Боян Чуков: Русия и САЩ се надиграват, европейците са пешки

На прага на криза сме със снабдяване на храни за населението
27 яну 2022 16:44, Анисия Иванова
65

"В този момент премиерът има право, защото в момента не очакваме някой да ни нападне. Заобиколени сме от държави приятели и държави членки на НАТО и ЕС. Премиерът е прав, че трябва да обърнем внимание върху нашата национална сигурност, но като се потрудим самите ние, а не все да чакаме някой да ни изпрати помощ. Трябва да погледнем себе си, преди да очакваме като просяци някой да ни изпрати нещо и да ни каже какво да правим", заяви експертът по национална сигурност Боян Чуков.

След заседанието на Министерски съвет вчера премиерът Кирил Петков заяви, че в своята отбранителна стратегия България ще разчита на своята армия.

Още по темата

По думите на Чуков министър-председателят не е получил достатъчно информация и няма ясна картина за случващото се по света, като се е задоволил само с политически декларации.

"КСНС не може да изпълнява своите основни задължения, защото няма този капацитет да предоставя на премиера аналитично-информационна продукция от много високо ниво. В България няма звено, което да събира и обработва целия поток от информация, който касае националната сигурност, и да го предоставя на премиер, президент, председател на НС", подчерта Чуков пред Bulgaria ON AIR.

През последните 4-5 години за Българската армия е направено много, смята той. И отбеляза, че преди 7-8 години немалка част от политиците казваха, че няма смисъл да даваме пари за армията.

"В момента едва ли български войник ще отиде да се сражава някъде. Не става дума за пристигане в България на огромни въоръжени контингенти. Никой не говори за разполагане на допълнително оръжие на територията ни. Отделните страни в НАТО имат различен подход към случващото се в Украйна. Преди два дни министърът на отбраната на Украйна започна да изказва същото мнение като Москва - че не се очаква война между Украйна и Русия. Тук е надиграване между големите - Русия и САЩ. Повечето европейци участват като пешки, които ги местят на шахматната дъска", обясни експертът по сигурност.

Чуков коментира още, че германците много добре си правят сметката, докато ние сме залисани кой какво е казал и не разбираме, че сме на прага на криза със снабдяване на храни за населението. Китайците имат чудовищни запаси от ориз, жито и царевица, изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
17
 
! Отговори
черния преди 2 години
За нас важното е, че България остава завинаги към Русия. Всичката соросоня и всичкото ***, да се стягат за Белене.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, микропешка, която е паднала убита в неравен бой и сега е плацдарм за инвазията на рептилите на изток.
26
13
 
5
 
! Отговори
izh преди 2 години
Te koмунистите са изключително вещи по всички дела свързани с приказки. Само не ги карайте да работят. Или ще откраднат или ще забъркат такива каши, че после и 100 грамотни не могат да се оправят. Та за такива като вещия "арабист" ми е думата
25
1
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
А БГ е пешка извън игралното поле.
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Този Чуков не беше ли арабист. Кота стана европеист?"------------------------------------------- По-добре да си арабист и да отбираш от глобални калейдоскопи и пъзели, отколкото да си атлантически евродепутат и бъкел да не вдяваш от това, в каква страшна студо-гладна трагедия хвърляш собствения си народ, вкарвайки го в хомота на зелените сделки и оставяйки го лице в лице с електроборсовите спекуланти.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Русия наистина не сме и потребвали и не би се занимавала с нас,защото ни знае и"кътните зъби"Но ако приемем оръжия и войска,която я заплашва,изобщо няма да се подвоуми да ни "види сметката"Между впрочем не само на нас а и на други държавиНа нея и е безпределно ясно как действа и с какви политически средства си служи ЗападаБългария никога не е представлявала интерес за РусияЗа нея е важен Протокът и излаза на Бяло МореЗатова и Крим е руски и ще е такъв,ако ще и Светът да изгори.Не се съмнявам.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гад натовска
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антон, Враца 13. Вие не уважавахте ли териториалната цялостност на другите страни? Или неправилно съм ви разбрал?
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До18.Не се правете на"късогледи"Опитът на Запада само преди месец,да разбута Казахстан и да предизвика"мейдан"като в Украйна и да го направи поредната жертва на ненаситни си глад за ресурси,стресна и Китай,защото прозря,че това е идеален плацдарм освен срещу Русия и срещу самия Китай.Но сега в Пекин са заети с Олимпиадата,която,Запада иска да бъде провалена,защото ще смае Светът с организацията и успеха си.Което ще е още един пирон в ковчега на Запада.Така ще рухне и митът за всемогъщия запад.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я па ти.. 16. Не можеш да упрекваш някого, че напада, щом ти самият нападаш. Най-малкото не е красиво.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Руснаците си публикуваха исканията, Я кажете 'отворените и открити' американци къде са публикували отговора да го прочетем и него?"---------------------------------------------------Не само, че не публикуваха отговора, но най-смирено помолиха Кремъл да не дава гласност и да не обнародва документа. Какво може да означава това? Може би в отговора са направени отстъпки пред РФ с уговорката да не бъдат реализирани веднага от Путин, за да не се разбере и Пиндостан да запази уважението на слугите
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23. Наистина ли смяташ, че Русия може да ни нападне? Ако е така, задай си въпроса за какво сме и потрябвали.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От написаното разбрах, че национална сигурност нямаме. Всъщност, от това, което се случва - също.
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...вчера премиерът Кирил Петков заяви, че в своята отбранителна стратегия България ще разчита на своята армия."Как може да се изтълкува такова изказване? В случай, че Русия прояви агресия срещу страната, на какво ще разчита България?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неправилно се изказа..Има по вулгарен начин,, мерят си оная работа"
13
1
 
2
 
! Отговори
toti преди 2 години
Затуй най добре да си пием ракията за здраве и да не дигат цените на водката и уискито !!!
12
6
 
12
 
! Отговори
Baijiahao преди 2 години
В случай на война Русия ще разгроми НАТО за 24 часа с помощта на безпилотните Посейдон и далекобойните ракети Сармат, един снаряд от които може да изтрие цял американски щат. Анализът е на китайски стратегически център.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя експерт и дума не каза за другия световен "играч"който е съсед на РусияНе е ли чувал за Китай или е по добре да не го споменаваТези който си мислят,че Китай ще остане извън играта просто не са наясно със съвремения СвятА опита на САЩ и Запада да разбутат Казахстан само преди месец,и то точно на границата с Китай(Алмати)им подсказа намеренията на ЗападаРусия и Китай имат еднакво виждане за Света и без Запада ще просъществуват,защото имат неограничен ресурс и технологии.
10
23
 
4
 
! Отговори
Антон, Враца преди 2 години
От стратегическа гледна точка, за нас ще бъде най-добре ако Руската империя се разпадне на съставните си части - Московия, Нижни Новгород, Кавказ, Сибир и Далечния Изток. Може би Путин ако настъпи мотиката и предизвика някакъв голям конфликт, това ще ускори незбежния процес на разпад започнал със закриването на СССР.
9
4
 
18
 
! Отговори
Поддържам преди 2 години
вижда се че Русия играе шахматен дебют, докато Щатите блъфират като си мислят че са на партия покер.