Русия няма да евакуира посолството си в Кабул

Талибаните са до покрайнините на афганистанската столица
15 авг 2021 14:30, Петя Славова
37
Русия няма да евакуира посолството си в Кабул
Снимка: БГНЕС

Русия не планира да евакуира посолството си в Кабул, когато талибанските бойци стигнаха до покрайнините на афганистанската столица при мащабното си военно превземане на страната, заяви представителят на външното министерство Замир Кабулов пред агенция Интерфакс.

Още по темата

Кабулов заяви, че е "в пряк контакт" с посланика на Москва в Кабул и че служителите на руското посолство продължават да работят "спокойно" и "не се планира евакуация", предаде БГНЕС.

В същото време стана ясно, че формациите на радикалното движение на талибаните понастоящем контролират всички контролно -пропускателни пунктове на границата на Афганистан със съседни държави. Това съобщи в неделя телевизионният канал Al Arabiya , позовавайки се на изявление на представител на афганистанските власти.

Според него "талибаните държат всички гранични пунктове от Афганистан до съседни страни". Той добавил, че „единствената точка, свързваща територията на Афганистан с други държави, която остава под контрола на правителствените сили, е международното летище на столицата на страната Кабул“.

По-рано талибаните обявиха , че са поели контрола над големия граничен пункт Торкам на афгано-пакистанската граница. Преди време пакистанското вътрешно министерство съобщи, че от своя страна напълно е затворило посочения контролно -пропускателен пункт, след като е било предзет от джихадистите.

След като САЩ обявиха края на военната операция в Афганистан и началото на изтеглянето на войските, талибаните започнаха офанзива срещу правителствените сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Това е политически правилно решение и потвърждава , че талибаните са на крачка от формиране на едно нормално афганистанско правителство, което доре ще предприеме амнистия за провинени към Авганистан афганистамци. Добра новина. Чудно ми е дали чuфутите от САЩ няма отново да намерят повод за нахлуване,тъй че бежанската вълна да превземе страните ни. САЩ са притиснати в ъгъла и само печатницата им за кинти ги държи живи. Китай ще нанесе ударът ! Напред Китай !
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И еднити и другите са разбойници. За какво да се изтеглят? Хубаво им е да са си заедно.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно понеже и Руснаците си падат екстремисти. Краставите магарета се надушват.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да евакуира щото са си сродни души. От един дол дренки.
23
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам руските фенове от Карлуково пак са им спрели хаповете, явно Кацарката пести за короната... Та на въпроса за войната и мира, талибаните управляваха Афган от 1989 г когато наритаха руснаците, до септември- октомври 2001 г тъй. нар 11.09! Те са си рожба на ЦРУ то, още от Студената война, сега ясно ли ви е, защо шефовете на " талибан" наредиха на отрядите си да чакат " пред портите" на Кабул, докато САЩ си товарят " стафа" по самолетите? И защо Афганистан беше " превзет", " освободен" и т.н
22
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За путинофилите завземането на Афганистан от талибаните е като завземането на България на 9/9/44: радостно връщане в средновековието и изостаналостта.
21
8
 
21
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
Ако живеехме в нормален свят - НАТО, Русия и Китай щяха да подготвят едно "welcome party" на талибаните, както са се събрали накуп сега около Кабул и проблемът с Афганистан щеше да е решен за не повече от седмица - две.
20
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще внедри млади рускини сред новозабулените авганки и ще има безаналогова бомба със закъснител в новата авганска държава от 19век.
19
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинизмът е меката страна на ислямския джихадизъм.
18
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голямо либене ги чака американците и съюзниците им. Създадоха талибаните напук на СССР и сега берат плодовете, жалко е че народът страда. Меките китки от ЕС не могат да им кажат стойте си отдругата страна на океана
17
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честита свобода на афганистанския народ. Това е техният 10 ноември 1989 година. Падна режимът на САЩ.
16
5
 
19
 
! Отговори
Военен брокер преди 2 години
20 милиона ще тръгнат не към Русия ,Пакистан или САЩ ,а към Европа.Мислим си ,че тия войни не са срещу ислямистите ,а към ЕС.Тероризират арабите и ги карат да имигрират към ЕС .Защото ЕС е единственото място където все още човека е свободен.Само в амазонската джунгла има свободни индианци,но и тях ги избиват като горят джунглите и сеят палми за смъртоносното палмово масло което се втвърдява и при 36 гр. тоест става твърдо в тялото на човека и запушва кръвоносните съдове.
15
8
 
14
 
! Отговори
Няма го, Рамбо преди 2 години
Афганистан стана пак руски.Поздрави от Крим.
14
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойде свободата над афганистанската земя. 20 години окупация на чуждия нашественик.
13
10
 
5
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Па що, те са съюзници и ментори на всичкото ислямисти!
12
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край на американската окупация на Афганистан. Свободата в Афганистан дойде и мирът дойде.
11
5
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
ъъъ, напуснаха организирано и под строй, а не с паническо бягство
10
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ето какво оставят сащ след себе си. същото направиха в ирак, либия, сирия, убиха десетки милиони деца
9
7
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Каква е идеята? - Ако САЩ са постигнали договорка с талибаните, няма полза от престоя им там. Войната е безсмислена. Талибаните се изхранват предимно с мак-херц-а ч, а те го пласират из Азия, Източна Европа и Северна Африка. Херцата беше модерна края на 90те и залезе с началото на войната. Северните народи ще страдат най-много. Като си в западналата централно азиатска тундра няма кой знае какво за правене. Уффф... С иглите ще се върне и глупавият СПИН който залезе в началото на новият век...
8
9
 
35
 
! Отговори
Пияна ушанка преди 2 години
Талибаните знаят,че барнат ли посолството Белия лебед излита и почва да сее смърт на всякъде.