Байдън и Путин разговарят по теми от стратегическо значение

Двамата президенти ще проведат разговор по телефона
30 дек 2021 08:30, Елка Василева
35
Байдън и Путин разговарят по теми от стратегическо значение
Снимка: архив, БГНЕС

Теми от стратегическо значение, в това число свързани с НАТО, ще бъдат обсъдени днес по време на телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин. Разговорът е по инициатива на Путин.

Съгласието на Байдън да приеме поканата за разговора показва готовността на администрацията му да продължи поетата стратегия на прекия диалог. Смята се, че и Путин вижда полза от директната връзка, предаде БНР.

Още по темата

Американската страна очаква Русия да постави въпроси, които я тревожат, и САЩ са готови да говорят по тези въпроси, съобщава пожелало анонимност официално лице от администрацията на Байдън.

В същото време Америка очаква готовност от Русия да говори по теми, които притесняват САЩ и съюзниците. Диалогът би трябвало да е на базата на реципрочността, заяви още официалното лице.

Вашингтон подчертава, че позицията на Америка е тясно координирана с европейските партньори.

Белият дом е готов и се надява да има дипломатическо решение,  но има готовност и  за налагане на санкции, подсилване на НАТО в страни от Алианса и даване на допълнителна помощ на Украйна – всичко това в случай на по-нататъшна руска инвазия, която според лицето може да доведе до дестабилизация на сигурността в Европа и да наложи промени в разпределението на силите на НАТО, особено по източния фланг.  

„Президентът Байдън ще даде да се разбере, че има дипломатически път към деескалация на напрежението в региона, ако президентът Путин се интересува от поемането му,“ заяви още високопоставеното лице.

По негова информация все няма данни за съществено изтегляне на руски войски от границата с Украйна. „Бихме искали, разбира се, да видим намаляване на струпването и завръщане на силите в районите, в които те нормално провеждат обучения или районите на дългосрочното си разгръщане.“

Байдън и Путин ще говорят малко преди насрочените серии от разговори в Женева, където Съединените щати ще бъдат представени от правителствени агенции като Държавния департамент, министерството на отбраната и на Съвета по вътрешна сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
ХА ХА! преди 2 години
Руснаците им туриха един улиматум и сега сме свидетели на медийни маневри! Путин им каза че очаква сериозен разговор - и сега четем че ще има такъв - толкоз!
8
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
САЩ знаят какво искат и опитват различни начини да го постигнат,ако не изцяло, то поне в достатъчна степен. Русия и Китай също. В Брюксел обаче нито знаят какво искат, нито как да го постигнат. Тия *** чакат инструкции от САЩ(и Сорос), за да решат какво да правят. И когато американската политика се извърши-все са изненадани.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По повод руския ултиматум държавите членки на НАТО след 1997 година да излезнат от алианса, само България веднага прие руския план без уговорки. Другарят Янев недвусмислено изрази личното мнение на президента Радев за изпълнението на руския ултиматум към НАТО.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Президентът Байдън ще даде да се разбере, че има дипломатически път към деескалацияна напрежението в региона, ако президентът Путин се интересува от поемането му заяви още високопоставеното лице". Ми добре, нали за това Русия направи мирните предложения на САЩ да изнесат военните структури и войските на НАТО от източна Европа. Във всички случаи ако не се намери дипломатически изход, президентът на Руската федерация ще предостави решението на военните експерти.
5
7
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Байдън и Путин трябва да бъдат изолирани от целият свят,защото ни превърнаха в марионетки и заложници на комплексарщината си. Бъдещето на България и Сърбия,за да има гаранции за мир,трябва да бъде в една Трако-Келтска Федеративна Държава,в която да бъдат и Италианци,Французи,Белгийци,Ирландци,Шотландци,Уелсци,Поляци,Словенци,Хървати,Чехи и ,Словаци...Байдън и Путин не влизат в тези сметки,защото са империалисти,които имат интерес от нашето заличаване.
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи дунанми по руските медии. Техния цар щял да се срещне с Байдън. Фанфарите свирят как НАТО приема без обструкции гениалният руски план за закриване членството на всички държави влезнали в НАТО след 1997. Проруските медии гърмят за невероятните дипломатически победи на тандема Путин-Лавров. Сватбата щяла да е на 10-ти януари само че жениха Байдън още не знаел. Младоженеца щял да говори с кандидат булката по телефона и то не за развалянето на НАТО, а за оттеглянето на руските сили зад Урал.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 10 януари ще говорят! Днес 10 януари ли е?
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дедо путин да си върви по пътя.Пеш!
1
4
 
17
 
! Отговори
Байдън кукла на конц преди 2 години
Байдън е кукла на конци и от него нищо не зависи. Реално се срещат лидерът на Русия с представител на САЩ. Ще му обещаят нещо на Путин и пак няма да си спазят думата. Типично по американски ще продължават да пълзят към руска територия все повече и повече, за да "демократизират" всички страни по света. Междувременно в Ню Йорк се приемат закони граничещи с гестаповщина и диктатура в последно време. САЩ са най-недемократичната страна в света! Роби, живеещи в илюзия.