Руснаците теглят до $10 000, централната банка наложи ограничения

Мярката на практика експроприира спестителите
9 мар 2022 14:19, Анисия Иванова
55
Руснаците теглят до $10 000, централната банка наложи ограничения
Снимка: БГНЕС

Руската централна банка обяви, че ограничава тегленията от банкови сметки, деноминирани в долари, до 10 000 долара и че ако хората искат да изтеглят повече пари, ще трябва да го направят в бързо обезценяващи се рубли по преобладаващия пазарен курс.

Ограниченията на парите в брой бяха наложени, след като западните финансови и икономически санкции лишиха централната банка от достъп до по-голямата част от валутните ѝ резерви и отрязаха банките от международната платежна система.

Чуждестранните компании масово напускат Русия, като за броени дни обърнаха три десетилетия на икономическа интеграция, а най-новите компании, които се оттеглиха, са McDonalds, Pizza Hut и Starbucks.

Мярката на практика експроприира спестителите - в сряда банките в Москва обявяваха курсове за закупуване на долари срещу рубли от 150 до 175 рубли, което означава, че хората, които се опитват да продадат рубли, ще получат два пъти по-малко за парите си, отколкото биха получили преди президентът Владимир Путин да нареди на руските войски да нахлуят в Украйна.

Това също така означава, че официалният обменен курс на централната банка от 105,81 рубли за долар е до голяма степен безсмислен - ехо от съветската епоха, когато централно планираната икономика изпитваше хроничен недостиг на твърда валута и имаше процъфтяващ черен пазар.

В своята препоръка централната банка заяви, че 90% от хората с доларови депозити имат салда под 10 000 долара, което означава, че те няма да бъдат засегнати от ограничението за теглене. Мярката ще остане в сила до 9 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
26
 
! Отговори
Е, ЧЕСТИТО.... преди 2 години
АЙДЕ, РУСОФИЛИТЕ БЕГАЙТЕ У РУСИЯ..... ПУТИН ВИ ОСИГУРИ КОМУНИЗЪМ... ХАХАХААА.... 1$, ШЕ СТАНЕ СКОРО 1000-рубли...ШЕ СТАНЕ ТЕ МНОГО БОГАТИ, БЕ...... КОЙ, КАТО ВАС....!!!!!??? .
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От утре официално Путин е издал декрет Русия ще работи само с китайски юани.Рублата отива на бунището.
27
1
 
18
 
! Отговори
СПОКО, БЕ.. преди 2 години
СКОРО РУБЛАТА ШЕ УДАРИ 500руб. За 1-$.....ха ха ха ха ха.... ОСИГУРАЦИЯ....!
26
3
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Минималната заплата в долари колко стана в Блатная? :))))))))))))))))))))))))))))))))))) Да им пращаме специалистите по хиперинфлация Р.Гечев, Р.Овч. и Жан :)))))))))))))))))))))
25
3
 
10
 
! Отговори
СПОКО, БЕ.. преди 2 години
СКОРО РУБЛАТА ШЕ УДАРИ 500руб. За 1-$.....ха ха ха ха ха.... ОСИГУРАЦИЯ....!
24
7
 
9
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
То именно затова масовият българин (разбирай шофьор с 2000лв. заплата, чиято най-голяма гордост е 15-годишното му BMW), се чуди на санкциите и как нямало да навредят, без да осъзнава, че именно имащите и заможните движат всичко в една държава. ГОрните нива на средната класа носят 75% от БВП по цял свят. А слугинажът допринася с нископлатен труд. Иначе казано- 10% носят 75% от БВП. Точно затова и слугинските заплати са ниски- защото не носят добавена стойност.
23
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нюланд се изцепила, че в Украйна има над 30 биологични лаборатории, които не трябва да попаднат в ръцете на руснаците. Хората мислят, че в тези лаборатории може да се е бъркал Ковид. ама аз не вярвам - не мога да допусна такава мисъл за цивилизования демократичен суверен.
22
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите удариха точно цивилизованото заможно население в Русия, което е със западно мислене от години. То издържа държавата, а не водкаджиите, пиещи лосион за баня. Нещо като хората със заплати над максималния праг у нас. Ако не са те, край с всичко. Е, точно на тези хора сега им взеха всичко...
21
4
 
32
 
! Отговори
до 19 преди 2 години
Вече мина 160 рубли за долар. Докато мигнеш и с минимална заплата в Русия можеш да си купиш литър олио от Лидл в София. При диктатурите е така. Милошевич, Чавез, Ким Чен Ун, Путин.
20
1
 
11
 
! Отговори
Money, Money преди 2 години
Донт уори,би Хепи !
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е. Сега да ядът танкове, а не магдоналдс :)
18
1
 
14
 
! Отговори
Путин! Путин! преди 2 години
Що така, бе, що бе ?!
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ заплашиха със затваряне китайските компании, които изнасят за Русия технолигии. Тези компании работят с американски софтуер и машини. Китай се противи, но не може да ги спре. Ах, Путин какво направи...
16
2
 
10
 
! Отговори
Ибрамович преди 2 години
Малко *** мярка, тези с много пари, не ги държат в руски банки, а който има, с едно ел.банкиране ги прехвърля в банкова сметка на друга банка /стига да има такава/, а сумата от 10 000 долара е напълно достатъчна за да драсне от Русия и после да живее като бял човек. Единствената логика е да се удължи живота на банката, а не да фалира за около 24 часа... но вкрайна сметка само се удължава агонията й
15
1
 
12
 
! Отговори
Барни Ръбъл преди 2 години
Заминавам за Русия! Яба да ба ду!Фред Флинтстоун и Уилмаааа....
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
путин си мисли, че хората го обичат повече от парите си
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
теглят, теглят, теглят, ама не пуска
12
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата загрубяват в Русия. Там добре живеят над 15 милиона души в големите градове. Хубаво, но тези хора са модерни европейци с адекватни заплати. Разплащат се с карти, които спряха. Пари в брой никой не използва нормален човек... Страшна работа става. Не могат да пътуват- в някакъв тоталитарен режим са...
11
2
 
33
 
! Отговори
Анонимем преди 2 години
Е нали нашите русофили все за СССР си мечтаят. Ето другари, СССР се върна, хвала на Путин. Отивайте там да попивате тая благодат.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко руснаци имат нормални заплати и сметки над 10000$?! На глава от населението 10 пъти по-малко са нормално живеещите от при нас. От почти първо лице говоря за офиса ни в Санкт Петербург, който затваря- всички служители искат да се релокират в ЕС (имаме офиси къде ли не). Хубаво, ама там е тотален режим и не им дават да мръднат, а и да искат- не могат. Полетите са спрени, валутата- обезценена. Та, това е от името на 200 руснаци със заплати в долари шестцифрени годишно. Демек- каймакът.