Превземе ли Мариупол, Русия с пълен контрол над Азовско море

Ще може да разположи там, каквото желае
2 мар 2022 15:10, Елка Василева
300
Превземе ли Мариупол, Русия с пълен контрол над Азовско море
Снимка: архив, БГНЕС

Под сивата пелена на проливния дъжд пристанищният град Таганрог в Югозападна Русия, който обикновено е оживен, сега е застинал. Азовско море, което обикновено е спокойно, се превърна във важен залог във войната на Русия в Украйна.

Само един кран се движи, и то бавно, над огромна купчина с въглища, които вероятно идват от съседен Донбас. Пристанището е преустановило работа по нареждане на властите, както и повечето летища в Югозападна Русия, близо до границата с Украйна.

Още по темата
Над района прелитат военни хеликоптери и самолети, спускат се ниско над градовете и пътищата, които водят към границата.

От тази граница, през която сега не може да се минава, се чуват далечните взривове в Мариупол, основното украинско пристанище на Югоизточна Украйна, където живеят близо половин милион души, обсадени от руските сили.

От началото на руската офанзива на 24 февруари мощни експлозии разтърсват града. Крайбрежието на това не много дълбоко море, което през зимата понякога замръзва, сега са ключово значение. Мариупол е разположен между руските войски, които идват от анексирания от Москва Крим, намиращ се западно от украинския град, и проруските сепаратистки сили в региона на Донецк на изток.

Ако Русия успее да превземе Мариупол и околностите му, тя ще получи пълен контрол над Азовско море, което е свързано с Черно море, и то ще стане вътрешно за Русия.

"На практика Русия вече контролира това море, като вземем предвид, че контролира единствения вход в него, Керченския проток", казва Игор Деланое, заместник-директор на Френско-руския център за наблюдение и специалист по руския флот.

Според него теорията за "териториалния континуитет", която Русия цели да създаде между Крим и сепаратистките територии в Източна Украйна (които наскоро бяха признати за независими от Владимир Путин), съществува от 2014 г., когато полуостров Крим бе анексиран от Москва.

"Териториален континуитет"

Русия започна тогава строежа на моста, който от май 2018 г. преминава над Керченския проток и свързва Кримския полуостров с Русия и огражда по този начин Азовско море.

Напрежението се засили. В края на 2018 г. руският флот откри огън по три украински военни кораба, които се опитваха да стигнат до Мариупол през Керченския проток, и ги залови. НАТО безуспешно се опитва да гарантира "свободния достъп" до украинските пристанища на Азовско море.

Исканията на НАТО в това море, което Русия смята за свое, и присъствието на кораби на алианса в Черно море изключително ядосват Москва.

Ако Русия обаче де факто контролира Азовско море, защо й е необходимо да овладява и украинския му бряг?

"Това са символи. Във всичко, което се случва, всъщност има символика. Рационалните съображения са все по-малко. Целта е да се покаже, че Русия е велика сила. Украйна е последното място, на което това е възможно", казва Алексей Малашенко, научен ръководител на Институт за диалог между цивилизациите.

Ако Русия успее да установи контрол върху Азовско море, "тя вече няма да трябва да се отчита пред някого, ще може да разположи там, каквото си пожелае - ядрени подводници например", изтъква експертът.

Понастоящем местната и световната икономика страдат от ситуацията в Азовско море.

До 2017 г., от когато датира последната достъпна статистика и три години след анексията на Крим, пристанището на Таганрог е отчело, че над една четвърт от износа му отива в Украйна и над половината от вноса му идва от Украйна.

Съгласно съобщение на руските морски власти от понеделник над 40 кораба чакат да влязат в Азовско море.

По всички руски пристанища на Азовско море са блокирани над 170 кораба. Част от тях превозват зърно. Тяхното блокиране се отразява на световната цена на зърнените култури, тъй като Украйна и Югозападна Русия са два от основните производители.

"Корабоплаването е временно преустановено до второ нареждане", казват само руските морски власти, като поясняват, че става дума за "антитерористични мерки във водите на Азовско море".   
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
6
 
1
 
! Отговори
Украинец преди 2 години
До АТАКИСТти неможе да воюваш с нас. Направо те беся на стълба пред вас преди да си стигнал до сборния пункт
130
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там има блокирана голяма украинска армия. Опитали са да избегнат обкръжението но руската авиация ги погнала и се принудели да се върнат. Най добрата тактика сега е обсада и търпение. Ако са наистина много за две седмици ще свършат храната. На първата седмица ще се предадат наркоманите на втората гладниците. Няма нужда даже от битки.
129
12
 
10
 
! Отговори
Европееца преди 2 години
Може ли някой да ми напише виждал ли е в България поне един жив славянин. Няма такива по простата причина,че българите не сме славяни. Това са руски хибридни и комунистически новини. България има 1500 годишна история,а руснаците имат история благодарение на Киевска рус. Така,че моля стига лъжи. В България никога не е имало фашизъм. Такъв има само в болните мозъци на комунистите, верните лакей на Русия.
128
8
 
