Навални бил прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница"

Лекарите му не са допуснати да го прегледат
20 апр 2021 18:20, Нели Христова
107
Навални бил прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница"
Снимка: БГНЕС

Личният лекар на руския опозиционер в гладна стачка Алексей Навални и други медици бяха спрени днес на портала на наказателната колония, в чийто болничен стационар той бе прехвърлен предния ден, предаде Франс прес.

Борецът срещу корупцията, спрял да се храни преди три седмици, бе доведен преди ден в затворническа клиника в град Владимир, североизточно от Москва. Близките му и лекарите, които се грижат за него, твърдят от няколко дни, че има риск да умре всеки момент, предава БТА.

Анастасия Василиева, личен лекар на Навални и ръководител на опозиционен синдикат, заяви, че не е успяла да види днес своя пациент, както и всеки път, когато се е опитвала да се срещне с него, от началото на март - откакто е хвърлен зад решетките.

"Това е твърде неуважително държане с хора, дошли просто да изпълнят човешкия си дълг, лекарския си дълг да помогнат на един пациент", заяви тя за АФП пред колонията и добави, че за 44-годишния адвокат въпросът е "на живот и смърт".

Навални спря да се храни на 31 март в знак на протест срещу условията, в които го държат. Той обвинява затворническата администрация по-специално в това, че отказва да пусне при него лекар, а той страда от двойна дискова херния и загуба на чувствителността в ръцете и краката.

Критик номер едно на Кремъл бе арестуван през януари при връщането си в Русия от лечение в Германия след отравяне, в което обвинява лично Владимир Путин. Той получи присъда от 2,5 години затвор по дело за измами от 2014 г., смятано от мнозина за политически мотивирано.

Руските затворничеси служби увериха вчера, че здравословното състояние на опозиционера е "задоволително", но близките му и ЕС незабавно поставиха под съмнение това твърдение.

Съратникът на Навални Леонид Волков заяви, че той е прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница".

"Амнести интернешънъл" прецени, че това прехвърляне е "наказание, маскирано като медицинска грижа", защото властите се готвят "да го хранят принудително, за да спрат гладната му стачка и да го накажат отново".

Съдбата на опозиционера наред с отношенията между Брюксел и Москва бе вчера в програмата на заседание на външните министри от ЕС. Западът повиши тона, с който разговаря с Русия. Москва продължава да заклеймява критиките откъм Запада като намеса във вътрешните й работи.

Междувременно привържениците на Навални призоваха за демонстрации в цяла Русия утре, когато се очаква годишното обръщение на Владимир Путин към парламента на страната. Вътрешното министерство предупреди, че няма да позволи никаква "дестабилизация" и ще вземе "всички необходими мерки" за целта, посочва АФП.

Московската полиция отбеляза, че участието в неразрешената акция е незаконно и призова столичани да не се включват в нея. Правоохранителните органи информираха, че нарушителите ще бъдат задържани и ще им се търси отговорност, включително наказателна. Освен това проявата е планирана близо до сгради, където са разположени органи на държавната власт - това също е забранено от закона, информира ТАСС.

Руската прокуратура смята да забрани движението на Навални - Фонда за борба с корупцията, като "екстремистка" организация, напомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
23
 
! Отговори
Ей мисирки преди 3 години
И заради распространението на подобни фейк нюз и помии,от днес България е вече на 112 място....
18
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно е защото не спазва правилника на затвора. Който не спазва правилата в затвора , отива в карцер изолатор. Трябва да се научи на ред.
17
4
 
23
 
! Отговори
коко преди 3 години
това е пристъпник и там му е мястото в панделата.кои са хората които го защитават престъп..ници избягали от Англия и избили грабили,***.си.лвали индианците и тези цир.е.и ни говорят за демокрация.Аз питам какво стана с Асандж защо го държите без съд и присъда в затвора
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще ни занимавате с тоя пътник. Тръгнал васт да сваля. Бунтар ще го раздава. Под...лога на западняците ще става. Сбъркал е влака качил се е на влака за оня свят.
15
6
 
11
 
! Отговори
В БГ е по зле преди 3 години
И мене Пернишката секта на Гешев ме държаха без храна 16 дни но нито полиция дойде нито медии!Bulgaria EU 2020-2021
14
3
 
15
 
! Отговори
8535 преди 3 години
Пак нещо не е наред с информацията. Френски медии пишат, че е в затворническа болница и дават известни данни за ссътоянието му.
13
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога пандисчиите ги преглеждат личните им лекари или Ан.лни е там на СПА курорт с интернет и личен лекар.
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е извадил от репертоара и от какво умира днес?
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални, като заклет евроатлантик се оплаква от липсата на мъжки ласки.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНТрудно ти разбирам! - остай я тревата за малко-по-дълго!
9
4
 
25
 
! Отговори
Време е преди 3 години
Да го вземат в санаториума ГУАНТАНАМО... та да види КОН БОБ ЯДЕ ЛИ!!!!!
8
4
 
17
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 години
Все са ми тая и Навални и Путин. Някой да има 100 кинта до следващият петък? Гладен съм,мамка му.
7
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални показа черно на бяло цялата подлост и жестокост на Путин
6
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дирникът му принадлежи на Путин, докато не излежи присъдата си.
5
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанете с този предател. По-добре пишете защо Булгаргаз иска 17 процента увеличение на газа и не е ли това в следствие на закупуване на американски газ. Дайте причината, защото това ще увеличи цените на много стоки и услуги, а увеличението на доходите отдавна е изядено от цените. Стига сте писали за него. Нито е някакъв културен, нито възпита, роден е в Киев. Да ходи там да се бори за социална справедливост
4
7
 
17
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 3 години
А водещият му офицер от ЦРУ дали са го пуснали при него....
3
8
 
22
 
! Отговори
Е айде де! преди 3 години
Пуснете последната новина че го местят в моргата и стига сте ни мъчили!Моля, моля!
2
11
 
21
 
! Отговори
Ух успокоих се! преди 3 години
Тъкмо се бях притеснил че порцията русофобщина днес ще я пропуснем!
1
24
 
19
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ботоксовото джудже освен, че е убиец е и садист и психопат и изпитва удоволствие от убийството на политическите си опоненти.