Байдън и Путин разговаряха за първи път, промяна на курса на САЩ

Двамата лидери са се съгласили по преговорите за Нов СТАРТ
27 яну 2021 08:28, Елка Василева
70
Байдън и Путин разговаряха за първи път, промяна на курса на САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Джо Байдън проведоха първи разговор помежду си.

Джо Байдън е изразил притесненията си, свързани с човешките права, както и от руската „агресия“ в Украйна. Въпреки различията си двамата лидери са постигнали съгласие за приключване преговорите по програмата Нов СТАРТ, предаде БНР.

С телефонния разговор Байдън сигнализира за по-твърда политика спрямо Кремъл в сравнение с предшественика си. Двамата президенти са говорили по инициатива на Белия дом, като целта е била да се разисква продължаването с пет години на програмата Нов СТАРТ, която ограничава ядрените арсенали на Русия и Съединените щати до 1 550 бойни глави на всяка от страните. Според пожелал анонимност източник от Държавния департамент двете страни са се договорили да действат бързо и да постигнат споразумение преди изтичането на срока на 5 февруари.

Администрацията на Доналд Тръмп предложи една година удължаване на срока на договора, но преговорите бяха прекъснати след настояването от Вашингтон за по-строги проверки.

В разговора във вторник, според Джен Псаки, прессекретар на Байдън, американската страна също е потвърдила „силната си подкрепа за суверенитета на Украйна“ на фона на продължаващата руска „агресия“ и е изразила притеснения за  намесата в американските избори миналата година, отравянето на Алексей Навални и отношението на силите за сигурност към мирните протести в Русия.

С това САЩ бележат промяна в курса след Тръмп, който се опитваше да избягва да поставя на преден план опасенията за нарушаване на човешки права в Русия.

В прессъобщение на Белия Дом бе посочено, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат решително за защита на своите интереси „в отговор на действия на Русия които са в наша или във вреда на наши съюзници.“ От информацията също става ясно, че Байдън и Путин са постигнали съгласие за поддържане на прозрачна и последователна комуникация.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СмяхМног правилно
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баидьн сигурно е говорил с огромна доза срам за човешките права след като растреляха протестиращите вьв вашингтон като кучета
50
2
 
7
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Путин е наритал дементния старец, заспивашщщ по телевизиите, досаждащ по телефона, оня се е мазнил половин час и после американските "медии" обясняват как мекия имал "твърда" позиция... Най-много човешки права се нарушават в САЩ и Западна Европа!
49
3
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
тая деменция се опитва да стресне русия загрижил се за украина навалниами помилваи асандж и другия в русия пусни арестуваните които влязоха вкапитолия какво се опитваш да се бъркаш във вътр работи на друга държавана 20 000 км
48
3
 
17
 
! Отговори
При кръсника преди 3 години
Всеки новоназначен президент трябва първо да получи благословията на Путин.
47
1
 
4
 
! Отговори
мидюрина преди 3 години
Към Байгън, ти нямаш душа,сенде йок джан
46
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До петолъчник 55А сега кажи Русия от каква промяна има нужда?
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55И как точно, ще премахнеш двупартийният модел? като наложиш родният ли? Успех :)
44
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ имат нужда от промяна и изгонване на олигархията от властта. Нова конституция, която да замени робовладелската стара конституция от 18 век.Нова избирателна система, премахване на двуполюсния модел от две партии, премахване на мажоритарните избори, преки избори за президент, конгрес. Премахване на сената.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетох с интерес пасажа, посветен на Джен Псаки.Руснаците да внимават, тази полско-гръцка умница на не изпрати някой самолетоносач в Беларус, че ща им стане много тежко положението!.....А иначе снимката на телефонния разговор е перфектна! Типично за Днес.бг информационно постижение!
42
5
 
32
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Майданът в Киев - демократично събиране, щурмът на Капитолия - престъпление, изгорените живи в профсъюзния дом в Одеса - случайност, демонстрациите в Москва - акт срещу диктатурата. То и тук - същото. Помним Тренчев, после как Костов дойде на власт. Демагогия и Пропаганда. Демокрацията се оказа различна от това, което ни представяха - Едно оправдание за кражби и злоупотреби.
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън е същата из-ет като царь Вова - клозетната четка. Интересуват го само кинтопотока от газовите си компании, а обикновените американци кучета ги яли.
40
4
 
19
 
! Отговори
извадки преди 3 години
"С телефонния разговор Байдън сигнализира за по-твърда политика спрямо Кремъл в сравнение с предшественика си....С това САЩ бележат промяна в курса след Тръмп, който се опитваше да избягва да поставя на преден план опасенията за нарушаване на човешки права в Русия....В прессъобщение на Белия Дом бе посочено, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат решително за защита на своите интереси в отговор на действия на Русия които са в наша или във вреда на наши съюзници."гей-тактика!
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С телефонния разговор Байдън сигнализира за по-твърда политика спрямо Кремъл в сравнение с предшественика си."ХА ХА!Колко ли са се мъчили да го формулират така нашите наовинари!С телефонното обаждане е сигнализирал че нямат голам избор, го разбираме ние.
38
6
 
7
 
! Отговори
Детскоградински преди 3 години
До Защо путлериститеТи кажи - звучиш като типичен представител.
37
3
 
23
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 3 години
Обикновено догонващия се опитва да постигне дипломатическо споразумение./Невярващите - направете справка за инициативите за стратегическите договори/И обикновено това бяха руснаците.А какво стана сега?Байдън се обади на Путин.:):)
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45 претопляшВерно си смачкан каскет, та и дупен. На задния вход са ти го мачкали аверите ти. Аре със здраве у панделата да те сватосват.
35
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Украйна е заведено дело срещу Байдън и Порошенко. Порошенко е трябвало да притисне бившият главен прокурор Виктор Шокин през 2016 г. През това вреше Шокин е разследвал газовата компания Бурисма, ръководена от сина на Байдън. Байдън е изнудвал Порошенко, че ще лиши Украйна от кредитните гаранции на Вашингтон в размер на 1 милиард долара.
34
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почна се , Байдън вече се загрижи за северен поток 2 , бил много лоша сделка за ЕС. Хах дали е така ? Той Германия пита ли я ? Опс аз забравих , тя Германия е бита карта , само фашисти там , ще им пратят Антифата, или още безкрай емигранти , докато станат хора , тоест без германци. Байдън щял да разговаря с европейските си съюзници, тоест с васалите , който не слуша цветна революция. Няма нищо по-долно от професионален политик, а Байдън е много професионален.
33
4
 
10
 
! Отговори
смей се, Унуфре преди 3 години
37, малко уточнение:Президент 45 предава в ръцете на президент 46 кръглия рул на кораба все едно, че е кутия с шоколадови бонбони - кормилният кръг не е свързан с кормилната уредба на кораба и течението неудържимо го носи към водопада.