джендърите не ги осъдиха. Или пак Русия им е попречила. Смях.
149
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовГосподин , не разбрахте ли, че като преминете една определена точка, и вече претенциите ви за това, че дискутирате от някаква морална гледна точка са анулирани. Така например, ти отдавна си я преминал, с изкзванията си в подкрепа на различни диктаторски човеконенавистни режими и откровени престъпления срещу гражданското общество и демокрацията. Опитите да обясняваш какво е в демокрациите са пародия.
148
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евроатлантическите джендърин да си отворят един малък зоопарк и там да си обгрижват техните домашни любимци и да им се радват.Разбира се имам предвид Навални,Гуайдо и оная белоруска куртизанка с мустаците,не и помня името.Те и без това за друго не стават.
147
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"А бе хамериканците като тръгнаха да се бунтуват заради оня убития Флойд и ченгетата им начупиха кратуните, руснаците що не осъдиха тогава действията на полицията, А?"Патаму що Тръмп наш.
146
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2036 година могат и имат право да си протестират. Никой не им пречи.
145
3
 
8
 
! Отговори
Ооооо, преди 3 години
тези отиват на мога як излет до Сибир - планинска разходка, -60 градуса. Само за седмица, на открито. За една шепа долари в повече. На заблудение - честито. Сценаристите на Сорос могат да направят някой лев като снимат на жива сървайвър. Дерзайте!
144
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Руснаците бяха славяни, после комунисти, сега викинги...скоро американци и германци."Ще се направят и на извънземни за да си запазят дворците в мракобесната си държава.
143
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ЧебурашкаДа, в България руснаците обръщаха специално внимание да ни държат нарочно бедни и "равни", за да има такива, които да искат всички да сме бедни, за да се чувстват и те "равни". Това е руската политика навсякъде: разчитат на най-големите мизерници в обществата, и посредством повсеместна бедност постигаст зависимост. От една страна ги съжалявам русофилите, че са абсолютни зомбита, от друга, това са пълнолетни хора, котио носят отговорност за това како правят и мислят.
142
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То западняците пък милват протестиращите с китка. Смешковци. Даже и си вярват.