Кое е най-силното оръжие на ЕС и САЩ срещу Русия?

Кремъл най-много се страхува от ​​"ядрения вариант"
Обновена: 30 яну 2022 21:34 | 30 яну 2022 21:33, Нели Христова
614
Кое е най-силното оръжие на ЕС и САЩ срещу Русия?
Снимка: БГНЕС

Някои го наричат ​​"ядреният вариант".

Докато западните правителства заплашват Русия с пакет от безпрецедентни санкции, целящи да възпрепятстват президента Владимир Путин да разпореди инвазия в Украйна, има една по-конкретна мярка, която изглежда буди страх в сърцето на Кремъл: отрязването на страната от глобалната банкова система.

През последните седмици американските законодатели предположиха, че Русия може да бъде премахната от SWIFT -  мрежа с висока степен на сигурност, която свързва хиляди финансови институции по целия свят.

Висши руски законодатели отговориха също със заплаха - доставките на нефт, газ и метали за Европа ще спрат, ако това се случи.

"Ако Русия бъде изключена от SWIFT, тогава ние няма да получаваме чуждестранна валута, но купувачите, на първо място европейските страни, няма да получат нашите стоки — нефт, газ, метали и други важни компоненти", заяви Николай Журавлев, заместник-говорител от горната камара на руския парламент, пред държавната медия ТАСС.

Какво е SWIFT?

Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации е основано през 1973 г., за да замени телекса и сега се използва от над 11 000 финансови институции за изпращане на сигурни съобщения и платежни нареждания. Без глобално приета алтернатива, той е от съществено значение за глобалните финанси.

Изваждането на Русия от SWIFT би направило почти невъзможно финансовите институции да изпращат пари в или извън страната, което ще предизвика внезапен шок за руските компании и техните чуждестранни клиенти – особено купувачите на петрол и газ, деноминиран в щатски долари.

"Прекъсването ще прекрати всички международни транзакции, ще предизвика нестабилност на валутата и ще предизвика огромно изтичане на капитал", пише Мария Шагина, гостуващ сътрудник във Финландския институт по международни отношения, в статия миналата година за Carnegie Moscow Center. Изключването на Русия от SWIFT ще доведе до свиване на икономиката й с 5%, оцени през 2014 г. бившият финансов министър Алексей Кудрин.

SWIFT е базирана в Белгия и се управлява от борд, състоящ се от 25 души, включително Еди Астанин, председател на управителния съвет на Централния клирингов център за контрагенти на Русия. SWIFT, който описва себе си като "неутрална помощна програма", е включен в белгийското законодателство и трябва да отговаря на разпоредбите на ЕС.

Какво ще стане, ако Русия бъде премахната?

Има прецедент за премахване на държава от SWIFT.

SWIFT изключи иранските банки през 2012 г., след като те бяха санкционирани от Европейския съюз заради ядрената програма на страната. Иран загуби почти половината от приходите си от износ на петрол и 30% от външната търговия след прекъсването, според Шагина.

"SWIFT е неутрален глобален кооператив, създаден и управляван в колективна полза на своята общност", се казва в изявление на организацията в сряда. "Всяко решение за налагане на санкции на държави или отделни субекти се взема единствено от компетентните правителствени органи и приложимите законодатели", се добавя в него.

Не е ясно каква е подкрепата сред съюзниците на САЩ за предприемане на подобни действия срещу Русия.

Съединените щати и Германия ще загубят най-много, ако Русия бъде изключена, тъй като техните банки са най-честите потребители на SWIFT, които комуникират с руски банки, според Шагина.

Европейският съюз е готов да отговори на руска инвазия в Украйна с "всеобхватни санкции, невиждани досега", каза в понеделник датският външен министър Йепе Кофод. Върховният дипломат на ЕС Жозеп Борел каза във вторник, че санкциите ще бъдат "най-важният лост, който Западът или поне Европейският съюз има".

Британският премиер Борис Джонсън каза пред депутатите във вторник, че неговото правителство обсъжда възможността за забрана на Русия за SWIFT със Съединените щати.

"Няма съмнение, че това би било много мощно оръжие срещу Русия. Боя се, че наистина може да бъде разгърнато само с помощта на Съединените щати. Дискутираме това", каза Джонсън.

Контрамерките на Русия

Русия предприе стъпки през последните години, за да притъпи травмата, ако бъде премахната от SWIFT.

Москва създаде своя собствена платежна система SPFS, след като беше засегната от западните санкции през 2014 г. след анексирането на Крим в началото на същата година. SPFS сега има около 400 потребители, според централната банка на Русия. В момента се извършват двадесет процента от вътрешните трансфери чрез SPFS, според Шагина, но размерът на съобщенията е ограничен и операциите са ограничени до делнични часове.

Новата китайска система за трансгранични междубанкови плащания или CIPS може да предостави друга алтернатива на SWIFT. Москва също може да бъде принудена да прибегне до използването на криптовалути.

Но това не са привлекателни алтернативи.

"SWIFT е европейска компания, асоциация на много страни участнички. За да се вземе решение за прекъсване, е необходимо единно решение на всички участващи страни. Решенията на САЩ и Великобритания определено не са достатъчни", каза Журавлев, според пред ТАСС.

