Руската военна техника все пак напредва към границата с Украйна

Има много доказателства за натрупването на военни сили в района на Белгород
15 фев 2022 20:55, Нели Христова
272
Руската военна техника все пак напредва към границата с Украйна
Снимка: БГНЕС

Натрупването на руски сили в близост до украинската граница продължава бързо и с всякаква техника - от подводници и десантни кораби в Черно море до балистични ракети с малък обсег, танкове и гаубици около североизточните краища на Украйна.

CNN геолокира и удостовери видеоклипове в социалните медии на тези движения - въпреки че вероятно има много повече, които не се наблюдават.

Някои от видеоклиповете идват от официални източници, но повечето са от TikTok или YouTube. Те се анализират от онлайн наблюдатели и често допълват сателитни изображения.

По-рано днес руските власти обявиха, че ще изтеглят част от военните си сили, а сателитни изображения потвърдиха това. Но какво се случва с техниката, която продължава напред към границата?

Конвои близо до Белгород

Ето един конвой, който се движи близо до Белгород в Западна Русия, точно през границата от големия украински град Харков:

Има и много други доказателства за натрупването на военни сили в района на Белгород. CNN геолокира тези видеоклипове в село Серетено, на около 24 километра от границата. Те бяха качени в неделя и показват танкове, които се движат през района.

Движения през нощта

Руските сили също се движат през нощта в района - като танковете се разтоварват от влаковете.

Тук има повече сняг, отколкото по-на юг - CNN геолокира това видео в село близо до Белгород:

@user16ki560o55

 

♬ оригинальный звук - Равиль Аладинов

Танкове около Воронеж

Районът около Воронеж също изглежда става доста пренаселен. Голяма колекция от танкове и бойни машини на пехотата беше заснета през последните няколко дни от преминаващ влак. Според анализатори те са част от руската 1-ва гвардейска танкова армия.

 

Видяно от друг ъгъл:

@raskolbas19810 #Украина #путин #война #зеленский ♬ оригинальный звук - user7573595603740

Хеликоптери близо до Белгород

През последните няколко дни повече видеоклипове в социалните мрежи показват пристигането на хеликоптери близо до украинската граница. Те биха могли да предложат важна защита на сухопътните войски в случай на офанзива. Те са заснети близо до Белгород:

 

Руското натрупване включва танкове, бойни машини на пехотата, известни като БМП и самоходна артилерия - както се вижда тук във влак в покрайнините на Белгород:

Голяма част от хардуера пътува на юг от град Курск. CNN геолокира това видео, което изглежда е заснето в събота.

@dy0uv271wxdm

 

♬ MALINOVAYA LADA - GAYAZOV$ BROTHER$

Поддръжка на ракети и артилерия

Майкъл Кофман, руски анализатор в CNA, организация с нестопанска цел, базирана във Вирджиния, отбелязва, че части в Курск (като 6-та комбинирана армия) "изглежда се придвижват към Белгород с артилерийска подкрепа на областно ниво". Той казва, че 1-ва гвардейска танкова армия също е започнал да се движи - "вероятно към зона за последен етап." Особено тревожно е движението на конвои с балистични ракети с малък обсег на действие "Искандер-М", което изглежда се засили през последните няколко седмици в различни части на Западна Русия.

Ако започне конфликт, те вероятно ще бъдат използвани за атака на фиксирани украински позиции - като командни и контролни обекти. Те имат обхват до 402 км и са забелязани на скорошни сателитни изображения.

Ракетни установки близо до границата

Руските и беларуските войски започнаха мащабни съвместни учения миналата седмица близо до полската граница, но някои руски сили се движат на много километри от мястото, където се провеждат ученията, и заеха позиции близо до мястото, където се срещат границите на Украйна, Русия и Беларус. CNN геолокира този конвой, който включва залпови ракетни установки, до място на около 24 километра северно от украинската граница.

Руското оръжие - и кораби - продължават да се приближават до украинската граница. Обектите, където оборудването е било предварително позиционирано на повече от 161 километра от границата, постепенно се изпразват, тъй като единиците се придвижват напред. Има руски части в рамките на няколко мили от Украйна по целия път от Азовско море, покрай украинската граница и до Беларус.

"Настоящото военно натрупване на Русия близо до Украйна е безпрецедентно", написа в Twitter Роб Лий от катедрата по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон. "Това не е като предишни военни страхове или натрупването през пролетта на 2021 г.. Количеството руска въздушна, наземна и морска военна мощ близо до Украйна сега е количествено далеч по-голямо."

