Десетки от ядрените подводници на Путин са край Великобритания

Причината все още не е ясна
4 авг 2021 21:52, Нели Христова
271
Десетки от ядрените подводници на Путин са край Великобритания
Снимка: БГНЕС

Десетки стратегически ядрени подводници от четвърто поколение тип 955 "Борей" на Владимир Путин са се гмурнали изключително дълбоко в Норвежко море в близост до Великобритания, съобщава The Sun.

Предполага се, че тези стратегически подводници могат да носят новите хиперзвукови ракети "Циркон 3M22", които могат да изминават 2,7 км в секунда.

Военен източник каза пред вестник Mirror: "Причината за тези изключително дълбоки руски мисии все още не е ясна за повечето анализатори. Най-вероятно това може да е опит на Русия да осигури скрит достъп до целия Атлантически океан. Напоследък активността на руските подводници се увеличи, както и активността на повечето руски въоръжени сили. Очевидно руснаците тестват решимостта на НАТО. В момента Русия се стреми да демонстрира своята сила и влияние по целия свят, доколкото е възможно. Това важи особено за Северния й флот, който играе решаваща роля за осигуряването на достъп на Русия до Атлантическия океан".

Обикновено руските подводници не се гмуркат по-дълбоко от 400 метра, а максималната им дълбочина на гмуркане е около 900 метра.

Военният експерт Брус Джоунс заяви пред The Sun: "Отношението на руските военни е тревожно вече няколко месеца. Това се доказва например от неотдавнашната концентрация на руска военна мощ на границата с Украйна. Последната крачка на Русия с подводници може просто да бъде само "дразнене" на НАТО и изнервяне на членовете на Алианса. Но във всеки случай това определено означава ескалация на руската военна подготовка. Трябва да се отбележи специално, че сега те обръщат специално внимание на дълбоководните операции, като по този начин увеличават тайната на действията на своя подводен флот".

По време на срещата на върха на Г-7 по -рано тази година бяха изразени опасения, че руска подводница с крилати ракети може да патрулира край брега на Корнуол, където се провежда срещата на върха.

Тогава се твърдеше, че Кралските военновъздушни сили извършват "необичайни" операции във водите и въздушното пространство около района, което поражда опасения, че нещо не е наред.

The Sun съобщи, че за обезпечаването на сигурността на срещата на върха е създаден "стоманен пръстен" на стойност 30 милиона лири, който включва дори използването на самолетоносача "Принца на Уелс".

Както съобщи авторитетното американско списание The Washington Examiner, военноморските и военновъздушните сили на НАТО са участвали в отделни операции за противодействие на предполагаемите заплахи за сигурността, които представляват руснаците. Това включва повишена активност на ВМС на САЩ, британските военноморски и военновъздушни сили и френски противоподводни самолети, информира "Фокус".

По-специално, The Washington Examiner твърди, че разузнавателният самолет RAF P-8 Poseidon е бил разположен на 500 мили от базата му в Лосимут, Шотландия, "изпълнявайки патрули на малка височина и ниска скорост в района на Корнуол". Той е действал около 12-километровата морска граница на Обединеното кралство, което предполага, че този разузнавателен самолет може да е проследявал нещо по-специално.

Русия представи първата си подводница-чудовище от тип "Борей" през 2019 г., давайки ѝ името "Княз Владимир".

Атомната стратегическа подводница с ядрени балистични ракети тип "Борей" може да изстреля 20 междуконтинентални атомни ракети "Булава" и може да унищожава цели градове на разстояние до 11 хиляди километра от мястото на стрелбата.

Тази стратегическа руска подводница се смята за най-смъртоносната подводна лодка на планетата, отбелязва The Sun.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Благодаря 127 ми!Политиката ни след 1878 е меко казано проста. Почти като сега. Трима неможели да се разберат кой да е и решават, трябва ни цар и тръгват да търсят цар, който не е знаел български???? И идва Фердинанд и само гледал как да спи с жените на генералите си, алкохол и разврат....разсипия...Ето защо се дразня, умни и способни хора, но завистливи. Идем в чужбина чува се за нас, да управляваме в България ужас..анархия боеве, циркове, престъпници стават министри, това НОРМАЛНО ЛИ Е??
92
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бритите са комплексирани че въпреки две световни Германия пак е пред тях. Заяждат се c Русия защото господарите им САЩ са им заповядали.
91
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И между друтото до средата на 20в. езика на дипломацията е френски, но заради САЩ става английски. Повтарям, заради САЩ, а не заради Англия.
90
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе незнам ама Германия уж губи войната уж беше разделена,уж беше срината,уж Хитлер бил такъв онакъв,а днес е водещата икономика на Европа.А тук все си е зле!Все най-бедни,все не се оправяме.И що така?!
89
0
 
