Най-мащабните маневри в Черно море, Москва реагира остро

Русия призова САЩ и съюзниците им да се откажат от тях
28 юни 2021 20:05, Елка Василева
262
Най-мащабните маневри в Черно море, Москва реагира остро
Снимка: архив, БГНЕС

5000 войници, 32 кораба, 40 самолета, 18 екипа за спецакции: в Черно море стартира военното учение "Sea Breeze", което този път е особено мащабно. Москва реагира остро, тъй като възприема маневрите като провокация, пише Дойче веле.

Военното учение Sea Breeze

В Черно море започна военното учение "Sea Breeze-2021", за което се твърди, че е най-голямото досега. То се провежда въпреки острата реакция на Москва, която го възприема като провокация и до последно призоваваше САЩ и съюзниците им да се откажат от маневрите.

Още по темата

Числа и факти

"Sea Breeze" ("Морски бриз") е ежегодно многонационално учение, което се провежда съгласно Меморандума за взаимопомощ и сътрудничество във военната област, подписан между САЩ и Украйна през 1993 година. Първите маневри се проведоха през 1997 година. Споразумението предвижда Украйна да предоставя военна и гражданска инфраструктура по черноморското крайбрежие, а САЩ отговарят за финансирането на учението. В него участват военни от страните-членки на НАТО, както и техни партньори - най-вече от Черноморския регион, но без Русия.

Учението е разделено на четири фази, като през активната ще бъдат отработени маневри по вода и под вода за пресичане на противникови морски операции, бойни задачи по суша и във въздуха, както и спасително-издирвателни мисии.

Главнокомандващият на украинската армия Руслан Хомчак съобщи, че основната цел на учението е да подготви щабовете и подразделенията на украинските ВМС да изпълняват задачи в съответствие със стандартите на НАТО, както и да придобият опит при съвместни операции по поддържането на мира и сигурността.

От общо 32 морски съда, които ще участват в учението, Украйна ще предостави 24 кораба и катера, 17 от общо 40 самолета, 12 хеликоптера, 80 единици военно оборудване и 1500 военнослужещи. В маневрите участват подразделения от общо 32 страни, сред които и България. Официално бе потвърдено и участието на Шести американски флот.

Реакцията на Русия

Русия разглежда маневрите в близост до границите си като провокация и призова САЩ и техните съюзници от НАТО да се откажат от тях. В изявление на руското посолство във Вашингтон, публикувано в Тwitter, се казва: „Мащабите и откровено агресивният характер на учението "Sea Breeze" не отговарят на реалните задачи по осигуряването на безопасност в региона на Черно море".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече учението „провокация". Една от целите му била снабдяването на Украйна с оръжие и друго военно оборудване, заяви тя.

Миналата сряда в района на анексирания от Русия полуостров Крим се стигна до ескалация на напрежението, след като руската брегова охрана произведе предупредителни изстрели срещу британския разрушител „Дифендър". Кремъл твърди, че британският кораб бил навлязъл на три километра навътре в руските териториални води. Лондон уверява, че става дума за най-безобидно транзитно преминаване през украинските териториални води.

През 2020 г. на територията на Украйна се проведоха пет международни военни учения, а през настоящата година са предвидени общо осем. В тях ще се включат 21 000 украински военнослужещи и около 11 000 войници от други страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 118 Да не им изчегъртат тръбите на натовците?
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в крайна сметка ще предизикат война и ще трябва ние да пращаме 20 годишните на смърт или като вариант ще ни изпечат с водородни бомби.
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента се провежда Евро 2020 вместо да гледат футбол те тръгнали маневри да правят - *** какво да ги правиш!
78
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО ИЗЧЕГЪРТВА РУСНАЦИТЕ ОТ ЧЕРНО МОРЕ, ГЕРБ ИЗЧЕГЪРТВА ЧАЛГАЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, предвижда ли се ученията да се провеждат, да го кажем, и в кримски териториални води? Нали, според НАТО, са украински? Ако не - ще бъде смешно. Ако да - ще стане страшно. За учащите се.
76
3
 
