Михаил Ходорковски: Нахлуването в Украйна ускорява падането на Путин

Режимът ще се разпадне за една или две години
2 мар 2022 21:50, Анисия Иванова
145
Михаил Ходорковски: Нахлуването в Украйна ускорява падането на Путин
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ускори собственото си падение с войната в Украйна, която не може да спечели, заяви опонентът на руския президент в изгнание и бивш магнат Михаил Ходорковски.

В интервю от Лондон Ходорковски заяви пред телевизия France 24, че решението на Путин да нареди инвазия в Украйна е "емоционален" ход на лидер, който става все по-"параноичен".

"Това е самоубийство. Той не може да спечели в Украйна, дори ако превземе Киев и Харков. Това ускорява неговия край."

"Режимът ще се разпадне. Това няма да е бързо, говорим за една или две години", каза Ходорковски, като добави, че краят може да настъпи поради срив на икономиката.

Ходорковски дълго време беше най-известният затворник в Русия, затворен от 2003 до 2013 г. по обвинения, които според поддръжниците му са били измислени заради смелостта му да се противопостави на Путин. Но преди ареста си Ходорковски, като изпълнителен директор на петролния гигант ЮКОС, е опознал с Путин от първа ръка чрез лични срещи.

Той твърди, че преди да започне инвазията, Путин е бил на път да остане на власт доживотно, но сега е допуснал "историческа" грешка.

"Той не е луд. Въпреки че проявява някои признаци на параноична изкуфялост... Той се страхува да не бъде убит. Но от клинична гледна точка той не е луд."

Ходорковски заяви, че след повече от две десетилетия на власт и заобиколен от съветници, които се страхуват да му кажат истината, Путин силно е подценил мащаба на украинската съпротива, пише БГНЕС..

"Той си мислеше, че ще бъде посрещнат в Украйна с цветя и рози. Той не очакваше това", заключи Ходорковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такова предателство на Русия и руския народ никой не е правил като Путин. Русия е обезчестена. Русия е покрита с позор завинаги. Руските генерали няма да търпят това.
86
1
 
1
 
! Отговори
До Мнение преди 2 години
За мен лично най-вероятна е втората.
85
9
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Путин искаше да пръдне пред света без да го чуят ама то взе че се наака и замириса много здраво и сега няма връщане назад,лично за мен има три опции..1 Спира го Китай...2 Преврат в Русия...3 Натиска червеното копче и завлича целия свят в ядрена война където само *** е сигурно че ще оцелеят!!!!
84
3
 
7
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До Solar Power Много бъркаш. Набор 55-та съм. Запознат съм. Една от основните причини бяха цветните дрънкулки по които лудна номенклатурата. Второ - ръководната роря на раб. партия и ощетяването в заплати на специалистите (инженери като мен). Трето - раздута администрация и обезпечаване на работа за всички (на гърба на наистина работещите). Четвърто - 100-те % планово стопанство. И системата - той(тя)е наш партиен другар оправи го. И на всички им дойде до гърлото ... мога до сутринта да пиша
83
5
 
14
 
! Отговори
Смятай преди 2 години
Крадеца вика дръжте ченгето , което ме опандизи !!! Русия ще фалира ама нанайци , Китай и Индия седят зад нея !!! Те ще се оправят така или иначе ...а при нас цари хаос , с тези цени на горивата ни очаква глад , мизерия ...а и стези цени на тока студ и смърт !!! Всичко което не постигна кОвиД пропагандата ...сега ще го завършат с 200 !!!
82
12
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До ууу: Пълни глупости ! Не си живял по време на соца ! Соца се разпадна защото не произвеждаше НИЩО ! По магазините липсваха елементарни неща като ГВОЗДЕИ ! Хората строяха пътища без пари и беряха череши и домати също без пари ! Просто СОЦА фалира заради Буран - 1 трилион долара и заради Афганистан още толкова ! Сега Русия ще фалира отново защото я подхлъзнаха а и защото Путин се надцени !
81
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Един от бившите клакьори на Путин разкрива пикантни подробности. Нищо ново под слънцето. Не харесвам такива хора, но в същото време понякога това е начина да научиш слабите места на враговете си.
80
2
 
10
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До Анонимен Точно заради Горбачов се разпадна съюза. И заради борбата между него и Елцин. Мразеха се и затова Елцин организира разпада - или пък го ускори. В резултат на това Горбачов потъна, а Елцин остана в историята - първият президент на Русия, алкохоликът.
79
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смяната на властта в Русия ще е кървава, много кървава. Въпросът е само следващия дали ще удържи федерацията или ще започне разпадане и гражданска война. Горбачов беше умен и успя да задържи поне Русия цяла, но Путин е глупаво чeнге от КГБ и изглежда ще провали държавата.
78
1
 
15
 
! Отговори
Е. преди 2 години
Прости хора има не само в България, а и в целия свят.
77
8
 
9
 
! Отговори
много скоро преди 2 години
Следващият президент на Русия ще е Навални.
76
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РусNAZI вън от Украина . ВлАдолф разПутин вън от Кремъл
75
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 месец му давам на г'нома в Кремъл... Не повече...
74
1
 
1
 
! Отговори
А Добро утро! преди 2 години
Пардон, добър вечер!
73
7
 
13
 
! Отговори
Тука няколко преди 2 години
Дъртака от КГБ задръстват форума !Надяват се,ама няма да ги огрее...Украинското знаме вечно ще се вее !А тях Байдън ще ги отвее !
72
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходорковски май е единствения олигарх , който е ял калая от Путин и то доста, което го прави истински и може да му се вярва !
71
7
 
10
 
! Отговори
Около Киев преди 2 години
Чакат да се включат 60000 командоси от цял свят.Чакат момента, когато тръгне конвоят от60 километра с руски матрьошки да ги подпукат. Ще стане весело.
70
9
 
5
 
! Отговори
Владимир Путин преди 2 години
пора показать Европе и миру кто командует парадом
69
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 "В момента в Русия е забранено да се използва думата "война" в Украйна." Когато започнат да пристигат ковчезите ще разрешат ....
68
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армията на Русия е пълна смешка. Украинците ги правят криви. Затова плашат с ядрено оръжие, защото знаят че включат ли се истинските военни от НАТО с модерно оръжие и ще ги приключат за няколко дена. Да знаете, че който се пъчи по паради с военна техника, няма нищо. Това е запазена марка на бедняка в опит да покаже колко е велик, даже и с това, което няма. Този който има, никога не го показва и винаги се прави на умряла лисица.