Харков - украинският град, в който населението е на страната на Русия

По-голямата част от хората там са рускоговорящи
30 яну 2022 14:30, Нели Христова
287
Харков - украинският град, в който населението е на страната на Русия
Снимка: Getty

"Немислимо е аз и приятелите ми да вземем оръжие и да започнем да се бием срещу руснаците. Живеехме заедно цял живот и сега има хора, които се опитват да ни превърнат във врагове и да започнат кървава баня", заявява ядосан Кирил Семенов.

Докато дипломатическите възможности за предотвратяване на нова война в Европа изглежда изчезват, украинците се подготвят за вероятните тъмни и насилствени дни, които предстоят. Хиляди се втурнаха да се присъединят към доброволчески групи, обещаващи да се противопоставят на инвазия, наредена от Владимир Путин, която според тях е неизбежна.

Но има и други, които смятат, че се създава конфликт от поведението на правителството в Киев, насърчавано от Запада, подтиквайки Москва към война, която ще завърши с катастрофа за Украйна.

Това не е популярно мнение в голяма част от страната, на чиито граници са струпани повече от 100 000 руски войници, а Кремъл преминава разговаря със Запада, преди да започне офанзива.

Но стоейки на площада на свободата в Харков, Семенов изразява възгледи, които в по-малка и по-голяма степен се поддържат от значителния брой рускоезично население в този град.

"Тази война се води от американците и НАТО, които казват на хората в Киев да не правят компромиси, като отново използват Украйна като свой пълномощник", казва 48-годишният електроинженер. "И ако сраженията започнат, НАТО ще дойде ли тук да се бие с руснаците? Разбира се, че не, те вече казаха, че няма да го направят."

Харков е само на 25 мили от руската граница и на 150 мили от Донецк и Луганск. Следи от жестоката борба, довела до това тези два града да се превърнат в сепаратистки републики преди осем години, има и тук.

Около 74 процента от 1,4 милиона население на Харков са рускоговорящи. Миналата седмица президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че Москва може да се опита да превземе града под претекст за "защита" на тези хора – акт, който "ще бъде началото на мащабна война".

Харков е и домът на Евхен Мураев, бивш украински депутат, който беше посочен от британското правителство като избран от Путин лидер на марионетния режим след нахлуването и окупацията. Това твърдение обаче е посрещнато с широк скептицизъм. Самият Мураев заплаши да предприеме съдебни действия срещу правителството на Обединеното кралство и поиска властите да покажат доказателства в подкрепа на твърдението.

Виктор Янукович, промосковският президент, чието сваляне по време на протестите на Майдана доведе до конфликта през 2014 г. и разчленяването на Украйна, за кратко планира да създаде база в Харков, след като избяга от столицата. Но скоро заминава за Крим и след това изчезва в изгнание в Южна Русия.

"Тук през 2014 г. имаше много неприятности, които може би си спомняте. Нещата се поуспокоиха, но сега отново има много напрежение, когато се говори за война. И през цялото време се натрупват всички тези ненужни разделителни неща", казва Семенов, размахвайки на палатка за набиране на сили със снимки и вдъхновяващи цитати от Уинстън Чърчил, Шарл де Гол и карикатури на Путин и руски лидери от съветско време.

Докато Семенов говори, една жена, вървяща през снега, спира, за да изкаже и своето мнение: "Те се опитват да създадат впечатление, че Харков е антируски град, ние не сме. Руснаците са наши братя и никога няма да ни навредят, още по-малко да ни нападнат. Всичко това е пропаганда от САЩ и НАТО. Украйна ще бъде голям късметлия ако има лидер като Путин."

Михаил Петрович Годунов, директор на Харковското дружество на източните славяни, сдружение на рускоговорящите, е на мнение, че "Зеленски създава много напрежение с това, което казва, а това доведе до страх у хората от бъдещето."

"Имаше много русофобия и ксенофобия през последните два месеца. Има клаузи в езиковите закони, според които продавачът трябва първо да говори с клиента на украински, а не на руски - защо да създаваме такива разделения?", пита той пред The Independent.

Годунов, който е пенсиониран адвокат, не вярва, че ще има война.

"Не мисля, че ще има инвазия. Путин е умен човек, той няма да направи нещо толкова рисковано. Говорят за 100 000 войници през границата оттук, но ще ви трябват милион войници, за да нахлуете в Украйна. Проблемите на цивилните в източната част на страната не се решават", казва той. "Тези хора в сивите зони (фронтовата линия) и републиките (Донецк и Луганск) не могат да живеят нормален живот, дори движението е трудно заради контролно-пропускателни пунктове, има недоволство заради това... Но що се отнася до Харков, не трябва да има никакви проблеми тук, няма да има насилие."

Николай, 26-годишен мъж в строителния бизнес и говорещ руски, не е толкова сигурен.