6
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Това, което казвам, е че ако натиска продължава накрая просто на някого ще му писне и после няма да има. Хората просто са неграмотни и си мислят, че е като по американските филми, а не е. Няма да има победител или някакъв гении, който ще измисли решение за 30-те минути полет на ракетите. Просто ще остане една силно радиоактивна планета, без растения, без храна, без слънце, без нищо, само радиоактивен прах, отровена вода и отвратителни болести.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук има страхотни стратези и политолози мисля че Путин и НАТО само губят ако не ги наемат в редиците си
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чий го търсят тук американци и англичани------//////------- Ами например Украйна се е отказала от ядрено оръжие и САЩ са поели задължение да я пазят. Великобритания също. Те в Черно море са у дома си. А Румъния, България и Турция са им съюзници - идват на гости.
73
3
 
3
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Ми като толкова много ти харесва модела на САЩ ходи в САЩ. Не е нужно да окакате целия свят. Над 8000 ядрени ракети някои с MIRV глави на и неизвестен брой, които не са сдвоени, стотици хиляди тонове различни БОВ, и десетки 4L агенти. Хората имат странни представи за регионални сили. В Европа само Франция има ядрено оръжие и то в несъществени количества. Англия също има, но мерикански триденти, които също са малко.
72
1
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 2 години
Все голям го вадите ефендилер,ама ако стане сюзенк ша напълните гащите .
71
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските *** се изприщиха тука от простотии.Русия е регионална сила с мания за величие,с мизерна икономика, страна,в която правата и животът на отделния човек нямат никакво значение.Айде мужиците,у лево.
70
8
 
7
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Всеки ден чета глупости и от двете страни. Някой има ли идея, какво би се получило при конфликт. Ако някой те притиска в ъгъла накрая просто няма да ти остави друг избор. Със сигурност Черно море повече Руско отколкото американско. По принцип бих попитал чий го търсят тук американци и англичани, но понеже е видно чий го търсят ще кажа само, че накрая ще си го намерят. Дано се вразумят преди това, но иначе не бива да им се отстъпва.
69
2
 
12
 
! Отговори
Маймуна с лък преди 2 години
Къде сте тръгнали бе, ако не Бяха щатите и ингилизите 10-пъти щяхте да загубите войната
68
14
 
6
 
! Отговори
Нато на тор! преди 2 години
натовския окупатор само от упор в каската с усмивка на уста! и на рибите да наторява само за това стават натоФските фашунгери ,био маса и учебни мишени!Убий нартовец спаси живот смърт за нато да на мира!
67
13
 
8
 
! Отговори
Учение преди 2 години
Чудя се на Путин, защо не се хванат под ръчичка със Си Дзин Пин и не направят едно учение с братския кубински народ у Мексиканския залив. Аз ако бях щях точно това да направя.
66
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Много са забавни влюбените в руския ботуш! Като им кажеш ,че *** за нищо не стават , те веднага скачат и почват да говорят..."ама те американците"! Даже и не се усещат , че може и да си българин!
65
14
 
7
 
! Отговори
OBQWA преди 2 години
Плевнелиев набира Доброволци Бойци - в София Тех Парк - да воюват срещу Русия , на страната на САЩ - офертата е добра - дават ти пушка и те товарят на кораб - русофобите може да се записват .
64
14
 
14
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 години
Такъв бой ще им теглим на НАТО...ама другия път. Хахахахаха. Английския кораб мина на 500 метра от плажа в Севастопол, хаххааа.
63
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е добре за нас че ако ни хвърлят някоя бомба по-погрешка някоя от двете сили и сме загинали
62
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доналд кук не тръгнал за маневрите, че още не са събрали екипаж, а пък на стария не са им зараснали халките!