Политолог: За Путин няма вариант да загуби войната, би било унижение

Институции и политици у нас тълкуват по различен начин националния интерес
2 мар 2022 21:11, Анисия Иванова
295
Политолог: За Путин няма вариант да загуби войната, би било унижение
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повечето руснаци не одобряват войната срещу Украйна, според последните изследвания на общественото мнение в страната, което се дължи не на последно място на дългите години тесни връзки между двете държави. Това коментира доц. д-р Петър Чолаков, политолог, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.
.
"Руското обществено мнение започва да върви срещу Путин, но по-важно е, че икономиката на Русия е пред задушаване, което ще доведе и до брожения сред олигарсите. Никой не може да управлява само със сила - колкото и да е голяма армията и да е слаб противникът, ти се нуждаеш от легитимация."

За Путин няма вариант да загуби войната, това би било унижение както за него, така и за самата Русия, коментира Чолаков. "Той започна войната с грандоманската представа, че е възстановил Русия от пепелищата на унищожения СССР - сега ще покори Украйна, която се разбунтува срещу Русия."

В първите дни на военните действия руският президент се е опитал да откаже Украйна от съпротива, без да използва голяма сила, за да няма големи разрушения и да не настрои украинците и световната общност срещу себе си, коментира Чолаков.

Българското общество започва да разбира, че българският национален интерес не може да се колебае между Кремъл и членството на страната в НАТО и ЕС. Българските политици от своя страна обаче продължават да дефинират този интерес по начин, различен между различните партии, каза още гостът.

 "От гледна точка на българското общество се наблюдава пълен обрат - през 2020 г. одобрението на президента Путин бе 58%, сега неодобрението скочи, а одобрението се срина... Русия загуби информационната война и в България."

Парламентарно предстaвени партии като "Възраждане" продължават да демонстрират прокремълските си нагласи с поведението си, въпреки че отричат да имат такива, каза Чолаков. Около фигурата на освободения министър на отбраната Стефан Янев също се е съсредотoчило проруско ядро от обществото. Неговото уволнение е предимно одобрявано от българите, които са започнали да правят разлика между Русия и политиката на управляващите в Кремъл.

"В самото правителство БСП има съвсем различна представа за това какво е българския национален интерес... На такова високо ниво този интерес се дефинира по различен начин от премиер и вицепремиер."

Лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова продължава да говори, че позицията на партията ѝ винаги е била срещу санкциите за Русия, докато премиерът Петков води твърда НАТО-вска и проевропейска политика, коментира Чолаков и добави, че е имало смесени политически сигнали и покрай уволнението на Стефан Янев и смяната на кандидата за неговата позиция (Драгомир Заков зае поста, след като първоначално бе предложен Тодор Тагарев с уговорката, че трябва да се постигне консенсус в коалицията - бел.ред.)

"Не е тревожно, че се сменя министъра на отбраната, а че има различни сигнали, които се променят от сутрин до вечер... Има поне две гледни точки за българския национален интерес - едната, изразявана от БСП на много висше място в държавата от вицепремиера Нинова, и другата на премиера Петков, осъждаща случващото се в Украйна и поведението на Русия."

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
12
 
23
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Тези герой е май американски степендиан, всичко руско е лошо... А днес е 3 март и аз се чудя защо е тези негативна преса срещу Русия.. А тези клакльор на САЩ
187
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП - вън от правителството
186
10
 
6
 
! Отговори
US Работодател преди 2 години
Днес имах честта да раздам розовите бележки на 4 руснака от моя ***. Единият беше мениджър. На негово място назначих един от подчинените му, украинец. Не че е украинец, но е най-кадърен от всички останали кандидати. Благодарение на at will employment законите няма никакъв проблем. Написах на всички че променя а курса и стратегията. Уволнението не им позволява да получат помощи за безработни. Аз им предложих да си подадат оставката, но те отказаха. Отсега трябва да обясняват зашо са уволнени.
185
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е пътник. Заради него в света "руснак" вече е нарицателно за агресор, пoдлец и лъжец. Започна тази безсмислена война и няма достоен изход от нея освен самоубийство. Срещу него вече има колосално количество негативна енергия от всички хора, които страдат по някакъв начин от действията му.
184
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Столтенберг му каза, че НАТО няма да му се меси в касапницата. Байдън се радва, че украинският народ воюва и умира за родината си Украйна. Путин с такива врагове като Байдън и Столтенберг, не му трябват приятели.
183
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шпионите на Русия му докладват на Путин какво се пише за него.
182
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ам той Путин знае ли за варианта? Може да не е чел тука
181
5
 