12
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
Русия ще превземе Мариопул, както и цяла Украйна. Какво следва обаче от това? Следва, че перфектно захапа сиренето в капана на Чичо Сам, ведно с Европа. Защо? Русия вече се тресе от наложените санкции. Когато заеме цяла Украйна, колко войници трябва да задели за контрол? 200 или 300 хиляди? Риторичен въпрос. Стотици хиляди единици стрелково оръжие и гранатомети са раздадени в Украйна и ще бъдат укрити. Европа от своя страна приключи със Зелената сделка. Ресурсите - на космическа цена.
127
15
 
17
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
Българин с Руснак никога няма да воюва! По-скоро ще смачкаме от бой украински въшки страхливи които дойдат в България, а жените им ще ги клатим докато руснаците трепят мъжете им :)
126
3
 
15
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 години
Крсварите сега дразнят и Китай. Те искат война. Нужна им е за да си оорсвят положението. Мислят си че са недосегсеми. Голяма грешка. И Китай вдъхновен от смелостта и куража на руските бойци като нищо ще предприеме инвазия в Тайван. Прости кравари не схванахте ли че има държсви дето хич не им и пука от уж непобедимата ви армия. Сев Корея, Иран, Венецуела, Русия, Китай. Каквото търсите ще го намерите. Високопоставена каубойска делегация е на посещение в Тайван. Китай е бесен.
125
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нищо нема да вземат, ще се правя на ербапи още една седмица и накра ще върнат всичко барабар с Крим
124
0
 
18
 
! Отговори
Чудесно преди 2 години
Ограничение от 20 литра гориво от утре !!! Уж да няма спекула , а не че нямат гориво !!! А къде са запасите за три месеца ?!?!? За един ПрЕатеЛ питам
123
1
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
кой какво казва ни е яссно..но той какъв е руснак,украинец,неадраталец ..не е ясно..Да взимат Марипул-Азовско море и отиват към Одеса за Черно море..
122
12
 
5
 
! Отговори
Цезар преди 2 години
Аман от руски *** които се опитват да манипулират и лъжат българите срещу ЕС и НАТО. В европейска България има агенти на Русия в българските държавни институции. Най вредни в момента са двете руски партии гласували против декларацията за осъждане на Русия, а именно БСП,Дс и Възраждане на Костадин Костадинов Копейкин и двете са за шут посока Русия.
121
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистите от,, Азов'' са напълно обкръжени в Мариопул, това признават дори украи ските медии.
120
8
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
Другари, говори се, че всички русофили в България ще бъдем бити и еб*ани...как да се защитим?
119
2
 
6
 
! Отговори
от Щатите с любов преди 2 години
Ето на вниманието ви реч на Алън Ф. Дълес ръководител на американските тайни служби по време на Втората световна война и бъдещ шеф на ЦРУ.То е негов цитат от награждаването на висши офицери от американската армия, участници във Втората световна война, състояло се на 24.02.1945. ..Ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни.Човешкият мозък, съзнанието е приспособено към промяна. ...
118
1
 
1
 
! Отговори
тва къде преди 2 години
го чете за чеченците, ще споделиш ли?
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До срамота Трябва да защитим Волгин че фашистите и петковистите искат да го уволнят от радиото.
116
4
 
23
 
! Отговори
Шофьор на камион преди 2 години
Как да си изхранвам семейството ?! Цяла седмица седим без работа , няма поръчки , няма гориво , ще получим ли помощи от Кирил Петков или има само за дезертиралите украинци ???? Къде е ЕС да ни помогне ...как да си платим сметките до 15-то число ....!!! Не искам никой да ми помага , но искам да си гледам работата , дреми му на всеки за конфликта ... Българин срещу Руснак няма да се изправи !!!
115
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един по един падат и Русия ще си върне цяла Украйна. Фашистите НАТО и ЕСЕС ФАЩ са с фалит. Зеления бяга да мие клозети в Канада.
114
2
 
12
 
! Отговори
вече преди 2 години
е превзет
113
1
 
7
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Ааа, сетихте се бе! Ми това беше целта на путин от самото начало. Нападението от север на Киев бе само за дезорганизация на армията, заблуда и клопка.
112
4
 
8
 
! Отговори
Де да знам преди 2 години
Бе то, русофили, русофоби. Коментираме 1/6-та от световната суша. Ама санкции, ама дръжки. Дори да си представим, че останалия свят не съществува, дали Русия би забелязала? Не харесват да има ядрени оръжия до границите им и това е. Какво толкова странно има? Във вековете, кой ли не се е опитвал да ги прегази - ми нормално е да си имат едно на ум. САЩ са имали една война, като са се клали един друг. Различна народопсихология.