"Има много хора, на които им е писнало от начина, по който се отнасят към руската култура тук. Не забравяйте, че някога това е била столица на Украйна, ние сме наясно с нашата идентичност", обяснява той.

Николай, който не иска фамилията му да се разгласява публично, казва, че е участвал в сблъсъка през 2014 г. "с фашистите" и не съжалява за това. "Сега съм по-възрастен, със семейство и не искам да влизам в проблеми, но не бих искал никаква провокация, която да започне война с Русия", казва той.

Кметът на града Игор Терехов настоява, че всичко е под контрол.

"Искам да уверя всички, че сме готови да дадем твърд отпор на потенциален нашественик, имаме всички сили да защитим Харков", каза той в публично съобщение, като помоли за "спокойствие".

Но не всеки може да остане спокоен. Семейството на Виктория Палмарчук избягало от Крим, след като беше анексиран от Русия през 2014 г. и тя казва, че е много запозната с чувството на страх.

"Знам, че ситуацията тук не е същата като в Крим. Но също така си спомням колко бързо се промениха нещата там за всички нас. Всичко изведнъж се поляризира и нещата се промениха за тези, които не бяха лоялни към Русия, спомням си колко по-руски станаха нашите съседи изведнъж и ние станахме аутсайдери", казва Палмарчук. "Това наистина е предпазна мярка, но ние мислим да се преместим в Киев или може би в Лвов, докато тази ситуация не бъде разрешена. И аз, и съпругът ми работим в IT и можем да работим отвсякъде, това помага. Но не можем да не се тревожим."

Харков е индустриален град, който е бил дом на фабрики за самолети, танкове и трактори. През последните години обаче се превърна в технологичен център с повече от 50 000 души, заети в IT индустлията с амбиции да поведат региона в превръщането на Силиконовата долина на Украйна.

"Странно е да се мисли, че тук сме в напреднал, сложен сектор и в същото време трябва да се изправим пред нещо толкова примитивно като войната", размишлява Андрий Юрченко.

Седейки в бар в центъра на града, 26-годишният софтуерен инженер казва, че ще трябва да следи количеството алкохол, което пие, защото е започнал да взима допълнителни уроци за обучение в правителствените доброволчески сили.

"Не мисля, че войната е логичен начин за решаване на проблеми. Но имаме човек в Москва, господин Путин, който не е много логичен човек и това, което прави, засяга целия ни живот. Не знаем какво ще се случи, този град е доста смесен, да се надяваме, че няма да има разделения", казва Юрченко.

На заснежения граничен пункт между Украйна и Русия двама стари приятели също се надяват общностите да не се разпаднат. Сергей Грецов, руснак, и Сергей Светочеч, украинец, и двамата на 62 години, се познават от 40 години. Те се срещат в Колежа.

"Ние минавахме границата, за да дойдем със семействата си, с всичките ни приятели, за да хапнем, пием, пазаруваме без проблеми", казва Грецов. "Бихме искали да мислим, че това ще продължи за нашите деца, но сме загрижени от всичко, което се случва."

Светочеч не се съмнява, че оставени сами на себе си, хората от Харков няма да се скарат един с друг. Но "има политици, които се опитват да използват хората, настройват ги един срещу друг", добавя той.

"Сигурен съм, че в това също са забъркани някои корумпирани бизнеси – тази смесица, политици и бизнес, правят печалба винаги, когато има проблем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
6
 
! Отговори
... преди 2 години
Какво хубаво съчинение с хибриден отенък...
153
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо чудно. Харков си е руски град. Там живеят руснаци.
152
3
 
28
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Нито хората от Русия, нито хората от Украйна желаят стълкновения и войни помежду си. Достатъчно им бяха войните и страданията преди. Но, тези хора не желаят и никой да не им се меси в техните работи. Какво правят тия от НАТО, от САЩ до техните граници? Я, да направи Русия военни бази в Мексико? Как ли ще реагират съседите? МОЛЯ ВИ, ОСТАВЕТЕ И УКРАЙНА И РУСИЯ ДА СИ ОПРАВЯТ САМИ СВОИТЕ СИ РАБОТИ И ДЕЛА. ЩЕ ВИ БЪДЕМ МНОГО БЛАГОДАРНИ ЗА ТОВА.
151
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С политическото джудже Путин, който само за 8г успя да направи русия една от най-неприятните държави в евразия и да я осъди на международна изолация, руският народ няма розово бъдеще. И още дълго ще страда заради неизкоренения от миналите векове крепостнически манталитет и военщина.
150
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 204Най-малко 578 хил. души всяка нощ спят по улиците на Америка////Къде са руските дипломати в САЩ, да поканят тези несретници да се преселят в необятната и просперираща Русия?!Дали някой ще се съгласи? Съмнявам се!
149
4
 
