Руски офицер о.р.: В Черно море сме на границата между мира и войната

Спорът за принадлежността на Крим обусловил инцидента с британския ескадрен миноносец
26 юни 2021 14:18, Елка Василева
404
Руски офицер о.р.: В Черно море сме на границата между мира и войната
Снимка: архив, БГНЕС

Черноморският басейн се превръща в арена на открита конфронтация и всичко може да се случи. Това каза в интервю за БНР Максим Шаповаленко - капитан втори ранг от запаса, заместник-директор на руския независим Център за анализ на стратегиите и технологиите.

Черноморският регион се превръща в арена на конфронтация. Това бе едно от серията предупреждения, отправени от руското министерство на външните работи след инцидента в сряда в морето край нос Фиолент, недалеч от Севастопол.

За случилото се с британския ескадрен миноносец "Defender"има две коренно противоположни версии - руска и британска. Руската гласи, че въпреки предупрежденията британският кораб е навлязъл в териториалните води на Русия. Кораб от руския Черноморски флот е открил предупредителен огън, а фронтови бомбардировач Су-24 е пуснал четири бомби по курса на "Defender", преди миноносецът да се оттегли от "руските" води.

Още по темата

Според британската версия за събитията стрелба от руска страна е имало, но най-вероятно учебна. "Defender" е преминал съвсем законно през украински, а не през руски, териториални води по пътя си от Одеса за грузинското пристанище Батуми. Само че Би Би Си разпространи кадри, на които наистина се чува вербално предупреждение от руската брегова охрана.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че флотът на Нейно величество ще продължи да отстоява международното право, а от Москва предупредиха, че следващият път могат да отговорят със сила. Вчера повториха предупреждението си.

„Безспорно използването на предупредителна стрелба е безпрецедентен факт – каза руският военноморски офицер от запаса. - Не си спомням скоро да е ставало такова нещо. Вероятно с изключение на неотдавнашния случай с украинските кораби в Керченския проток. Всичко това обаче е обусловено от факта, че Крим е особена територия. Русия я възприема с оглед на реалностите след 2014 г., а Западът и НАТО - с оглед на реалностите преди това. Затова сблъсъкът на интереси и прехвърчането на искри бяха неизбежни“.

На въпрос дали може да се очакват подобни инциденти и в бъдеще, имайки предвид, че страните от НАТО не признават руския суверенитет над Крим, а за Русия въпросът с принадлежността на полуострова беше решен веднъж завинаги през 2014 г., както се изрази тези дни руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, Шаповаленко каза:

„Същият Сергей Рябков още повече втвърди тона, като каза, че следващия път хвърлянето на бомби може да бъде не само пред кораба, но и по самия кораб. Разглеждам това изявление не толкова във връзка с конкретния случай с британския ескадрен миноносец, колкото във връзка с дейността на Северноатлантическия алианс на територии на бившия Съветски съюз като цяло. Мисля, че тези думи на Рябков са всъщност червена линия и той иска да каже: "Ако продължавате така, може да се стигне до открит военен сблъсък".

Мисля, че именно така трябва да тълкуваме тези думи. Отговорът на въпроса - дали е възможно повторение на инцидента, или той ще остане прецедент, зависи от това как Западът ще възприеме сигнала на Москва. Може да бъде възприет като последно предупреждение, а може и да не бъде забелязан изобщо“, каза Шаповаленко.

Запитан дали расте заплахата от пряк военен сблъсък между Русия и НАТО в Черно море, руският капитан от резерва отговори:

„Мисля, че това не бива да се изключва по простата причина, че страните тълкуват по различен начин Конвенцията по международно морско право от 1982 г. Като военен зная, че всичко може да се случи. Между другото ще напомня на нашите слушатели, че още на 16 април, преди поредицата летни учения в Азовско и Черно море, руското министерство на отбраната закри за мореплаване и полети три района в западната, южната и източната част на Кримския полуостров. Не зная дали това е свързано с някакви конкретни учения на руския военноморски флот в тези райони, но затварянето беше обявено.

Друг е въпросът, че в изявление пред парламента министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс откровено заяви, че миноносецът Defender e преминавал мирно през украинските териториални води. От една страна това е позоваване на международните правни норми, но от друга действието на тези норми е съмнително в условията на спор между държавите за териториалната принадлежност на полуостров Крим и териториалното море около него. Аз например също разглеждам това като провокация, защото англичаните са знаели, че ще има отговор и този отговор ще бъде достатъчно категоричен“, каза Шаповаленко.

„Да не говорим, че репортажът на журналистите на Би Би Си от борда на ескадрения миноносец свидетелства, че преминаването съвсем не е било мирно. Работели са радиотехническите средства, които служат за събиране на информация. Показаха ни как се зарежда зенитно-артилерийски комплекс. Накратко, възникват редица въпроси за характера на това мирно преминаване. Подозирам, че тази може би прекалено твърда реакция вероятно ще охлади някои горещи глави и ще ги накара да се замислят, че такива откровени провокации не си струват“, смята бившият военен.

Запитан кой има полза от продължаващото дрънкане на оръжие в Черно море, Шаповаленко каза:

„Този въпрос може да има два напълно различни отговора в зависимост от това коя от страните го задава - НАТО или Русия. Мащабите на ученията се увеличават. Тази година броят на участниците е безпрецедентен. Възможно е това да е реакция на пролетните маневри на руските въоръжени сили в западния и южния военен окръг в близост до границата с Украйна. Факт е, че Черноморският басейн се превърна в арена на открито противопоставяне на границата между мира и войната. При това положение всяка случайност може да се превърне в трагедия. Още повече че това ще е случайност, при която могат да загинат хора. Случайно потопяване на кораб или сваляне на самолет. Възможни са всякакви варианти, които безспорно е добре да бъдат избегнати“.