"Не съм сигурен, че други страни, особено тези, чийто дял от търговията с Русия е голям в баланс, ще подкрепят спирането", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
0
 
0
 
! Отговори
Тръмп каза преди 2 години
Некомпетентната и слабата политика на американския президент Джо Байдън може да доведе до Трета световна война. Това каза бившият президент на САЩ Доналд Тръмп в събота по време на реч пред поддръжниците си в град Конроу в Тексас. ............................. По време на речта си републиканецът също така посъветва настоящия ръководител на Белия дом да обърне внимание на ситуацията с нелегалните мигранти на границата между САЩ и Мексико и на първо място да изпрати войски там, а не в Европа.
321
0
 
1
 
! Отговори
???? преди 2 години
Не мога да разбера толкова ли са глупави и руснаците, и американците.............да не могат да разберат, че само заедно може да се справят с Китай и Индия???Бъдещето е на жълтата раса............и на ци.ганята в Индия, които се купят веднъж в годината в реки, пълни с фе.калии и където кравата е свещено животно!
320
3
 
3
 
! Отговори
oz преди 2 години
Руснаците нямат приятели..............да, но американците също нямат..............САЩ вече не са номер едно в света и не могат да го преживеят................бъдещето е на Китай, нито на Русия, нито на САЩ!!!
319
3
 
3
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
Ушaнкитe са нямали и няматат съюзници. Все някой ги използва и накрая остават сами. Печелят битките, но накрая губят войната
318
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Кое е най-силното оръжие на ЕС и САЩ срещу Русия?,, - ДУП.ЕТО
317
5
 
0
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
САЩ и НАТО са пред дилемата или капитулация или смърт!
316
0
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 370 Като ви махнат визите за САЩ, прескочи до Мерилънд - Международното летища в Балтимор, недалеч от което се намира "Държавният музей по електроника", за да си свериш часовника от телеграфа и радиото до радарите и сателитите.
315
0
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Написаното дотук е доста наивно. САЩ и Западът НЕ разчитат само на СУИФТ системата за международно банкиране, а също така и на борсите, които са доказали не веднъж до какво могат да доведат големи държави като СеСеСеРе. Неслучайно щабквартирата на Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunicationе е в Брюксел. ;)
314
1
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 360 --- Прелетелият СУ в близост до Кук не е бил КУКнат, защото НЕ е имал въоръжение на борда, а подобно се засича моментално дори от ламповата електроника на паравоз Кузя.
313
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ЕДИН БЯЛ ЛЕБЕД Е ДОСТАТЪЧЕН ДА ИЗГОРИ ПОЛОВИНАТА СВЯТ. АКО НЕ И ЦЕЛИЯ.
312
5
 
3
 
! Отговори
През това време... преди 2 години
Путин не може да смогне да изчете медийните обяви, в колко занйни и незнайни конспирации е победил и в колко схеми е наложил я влияние я е нанесъл 'emotional damage' на нежните душички от NATO.
311
6
 
12
 
! Отговори
ПУТИН преди 2 години
РУСИЯ СИ Е САМООДОСТАТЪЧНА, НЕ Й ТРЯБВЯ НИЩО. НИТО ДОЛАРИ, НИТО ЗАПАДНИ АВТОМОБИЛИ, ТЕЛЕВИЗОРИ, ТЕЛЕФОНИ, ЛАПТОПИ...НИЩО! ЩЕ СИ ШИЯТ *** И ЩЕ ПУСНАТ ЗАВОД МАСКВИЧ . РУБЛАТА Е СТАБИЛНА - 2 СТ.
310
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
364-във този случай СУ24 е бил без оръжие. така го казват. ХИБИНИ е монтирана на крилото му
309
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В коя от тези недостъпни 4 американски бази на наша територия се крие това оръжие?
308
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато атовете се ритат, магаретата страдат. В момента България е икономически и политически немощна. Външната ни полотика се ръководи от жалки интересчии, които слугуват на западния интерес и не ги е еня нито за народа, нито за държавата. Русофили, русофоби, важно е само какво се случва, а това което се случва е че България стои под полата на ЕС и САЩ и само лае срещу Путин, докато евроатлантиците ни цакат денонощно и целогодишно.
307
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащисаните да не забравят съдбата на прехваления Доналд Кук, който едно старо СУ24 вцепени. СУ-то без никакви оръжия само една система за заглушаване парализирало целия кораб. 10 пъти минало над кораба без да могат ония да направят нещо. След като СУ- то се отдалечил във посока Русия всичко по кораба тръгнало. Тогава 27 души подали рапорт за напускане, че не им се умирало. Системата за заглушаване се казва ХИБИНИ.
306
4
 
11
 
! Отговори
джо преди 2 години
Санкциите които са посочени в статията са възможни, но няма да бъдат ефективни по ред причини. Ако имаха и една десета ефективност, досега Украйна да е нападнала Донбас. Ако Русия бъде предизвикана да води военни действия Историята със Сирия ще бъде повторена в по-голям мащаб.Колкото за ядрени удари , с които заплашват някои политици ,които въобще не са в Час по подобие на Паси и Поптодорова дето обикалят по-телевизиите да говорят глупости, без коментар.....Русия не е Иран или Авганистан.
305
0
 
18
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Най-силното оръжие е ....не, не е бомба, нито ракета, самолет, танк, кораб, войска, оръжие с лазерно космическо сателитно насочване, не , не е това, а е.... подадената ръка за мир и сговор! Да знам, това оръжие трудно се произвежда, но пък действа безотказно!
304
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай в последните години увеличиха в пъти златните резерви.
303
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За световен износител на стратегически ресурс като енергията по-ефективно е да се търгува в една валута няма значение дали е долар, отколкото на едни да продавят в йени, на други във франкове, а някои всичко са обърнали в долари и нямат друга валута освен долари да платят. Може да настъпи истински финансов хаос. В момента Русия не е доволна от долара, но няма друга единна световна валута.