Путин ще направи всичко за избягване на военна ескалация

Макрон е предложил конкретни гаранции за сигурността
8 фев 2022 07:14, Елка Василева
40
Путин ще направи всичко за избягване на военна ескалация
Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че някои идеи на френския му колега Еманюел Макрон по темата за сигурността в Европа могат да залегнат в основата на по-нататъшни съвместни стъпки.

"Някои от идеите на Макрон, някои от неговите предложения, за които е все още рано да се говори, аз смятам за напълно възможни, за да бъдат поставени в основата на по-нататъшни съвместни стъпки", заяви Путин на обща пресконференция с Макрон след продължилата над пет часа тяхна среща в Кремъл.

Още по темата

Макрон пък каза, че по време на разговорите с руския му колега той е намерил точки на сближаване на позициите по украинската криза, въпреки че различията остават.

"Виждаме, че вие имате една много силна позиция, която невинаги съвпада с европейската и западната позиция, това трябва да се подчертае. Ние имаме разнородни възгледи, трябва да разберем и приемем това", заяви Макрон.

Путин увери, че ще направи всичко, за да може да се постигнат компромиси и да се избегне военна ескалация в конфликта на Русия със Запада около Украйна.

"От наша страна ние ще направим всичко, за да постигнем компромиси, които да могат да удовлетворят всички", каза Путин. "Трябва да намерим решение, за да излезем от тази ситуация", добави той.

Макрон пък заяви, че е предложил на Путин конкретни гаранции относно сигурността на всички държави, въвлечени в украинската криза.

"Президентът Путин ме увери, че е на разположение да се ангажира в тази логика и че има желание да запази стабилността и териториалната цялост на Украйна", допълни Макрон. Той обаче предупреди, че преразглеждането на споразуменията за стабилност и сигурност в Европа не трябва да става в ущърб на европейските страни.

Путин припомни, че основната загриженост на Русия относно гаранциите за сигурността е била игнорирана от Запада. Той каза, че нищо в предложенията на Русия относно гаранциите за сигурността не е било неизпълнимо. Путин допълни, че Русия 30 години е уговарял НАТО да не предприема определени стъпки, но НАТО е игнорирала всички руски предложения и загрижености.

Руският президент нарече политиката на отворени врати на НАТО волна интерпретация на Вашингтон на принципите на НАТО. Той добави, че е неразбираемо как може преместването на войски в самата Русия да се представя като заплаха. Путин добави, че твърденията за агресивно поведение на Москва не отговарят на здравата логика, защото НАТО се е доближила към границите на Русия, а не обратното.

"Опитват се да ни успокоят с уверения, че НАТО е една мирна и отбранителна организация", заяви Путин, а после припомни като контрапример за това Ирак, Либия и Белград.

Руският президент заяви, че не иска развитие на събитията около Украйна, което да доведе до конфликт между Русия и НАТО, защото в случай на конфликт няма да има победители. Той обаче предупреди, че ако Украйна бъде в състава на НАТО и "нападне руски Крим, тогава ще се случи конфликт на Русия с алианса", предаде ТАСС. Тук Путин припомни, че европейските страни, в това число и Франция смятат Крим за част от Украйна, а Москва смята, че това е част от Руската федерация.

Той отново разкритикува и военната помощ за Украйна от страна на западните страни. Путин обвини и Киев, че игнорира всички възможности за мирно възстановяване териториалната цялост на Украйна по пътя на диалога с Донбас.

Путин предупреди, че няма алтернатива на минските договорености за Украйна, а Макрон обеща да напомни на украинския президент Зеленски за необходимостта да се спазват тези договорености. Френският президент изтъкна това, че украинският лидер е запазил самообладание въпреки хилядите военни, струпани на границата на страната му.

Руският президент пък изрази загриженост от дискриминацията на рускоезичното население в Украйна.

Той заяви също, че е обещал на бившия украински президент Петро Порошенко убежище, ако за него нещата се усложнят в страната му. Това обещание е било направено още, когато Порошенко е бил държавен глава на Украйна, а днес Путин потвърди отново, че Русия може да даде убежище на Порошенко от хуманитарни съображения.

Путин и Макрон се договориха да разговарят отново по телефона след пътуването на френския президент до Киев, където той ще има среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Двамата лидери се договориха и да продължат взаимноизгодното сътрудничество между двете им страни.

Макрон и Путин са говорили и за проекта за конституция на Беларус и за думите на беларуския лидер Александър Лукашенко от 27 декември, че на беларуска територия ще бъде разположено руско ядрено оръжие. В тази връзка Макрон е получил съответните уверения от Путин.