„Искам да кажа какво ми вдъхва оптимизъм в тази сложна обстановка. Капитанът на британския миноносец прояви здрав разум в условията на цялото това противопоставяне. Разбирайки, че е възможно допълнително изостряне на ситуацията, той изведе кораба си от териториалните води и продължи по пътя си. Тоест, не тръгна да отстоява правото си. Здравият разум винаги трябва да се приветства“, каза Шаповаленко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
7
 
0
 
! Отговори
КРОННОС преди 2 години
Гърците сме го владеели Хиляди Години..Още от 6-ти век пр.Хр. е имало създадено Гръцкото Царство = Боспорската Василлия-Монархеиас със Династия от Трапезунда . . Там Цар е бил Митридат 4-ти Велики през 3-2 век прХР.= потомък на Александрос Мегалос . Пак със столица от Център Трапезунда ПОНТИЙСКА + БОСПОРОС ТАВРИАС (Таврийски) .
309
6
 
7
 
! Отговори
oz преди 2 години
Аз признавам Крим за руска територия..............според ПП Атака и Волен Сидеров Крим е руски............така че, въпросът е приключен...........който не е съгласен , да взима една пушка и да бяга да освобождава Донбас от руснаците...........да видим, дали му стиска..........скоро голям бой ще ядат украинските фашисти в Киев, които взеха властта с незаконен преврат..........т.нар. Майдан!!!
308
5
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 351 Бе те и Литва, Латвия и Естония бяха съветски.Кой ти плаща???
307
11
 
10
 
! Отговори
До българин преди 2 години
Крим е руски............точка по въпроса................кой разбрал-разбрал...............който не е разбрал-ще го разбере по трудния начин!!!
306
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РавнопосавеностАнглетата са слаби, затова Чърчил ни е мразил, дойде му в повече авантюрата на Балканите :)) Дори Хитлер е знаел, че не бива да се меси в "нашите" работи :)) Макетата понеже ги галехме, не знаят за какво става на въпрос :))
305
13
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ох, пак ли тия руснаци бе??? Какво иска Владимир Путин? Да окупира целя свят явно?Крим е украинска територия, окупирана от Русия. Точка.Умрели са англичаните да нападат Севастопол!Преди години във Варна беше акостирал флагманът на 6-ти американски флот. Еми, показаха му ракетите и електрониката. Със GPS можеха да изстрелят ракета по Крим с точност на поражение няколко метра (два три максимум).
304
5
 
6
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Аз само не разбрах на миноносеца имало ли е джендери или ги дискриминират?
303
6
 
10
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Чии *** търси английски кораб в Черно море. Трябвало е каквото си търси да си го получи. Предполагам, че англия иска да се защитава от страшните руснаци в тяхната акватория.
302
2
 
8
 
! Отговори
царидис семковски преди 2 години
Крим е македонски. Точка.
301
3
 
9
 
! Отговори
геопатолог преди 2 години
Назрява конфликт и България е мишената. Периферията на НАТО . Ще бъдем предупредителна жертва. Член на НАТО и в същото време с най много русофили. Идеалната жертва. Никой няма да скърби.
300
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бясното кремълско джудже разбира само от чепата тояга.
299
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Света трябва да започне война с русия и да унижи скапаните *** които си мислят че могат да завземат територии когато си поискат.
298
16
 
5
 
! Отговори
Василлис Митропанос преди 2 години
ТАУРИДА/ТАВРОС ТАУРОС = КРИМ, КИРИМ = това е ТУРСКА ТАТАРСКА ДУМА !....ТАВРИДА Е ОРИГИНАЛНОТО ИМЕ И ДУМА -- НА ТОЗИ АНТИЧЕН ГРЪЦКИ ПОЛУОСТРОВ !САМО ГЪРЦИЯ И РОССИЯ МОЖЕ ДА ГО ВЛАДЕЯТ .ХЕРСОНИСОС ТАВРИДА е ГРЪЦКА ИЗКОННА ЗЕМЯ ОТ 100 000 ГОДИНИ !
297
8
 
8
 
! Отговори
No Coment преди 2 години
Тука имаме МОМЕНТ !!! Когато Русия анексира Крим,,,!!! ....ООН-то причисли ли Крим към Русия ???? Или за целия свят Крим си е още във Укрински владения???? Ей !! Това е много важен Въпрос хора!
296
29
 
17
 
! Отговори
Русофоб преди 2 години
А наглите руснаци?Русия е ненужна на света държава... безполезна и дай Боже да изчезне от лицето на земята.
295
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглите англичани нямат работа в Черно море.............скоро Британската империя ще се разпадне окончателно, Шотландия и Северна Ирландия ще станат независими държави................а Фолклендските острови ще се върнат към Аржентина!!!
294
8
 
26
 
! Отговори
???? преди 2 години
Крим е руски завинаги.....................свикнаха ли западните лицемери, в Англия, Франция и САЩ и слугите им в България???
293
3
 
16
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Просто не пресичайте границата !
292
21
 
8
 
! Отговори
Големо Джудже преди 2 години
След като са толкова силни, имат свръхсветлинни ракети, могучий лазери, зиг-заг ракети, от какво се страхуват? Някакво корабче плувало в международин води, далеч от бреговата ивица и още по-далеч от водната територия на Русия. Другите джуджета сън не ги хваща. Да не би да са с голи жопове, както и преди?
291
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагли натовски провокатори, ние не искаме война! Правете си я по вашите, а не по нашите граници! Не искаме да ни защитата вата, защото без НАТО не бихме имали врагове!