13
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
По НВО всеки понеделник в 21 ч. дават сериала Еуфория където е показана истината за живота в САЩ. Гледайте, ако искате да разберете какъв живот ще живеят вашите деца и внуци!
148
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не сте в час.Дългосрочните прогнози сочат че след 300 години населението на Русия ще е най голямото в света,ще надмине това на Индия и Китай.Територията на Русия е огромна и може да поеме такова население от над милиард.Познайте с Тея ресурси население и територия коя ще е водещата световна сила в бъдещето.
147
3
 
8
 
! Отговори
бъдещето на БГ преди 2 години
Скид Роу е микс от приюти, клиники за наркомани, хранителни банки и открит пазар за наркотици. Атмосферата на Скид Роу наподобява хаоса на натоварено летище - хора се разхождат във всякакви посоки, чуват се крясъци, често и вой на сирени. Синоним на бедност - това е Скид Роу, район на Лос Анджелис, в който без дом са около 12 хил. души, като на 0,4 кв. мили се падат 2500 души. Така Скид Роу се превръща в най-гъсто населеното гето в Щатите.
146
3
 
17
 
! Отговори
столица на бездомниц преди 2 години
Най-малко 578 хил. души всяка нощ спят по улиците на Америка. Тъй като броят на хората, живеещи в бедност, скочи почти с 20% през последното десетилетие, Щатите загубиха около 10 хил. единици достъпни обществени жилища. През последните години се наблюдава значително увеличение на бездомниците в Лос Анджелис. Според американското Министерство на благоустройството и градското развитие Лос Анджелис се нарежда на второ място след Ню Йорк. Всяка година 13 хил. души остават без дом само в окръг Лос Ан
145
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не им е изправена ръката напред и нагоре, не разбирам?
144
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 197Годишното увеличение на населението на САЩ е около 2,5 млн., и бъди сигурен, че повечето не са с,, раздадени паспорти на латиноси..."В Русия е трагедия, отрицателният прираст е повече от 1 млн. но,, Росстат", крие истината.Същата тази институция обяви, че за миналата година бедните са с 3млн.по-малко,обикновените руснаци не вярват да са забогатели.
143
3
 
10
 
! Отговори
столица на бездомниц преди 2 години
Преди година той спеше в собствения си апартамент, но днес Чарлз Джаксън нощува под моста над Силвър Лейк - един от най-модерните квартали в Лос Анджелис. Матрак, табуретка, голяма кана с вода, тенджери и *** - това е обзавеждането на палатката-апартамент под моста.Той е един от 60-те хиляди хора без дом в окръг Лос Анджелис, където са концентрирани най-много бездомници в САЩ. Няколко хиляди души всяка нощ спят на открито. Някои в палатки, други си правят навеси на тротоара.
142
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сякаш Туркменистан да с определя част от Турция щото видиш ли половината са близки на турски говорящи народ не става така всяка си е отделна държава с отделни езици
141
3
 
14
 
! Отговори
И когато преди 2 години
Байдън деменцията прати черните маймуни да ви пази от руснаците, да не забравите да застанете на колене и да захапете черните им палки, щото такава е модата в Европа!
140
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Харков е само на 25 мили от руската граница и на 150 мили от Донецк и Луганск."_______Като преписвате статии от американските медии, поне си направете труда да конвертирате мили в километри. Тук е Европа, не ви е краварника.
139
2
 
7
 
! Отговори
много си тъп бе! преди 2 години
До Анонимен 195: Пенсионера е българин бе ахмак! И цяла зима се разхожда по боксерки в жилището си. И 22 лева са общо кумуналните ми сметки за вода ток и парно! И да те светна, че въобще не желае да се връща в БГ!
138
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 186Пенсионер подържа +30 градуса в дома си само срещу 22 лева докато навън е -30 градуса!////Чакай сега руснаците нали издържат на студ, кви са тия +30, все едно са бебета!
137
3
 
24
 
! Отговори
запознат преди 2 години
В Русия няма да видите бездомни които да обикалят кофите за ***, докато в БГ това е ежедневие. Колкото по дълго време сме в евросъюза толкова по вече стават бездомните. Чакайте ЕЦБ да вдигне лихвите и ще видите как и при нас край по големите градове ще се появят палаткови лагери на хора загубили домовете си както има в САЩ. Там цели поколения живеят по зле от нашите мигранти: в палатки без течаща вода и ток, а за интернет само са чули да говорят. Такова ще бъде бъдещето и на вашите деца!
136
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът никога не е бил между руския и украинския народ, проблемът е в агресивната имперска политика на руската власт.
135
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За миналата година Русия е с минус 1,040млн. (по,, Росстат"). Това не е демографска катастрофа, това е колапс с невиждани и нечувани размери на планетата Земя. Но иначе дрънкат оръжие и заплашват съседи!А, гнилият ФАЩ увеличение с над 1 млн. и станаха 333млн., без 20те млн. емигранти.