24
 
! Отговори
Handel преди 2 години
За Хитлер беше още по-лошо от унижение да загуби войната, но я загуби. Спечелването или загубването на една война не зависи от това какво ти харесва и какво не. Но вяно за да станеш "политолог" не се изисква наличие на сиво вещество. И въобще кой и за какво им плаща заплати на "политолозите"?
180
17
 
19
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 2 години
Русия пак започна да боксува. Кога ще преодолеят азиатската си бедност?
179
9
 
10
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Хекторжестоки аргументи...ама руснаците изродски...те така и в украйна...ама запада ни попиля...защото налага правила...там като работещ ги спазваш,тук шофираш пият и дрогиран...е та лошият запад мечта за децата ти/не е идеален/и *** убиващи украйнски деца и мирни...безсмислено,САЩ си пазят силите за Китай...Китай се развива...а Путин убива братя и децата си,невиждан позор и глупост!
178
20
 
16
 
! Отговори
Хектор преди 2 години
След толкова години вече ,бг-народа няма никакво извинение за поведението си. Сопо.ла украйна НИКОГА не е бил държава, НИКОГА, това са 1/3 стари Българи, 1/3 Руснаци, 1/3 Поляци, останалите са еврей, турци и други .Това е тяхната македония и както на нас не дават да се обединим, така и на тях ,ама Русия е могъща и няма да стане . Западната см.рад ще бъде попиляна,. *** , казано е дръжте се за Русия (мен ми пука за БГ, русия е постъпвала изродски със нас , но запада ни попиля направо).
177
9
 
14
 
! Отговори
ББ преди 2 години
клоуни анализатори от сутрин до вечер...слепецо...пусни си тв-то...убиват мирни граждани,рушат паметници,площади,жилищни комплекси...убиват деца...егото на путин...и хитлер е имал...и умря...срам и позор сте бг анализаторите на путин,заплаши Света ни с ядрените си тенекета,слугите на луд за сребърници...срубли няма начин да емигрираш в...САЩ!ако се промъкнеш ще те намерят и върнат...или осъдят...свърши се путин се самоуби...осиротяхте...и няма вече пари и привилегии...осъзнайте го...безбожници
176
16
 
7
 
! Отговори
Гг преди 2 години
Брутален жълт картон от Китай за Путин днес. Уж верни дружки със Си Дзинпин, ама интереса клати феса в крайна сметка. Световната война ще я започне изперкалия Лукашенко като нахлуе в Молдова
175
15
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Фашистите са онези,които 8 години тероризират Донбас,онези,които изгориха невинни хора в Одеса. Сега тече операция по окончателното им излекуване.
174
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хаха - Като гледам може и да не приключи много добре за рашките.
173
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бойното поле руските окупатори свършват горивото и изоставят машините си, хвърлят униформите и бягат. Поради мощта на российская армия, войниците са хранени с изтекли през 2015 г. комплекти. Руските фашисти разбиват супермаркети и грабят за да не умрат от глад. Магучая не била изобщо магучая.
172
14
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Бълхите в *** "решават" съдбата на лидер и световна сила, които чертаят бъдещето на света!Дано този луд според вас диктатор не реши да ви обърне внимание когато приключи с подобните ви укропитеци, че ще играете казачоци до припадък!
171
15
 
17
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Русия ще е победител: Tака са си мислели и за Хитлер ... и го оставиха цели 5 години да безчинства. Надявам се Путин да свърши по рано ... преди да има нужда да се разделя Русия между ЕС и Китай ...
170
13
 
21
 
! Отговори
Моля?! преди 2 години
Ами той вече я загуби! Независимо как ще свърши тази война, Путин го чакат много тежки последствия, самият факт, че започна тази война пръв, нахлу на чужда територия и остави цивилни жертви, сред които деца!.....това победител ли го прави?! Какъв е този самозванец "политолог"?
169
8
 
14
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Това не е война, това е ''спецоперация'' Сталин беше генералисимус, Путин е спецоператор. И двамата не са чели думите на Наполеон - '' Със щиковете може да направиш всичко, но не и да седиш на тях''