Въпреки че оборудването изглежда е сглобено, къде е преместено на следващо място - и кога - остава неизвестно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните подариха 2000 броя противотанкове гранатомети NLOW Carl Gustaf. Това е също толкова добро колкото Джавелина и също атакува танка отгоре, също на принципа изстрелваш и се скриваш. Има и предимство пред Джавелина че можеш да стреляш по танка от минимално разстояние 20 докато Джавелина иска танка да е на поне 60 метра. Недостатъкът от Джжавелина е че далекобойността му е 800 метра, а на Джавелина 4000 метра.
131
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 157На вооружении украинской армии, по версии GFР, находятся 2809 танков, 8217 боевых бронированных машин, 1302 единицы самоходной артиллерии, 1669 единиц ствольной артиллерии и 625 реактивных систем залпового огня. Эксперты GFР насчитали 234 боевых летательных аппарата,.Днните са от руски източници. Мъкаа!
130
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин си прави гаргара с джендърите от Кравария и Еврогея. Държи ги на нокти. Човека си прави учения с Беларус а джендърите си мислят че ще нападат Украйна..Защо му е да напада Украйна дайте някакъв смислен отговор. Просто човека каза. Не искам Нато до гроницата на Русия. Кое нее ясно.
129
1
 
3
 
! Отговори
ВСЕ ПАК Е 16-ти преди 2 години
Пътува ли към Киев всичката тази техника ? или ....пак "хайли лайкли"
128
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джавелина пробива брони до 40 см. Руските танкове отгоре са със броня от 8 см. Те затова са ги направили да атакуват отгоре където е най-уязвимата част. Така че тая скара нищо няма да помогне. Такива скари помагат само срещу руските РПГта. Джавелина се взривява на около метър и половина над купола на танка и взривът е толкова мощен че може да изкърти целия купол заедно с оръдието и взривната вълна да отвори танка като консервна кутия.
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вервам на Пентагоно, че утре ще нападнат. Земахх каруца под наем да събирам отломки. Нема да лъжат мене я.
126
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 148 "Оплот" - 49 броя, пребоядисан Т-80. "Булат" - 100 броя, пребоядисан Т-64. Данните са от украински източници. Мъкааааа...
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 154 В Сирия никой не е ползвал Джавелини. А за да разбереш че пишеш глупости има клипове в които в Украйна пробват дали шашлишника нещо ще помогне. Нищо не помага купола на танка заедно със шашлишниа изхвърча на 10 метра от ходовата част на танка.
124
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 152 Това пази от Джевелини. Изпробвано в Сирия. Ако остане кой да стреля с тези Джевелини, де. Защото първият удар ще е с ракети и бомбардировачи.
123
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си луд колкото Путин за да тръгнеш с тия шашличници върху танковете да се биеш с НАТО. Не мога да повярвам на очите си че това е руската армия, но изглежда че е точно такава. Другари русофили просто се скрийте и повече не се излагайте, нищо не става от Русия и нейната армия.
122
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 135Онова след танковете бяха самоходни гаубици с 3 дименсионален лазерен прицел т.е. на бойното поле няма хора вътре и те се управляват дистанционно! ///И украинските,, Байрактари"се управляват дистанционно, арменците с безаналоговата руска техника се убедиха в това.
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия танкове ми приличат на джипове за сафари в Южна Африка!
120
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тез танкове украинците имат достатачно РПГта, а им дариха,, Джавалин" и,, Стингър", и общо 1500 тона въоръжение, даже и в момента получават военно оборудване. Освен това украинската армия е 15 сила в света с 850 танка предимно,,, Опол"и,, Булат " собствено производство. и над 100 самолета МиГ-29,Су-27, Су-25.
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейбръмси и Бредли са забелязани да напускат района на Ново село в посока пристанище Бургас...
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам при обявена война, да отиват на фронта обявилите Я. Като СакаШ да си Мъж оди И ГО ПОКАЖИ. Политиците си мислят, че играят star craft
117
0
 
3
 
! Отговори
Как изучавате света? преди 2 години
"от катедрата по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон." :):):) ХА ХА!
116
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бидона и Хамериканците да кажат кога точно войната ще започне. Такъв цирк не сме гледали скоро. Вируси, войни, сега е наред да дойдат извънземните
115
0
 
6
 
! Отговори
Пак далече преди 2 години
Тия 'новинари' пак са много у лево и няколко дни назад!
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, тук вече вярваме на социалните мрежи и чичко гугъл, но за Борисов е вярваме.
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската армия си прави обучение и всички започват да ги коментират възторжено, В България като има обучение обикновено казваме добре ,че не падна самолета по време на обучение ,че без самолет ще си останем. Така, че не гледайте България, ние по време на обучение може и без техника да си останем ,така че разумно я пазим от амортизация, американците и руснаците си имат техника и си правят редовно обучения.