Путин обяви "военна операция" в Украйна, взривове се чуват в Киев

НАТО: Руската инвазия започна
Обновена: 24 фев 2022 14:35 | 24 фев 2022 05:45, Анисия Иванова
365
Путин обяви "военна операция" в Украйна, взривове се чуват в Киев
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви "военна операция" в Украйна и призова войниците там да хванат оръжие, като се противопоставят на възмущението на Запада и глобалните призиви да не се започва война.

Говорител на НАТО каза пред Ройтерс, че има достатъчно доказателства за руска "инвазия" на украинска територия.

Кореспондентът на американския телевизионен канал CNN Матю Шанс обяви в пряк ефир, че взривове се чуват в  украинската столица Киев. Шанс и неговият оператор са с бронежилетки и каски. Колежката на репортера от американската медия, предаваща на живо от Харков, също съобщи за взривове.

 За стрелба край главното летище на украинската столица съобщи и агенция Интерфакс, като се позовава на местни медии. Очевидци съобщават и за експлозии, които са чути в руската Белгородска област, която граничи с Украйна.

В телевизионно обръщение рано тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас".

"Взех решение за военна операция“, каза той малко преди 6:00 сутринта (03:00 GMT) в Москва, като се закле за отмъщение срещу всеки, който се намеси.

Той каза, че отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на „украинския режим“ и призова украинските военнослужещи незабавно да сложат оръжие и да си отидат у дома.

Той каза, че Москва няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна.

Още по темата

Според думите на Путин в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“.

Путин заяви, че в случая на намеса в ситуацията в Украйна отвън, Русия ще отговори незабавно.

Руският президент каза още, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас (сепаратистките Донецка и Луганска – б.ред.). Целта на операцията е „защитата на хората, които в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“.

Путин каза, че "Русия остава една от най-мощните ядрени държави на планетата, затова у нито един потенциален агресор не трябва да има съмнение в това, че той ще бъде напълно разгромен".  "Що се отнася до военната сфера, съвременна Русия даже и след разпада на СССР и загубата на значителна част от ядрения потенциал днес е една от най-мощните ядрени държави. Нещо повече - има определени преимущества в ред най-нови видове въоръжения. В тази връзка у никого не трябва да има съмнение, че прякото нападение над Русия ще доведе до разгром и ужасни последствия за потенциалния агресор", каза Путин, цитиран от БТА.

Той припомни принципа за правото на нациите на самоопределение. „Нито при създаването на СССР, нито след Втората световна война, никой никога не е питал хората, живеещи на едни или други територии, влизащи в съвременна Украйна, за това как те самите искат да устроят живота си. В основата на нашата политика е свободата“, каза Путин, като подчерта, че става дума за свобода за всички „самостоятелно да определят своето бъдеще и бъдещето на своите деца“. „И ние смятаме за важно от това право – правото на избор – да се възползват всички народи, които живеят на територията на днешна Украйна. Всички, които го поискат“, каза руският лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
7
 
4
 
! Отговори
АМАН ОТ ПРЕДАТЕЛИ преди 2 години
ДАнни от фоерверките в Русия по повод 23 февруари подават че диверсанти готвят терор . НАпомня се че същите терористи от САЩ подпалиха МИРНА И ТИХА СИРИЯ за няколко дни преди години. Стотици хиляди убити, милиони тежко пострадали...
168
11
 
9
 
! Отговори
Halidov преди 2 години
Bravo na Putin! NATO i bolnata Evropeiska Obshtnost samo shte gledat... Rusia ne e Afganistan, İraq ili Siriq...
167
5
 
1
 
! Отговори
Иля МУромец преди 2 години
ПУТИН И ЗЕЛЕНСКИ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ОБИГРАНИ АМЕРИКАНСКИ ДИВЕрСАНТИ АМИ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЗА МИРНО И ТИХО БЛОКИРАНЕ НА ДИВЕРСИИТЕ>>КОЛКО МОГАТ Д А ИМ ПЛАТЯТ АМЕРИКАНсКИТЕ НАРКОМАНИ ЗА УБИИСТВАТА НА МИЛИОНИ В УКРАЙНА<РУСИЯ<БЕЛАРУСИЯ .. НЯма да им стигнат за повече от няйколко години живот в страх..
166
2
 
13
 
! Отговори
? преди 2 години
Боже, като чета коментарите в голямата им част, моля те, слез и си събери вересиите.
165
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хохлите се на*раха
164
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като се пречетат кометарите на русофобите се вижда колко им е акъла.. Изпълени със злоба найвници, които си нямат на идея какво коментират!
163
16
 
11
 
! Отговори
До302 преди 2 години
7години Путин ги търпя да обстрелват детски градини,мирни граждани.Загинаха 20000до колкото си спомням.Не се спряха.От страна на Русия са обстрелвани САМО военни обекти.Сега наистина може да стане страшно.Зеленски да си седне на тарника,защото ще съсипе Украйна.
162
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само садист търси уважение с убийства
161
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Джо в крайна сметка беше прав ... Все още американското разузнаване е номер 1.
160
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка сутрин като се събудя благодаря на бог, че съм се родил в Европа, най-хубавото място за живот, а не в мизерната Русия където половината ми живот щеше да е преминал смачкан от диктатора Путин
159
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още преди изборите в щатите беше ясно, че Vote Байдън е равно на война в Украйна.. Това предупреждение се чуваше от хиляди места! За жалост изр*ода спечели и войната е факт..
158
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджето изтреще
157
7
 
8
 
! Отговори
Минаващ преди 2 години
Русия започна война срещу Украйна.Русия нападна Украйна.Който разбрал-разбрал.Това е положението.Няма по-страшно нещо от войната.Войната означава смърт,умират хора-дори мирни граждани.
156
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашагите ще плачат
155
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наистина договор с руснаците не струва и хартията, на която е написан. толкова долно племе.
154
10
 
1
 
! Отговори
Изкуфел Бидон преди 2 години
Ей откога го чакам изтрещелото жу же, ще има забава, ще има кинти, да го фуят бедните.!.
153
7
 
11
 
! Отговори
до 286 преди 2 години
ти наред ли си? какво общо имат тези 'украински военни' с бомбардирането на киев, одеса? те са на стотици километри от луганск? няма вече извинения злобното джудже, както и вие, слугите му.
152
7
 
10
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Ха-ха!!! Русия няма да нападне. От два месеца САЩ и Европа казват- Русия ще нападне Украйна.Умницитесе шегуваха с Байдън. Извинявайте това не е нападение.Това е военна операцияТака каза Путин.
151
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският народ е научен на трудности,но ако стане война не виждам как ще се справят изнежените западняци.Дано тези,които разпалиха този конфликт си го получат подобаващо.Европа става все по слаба,заради слугинажа на САЩ.Войни след войни-Виетнам,Ирак,Либия,Сирия,Авганистан и навсякъде се изнизват като пръднали след като са разрушили тези страни.
150
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашиското ко-***-ле започна Третата Св война. Точно повтаряйки Хитлер.