19
 
! Отговори
Замислен преди 2 години
Да удариш Русия с ядрено оръжие е малко тъпо. Те са пръснати на една шеста от сухоземната територия.
88
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британия е покорила aборигените в Австралия, Африка, Америка за да ги екплоатира и граби. Но в в Европа е била вноростепенна сила до 19 век - сухопътната й армия е отстъпвала на първо на испанската, после на френската, на прyската, на австрийската и т.н. Великите географски открития са направени от Португалия и Испания, а британия започва да се занимава с пиратство и да им краде колониите. Много са велики бозавците няма що... най-вече в краденето.
87
1
 
18
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Хайде, хайде. До пълномащабна война няма как да се стигне. Паритета е много сериозен. Русия удря Англия, САЩ удрят Русия, тя отвръща, Китай удря Япония, КНРД удря Сеул и т.н. Индия удря Пакистан ама отново Китай се намесва. Просто се дават знаци. Имам усещането че английски кораб скоро няма да влезе в черно море.
86
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Очевидно бранят Русия от външни врагове- грузинци,украинци,литовци,поляци...
85
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бoнго, британците не са имали османци за съседи и морето ги е предпазило от инвазии. България свързва два континента, тук е кръстопътя на Евразия. Българите в продължение на векове са се борили храбро с различни могъщи държави, включително с най-могъщата империя позната на човечеството - Римската (Византийската). В същото време най-големия належащ въпрос пред британците е бил с кой роднина да се чифтocат.
84
13
 
7
 
! Отговори
Путин е смърт преди 2 години
Комлексираното малко човече води светът към война. А нещастният руски народ живее в бедност и лишения. В град като Брянск няма улично осветление....
83
16
 
4
 
! Отговори
Смешници преди 2 години
До Анонимен Ватенка..Без Англия и САЩ ..Сталин щеше да бъде обесен още през 1941г.И май бъркаш СССР с мизерната и слаба Россия..създадена през 1991г. Да целувате ръцете на САЩ ,че не са се подвели по желанията на Чърчил да хвърлят атомни бомби над Мацква и Ленинград и да приключат фашизма и комунизма веднъж завинаги.Все пак до 1954 г. СССР няма атомно оръжие и Сталин е бил господин никой.
82
14
 
6
 
! Отговори
Смешници преди 2 години
До АнонименИ целия свят са били роби на ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.ВЕЛИКОБРИТАНИЯ създаде най-мощните и проспериращи държави в света.САЩ,КАНАДА,АВСТРАЛИЯ,НОВА ЗЕЛАНДИЯ,ХОНГ КОНГ,СИНГАПУР...редица други знайни и незнайни държави из тихия и атлантическия океан.ВЕЛИКОБРИТАНИЯ създаде най-голямата и мощна империя съществувала някога на Земята.ВЕЛИКОБРИТАНИЯ даде на света хиляди учени,писатели,откриватели ..Даде промишлената революция ,даде буржуазната революция ..даде просперитет на целия свят.
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а десетки, кажете си, че са стотици!
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то някои са го открили много отдавна. Ако нещо не ти е ясно за какво става то винаги става въпрос за пари. Та в случаи Великобритания е сериозно застрашена от Русия. Как да се опази. Ами със засилване на въоръжените сили и съответно увеличаване на военния бюджет. А разходите за отбрана са куче влачи диря няма. Точно пък англичаните са най големия проблем на Русия
79
2
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
На страхът очите са големи. Как ги преброиха десетки подводници от типа Борей.... не знам колко точно са, но не са повече от десет.... всеки в интернет може да си направи справка. И надали ще ги съберат всичките на едно място. Десетки.... значи около стотина. Е и Путин иска да са толкова, ама нямаааа... *** вестникари
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британците скоро ще бъдат слуги на пакитaта. Пакитата правят бебета, а Хари е на гей прайд. Нация от гейове не може да противостои на военна машина като Руската.
77
7
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Имаме само. ДВЕ самостоятелно взети решения:А/ СЪЕДИНЕНИЕТОБ/ САМОСТОЯТЕЛНА ПРАВОСЛАВНА НЕЗАВИСИМА ЦЪРКВА С ЙОАН ЗЛАТОУСТ.ТОВА Е!!!!!! 1300 г държава300 под Византийска власт500 под турска власт45 рускаИ останалото ала бала- кой е простият?
76
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бoнго, британците са били роби на римляни, на викинги (датчани), на французи (нормандци), а сега са роби на САЩ. Или иначе казано пyдели.
75
4
 
7
 
! Отговори
поука преди 2 години
Причината е ясна кой предизвика Втората световни война и ще набедим Хетлер.
74
2
 
16
 
! Отговори
Поооознай преди 2 години
Да бе. Кой кого дразнел. А USAF не дразнят ли като почти всеки ден летят с разузнавателни самолети и дронове покрай Севастопол. Излитат от Сицилия или Панов, прелитат над Бургас и в Черно море. Вече по бученето на двигателите ги познавам. *** и дразнещите същества. И най вече с дроновете. Седи си тъпака в кабинката на летището в Сицилия и зяпа над Черно море почти всеки ден. Ко зяпа - на майка си дундата.