Била е обсъдена и темата за Мали и Путин е казал на Макрон, че руската държава няма нищо общо с онези компании, които работят в тази страна и че Мали има правото да работи с частни руски фирми.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Украйна си е била България само дето са ги претопили с руския и сега са Украинци и ще ги правят пак Руснаци, а кога ще ги освободят да са си Българи един бог знае. Знае се че българите пак ще ги признаят както и да се нарекът примерно Македония 2. Откъде идват македонския произход от северна днешна България още 2 век пр. хр..Признайте тези граници и Русия ще се премести в Сибир.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е прикритието на САЩ.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Би трябвало да направи или ядрена война или руснаците ще го обесят на червения площад. До тия два варианта ги води, ако нападнат Украйна.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
31, руският посланик в Бг рече, че България не е мишена като цяло, но и дума не е казвал, че разположените на българска територия четири пиндостански бази, център за управление на войни и други подобни, не са мишени.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре ще е, ако нашите и пиндостанските пишман-лайк политици са чули, разбрали и запомнили думите на Государя Путин, който увери, че ще направи всичко, за да може да се постигнат компромиси и да се избегне военна ескалация в конфликта между Русия и Запада. Повтарям "да се избегне военна ескалация в конфликта между Русия и Запада", а не с Украйна. Да не се оправдават после, че не са чули, не са разбрали и че руският лидер ги бил изненадал. Государят Путин всичко открито им казва и показва.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Само питам 25. Кого е нападнала и избила Русия бе, приятелю? Виетнам, Камбоджа, Ирак, Либия, Югославия и много други Русия ли ги нападна, пък аз не съм разбрал? Днес в американски игрален филм стана въпрос за организиране от американските служби на преврати в други страни. Те самите си го казват. Снайперистите на майдана в Киев, които стреляха и по едните, и по другите, руски патент ли са? Хората в Одеса руснаците ли ги изгориха живи?
22
2
 
10
 
! Отговори
рашо преди 2 години
Путин срита малко франсетата във африка.Мали,Буркина Фасо и др.Само показно ,че има къде да удари ,а за чичо Сам ще се погрижи лудият кореец.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския посланик в БГ рече, че България не е мишена, докато руския посланик в Париж не е казвал такова нещо за Франция. Ето защо Макрон отиде в Москва със спасителна за страната си мисия! Ни'къв ЕС, ник'во НАТО и ник'ва грижа за украинци не са го водели по този му път!
20
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На руснаците думата им не струва хартията на която е написана.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видя се, който отиде в Москва, полека подвива опашка. А Макрон - елегантно. А който много лае - изобщо не го приемат.
18
3
 
2
 
! Отговори
Таксиджиев преди 2 години
Държава която казва на бялото черно и но войната казва мир,заслужава абсолютна изолация. И ще им остане само една българия,с територията за която мечтаят и *** която не понасят.
17
1
 
7
 
! Отговори
хм преди 2 години
До 81Що, ти предпочиташ да те изметат за 5 минути от лицето на Земята ли?
16
12
 
6
 
! Отговори
81 преди 2 години
Путин и Лавров бяха много отворени и обясняваха, как няма да влизат в спирала на преговори и как няма да преговарят с ЕС, а само със САЩ.Накрая пак тъкмо обратното - спирала от преговори и пак преговарят с ЕС.Нямат топки руснаците и никога не са имали.
15
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да разположи още войска по границата с Украйна, така ще намали напрежението. И ядрени ракети ,разбира се. Докато САЩ не се съгласят да върнат НРБ там , където и е мястото - в СССР !
14
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама или тлима плюят по Русия подкрепени разбира се от сайта, но истината е че българския народ е с Русия!
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно Макрон му е казал истината в очите, нещо което не смее никой друг от отанските държави... Рекъл му: "Глей ся, брато! Ние само ги будалкаме украинците че ще ги вземем в НАТО и в ЕС! Ама това нивгаш нема да стане! Споко! Ся ше ида да му каза на украинеца точно обратно! Продължаваме размотаването!" )))
12
3
 
13
 
! Отговори
СС преди 2 години
Сега е времето нашия чорап да излезе и да каже че Украйна е Българска и Крим е Български, не че не са били преди. Точно там е била България по времето на Кубрат. Да Обявим война на Русия на Украйна и на НАТО. Абе общо взето на целия свят, не че не сме го правили, за справка втората световна.... И те така двама се карат третия печели... опукваме ги всички и да се кротнат... само да дойдат новите самотлети....
11
12
 
7
 
! Отговори
Фройд преди 2 години
Макрон беше на посещение в Москва, за да се увери, дали санитарите държат положението под контрол.
10
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сладур е Путин! С бензин гаси пожар,който сам запали.. Сега гледа да се изсули елегантно без да стане за смях,миротвореца!
9
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Путин ще направи всичко за избягване на военна ескалация '' ......................... путин е като хулиган с нож, много страшен докато не му вземеш ножа и не го шамаросаш ... което направиха по-голямата част от западните държави, a Макрон винаги е бил 'полезен '****от' (за тези които знаят смисъла на понятието полезен ****от), ако не - потърсете го в Google.