Русия се насочва към "съветска инфлация" - дефицит на ежедневни стоки

Няма признаци страната да е извършила плащане по дълга си
18 мар 2022 19:30, Анисия Иванова
219
Русия се насочва към "съветска инфлация" - дефицит на ежедневни стоки
Снимка: Bloomberg

Руската инфлация леко се понижи от най-високите нива от няколко десетилетия, но има признаци, че основните хранителни продукти и вносните стоки стават все по-оскъдни след международните санкции заради нахлуването в Украйна.

Потребителските цени нараснаха с 2,09% през седемте дни, приключващи на 11 март, което е спад от 2,22% седмица по-рано, съобщи Федералната статистическа служба в сряда. Годишната инфлация се ускори до 12,54% към 11 март от 10,42% седмица по-рано, според Министерството на икономиката.

Русия може да се насочи към „съветска инфлация“, която се проявява не в по-високи разходи, а в дефицит на стоки, според Александър Абрамов, специалист по финансови пазари в RANEPA, държавен университет в Москва.

"Основният риск сега е появата на недостиг на основни ежедневни стоки, както и на стоки за дълготрайна употреба“, каза той. „Много от тях вече не са налични в магазините, а цените в онлайн магазините са се повишили рязко.“

Още по темата

Сривът на рублата, съчетан с удара от санкциите, поддържа инфлацията близо до нива, невиждани в Русия след неизпълнението на дълга на правителството през 1998 г. Потребителите се втурнаха да правят покупки през последните дни в очакване на по-нататъшно увеличение на цените, тъй като изселването на международни компании добавя към страхове от недостиг.

„Още един скок в седмичните данни ще помогне да се определи ценовия шок, който обхваща домакинствата и бизнеса. Дори след като първоначалните ефекти на рублата избледнеят, санкциите вероятно ще продължат да повишават цените през следващите месеци", смята Скот Джонсън, Bloomberg Economics.

Банката на Русия повиши лихвените проценти до 20% и наложи капиталов контрол, за да подкрепи рублата. Предстои да преразгледа политиката на среща в петък. Стегнатите парични условия спомагат за облекчаване на инфлацията, но това няма да я спаси от достигане на 20% тази година в условията на дефицит на определени стоки и значителен спад на рублата“, казват анализаторите на Райфайзен Банк в бележка до клиентите.

Радио мълчание за дълга на Русия

Докато крайният срок за плащания на купони по руските доларови облигации изтичаше в сряда, нямаше признаци, че притежателите на дълга са получили парите си.

Притежателите на облигации в Европа и един в САЩ заявиха пред Bloomberg, че не са получили пари в долари при приключване на дейността в съответните им страни и не знаят дали плащанията са били извършени в долари или в рубли по сметки в Русия. Те отказаха да бъдат идентифицирани, защото не са упълномощени да обсъждат въпроса публично. Очакваше се лихвите от 117 милиона долара по двете облигации да бъдат уредени преди края на деня в Ню Йорк.

От четвъртък нацията има гратисен период от 30 дни, за да изплати купоните в долари, преди кредиторите да установят, че е настъпило неизпълнение. Ако това се случи, това ще бъде първото неизпълнение на страната по облигации в чуждестранна валута, откакто болшевиките отказаха да обслужват или признаят дълговете на царя преди повече от век. През 1998 г. Русия не изпълни дълга си в местна валута и обяви мораториум върху плащанията по своите облигации в чуждестранна валута.

Как нацията се справя с плащанията на купони е критичен индикатор за начина, по който възнамерява да управлява отношенията си с глобалните инвеститори в бъдеще. Русия не само видя как връзките ѝ с бизнес и политически партньори се разпадат през седмиците след нахлуването в Украйна, но също така загуби рейтинга си за инвестиционен клас и се превърна в най-санкционираната нация в света.

„Ситуацията засега остава променлива, какъвто е случаят, откакто санкциите влязоха в сила“, каза Антоан Лесне, ръководител на стратегията и изследванията на ETF за SPDR на State Street, който държи облигациите.

Руският финансов министър Антон Силуанов повтори в сряда, че има риск трансферът в долари да не бъде осъществен. Русия е изпратила инструкцията за плащането до американската банка, която обикновено обработва транзакциите, но министерството не е получило нито отказ, нито потвърждение, каза той, цитиран от информационната служба РИА Новости. Ако преводът не успее, тогава плащането ще бъде извършено в рубли, каза той по-рано тази седмица.

Още анализе четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
2
 
! Отговори
Киреча преди 2 години
Нашата инфлация е по-хубава от руската! По-демократична!
153
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Анонимен "Путин каза,че се самозадоволяват от години. То затова раждаемостта им спада,де." Дори и да не вземем предвид раздаваните в Донбас 700000+ паспорти Да РФ има отрицателен прираст, но честно и аз за България искам толкова голям прираст(под 1%)(ПП това не означава че губят 1% от населението си на годишна база означава родени 99 починали 100)
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги жалете. Путин каза,че се самозадоволяват от години. То затова раждаемостта им спада,де.
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 190Айде се скрий. Човекът ти казва,че бяхме бедни. Ти му отговаряш,че сме били болни. Безплатно здравеопазване, ама един нормален антибиотик беше две заплати, а ,,хубави,,лекарства(саностол за деца)- само с рецепта от МВР болница! Безплатни рецептурници само за АБПФК(дърти комунисти) и т.н. Образование, ава нямаше безплатни учебници за децата като сега. Защо,бе? Защо крадяхте парите за учебници на децата? Защо сега има, а преди нямаше . Срамота. Извини се,бе.
150
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската инфлация не е от сега. Не сме се интересували, ама сега в ю туб излизат много данни от празните им магазини от дълги години. Тия завоевателни войни , които КГБ води им излизат скъпо. Та както се вижда инфлацията е причина Путин да иска да сложи ръка на украинските ресурси. Затова е войната и затова има подкрепа. Тия си умираха от глад,затова нападнаха . Мародерите
149
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празните щандове ми са много добре познати от времето на развития и зрял и презрял социализъм но Тодор Живков.
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз разбрах че са изплатени 113 милиона долара колкото е падежа по дълга, а парите са взети от арестувания валутен резерв на Русия със съгласието на САЩ. Проблема от тук нататък е че когато решат САЩ може да се откажот да преведат пари от тоя арестувван валутен резерв и да обявят фалита на Русия.
147
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не се притеснявам за Русия и продуктите там. Едни русофили ми казаха, че Русия си е самодостатъчна, тъй че, какво да говорим, те си имат явно всичко. Просто нека забравим, че им трябва нещо.
146
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До автора;Ти гледай колко е у нас "европейската инфлация"..
145
5
 
19
 
! Отговори
Шипка преди 2 години
А във великата и легендарна империя, 40% от училищата са с външна тоалетна.
144
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както обикновенно казвам - до юни-юли месец ще ги натегне жесток глад.Бой по ку...хите им руски крат..уу..ни като не разбират от мир.
143
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Присмял се фъргел на щъргел - всичко дето си купувам тук е скочило с 50% през последната година, тука има по-висока инфлация от Русия дето е под санкции и държавата е по-разбита от Украйна дето я бомбардират. Ама мисирките щастливи, че там щяло да става като СССР
142
7
 
15
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
русия внася 80% от храната и лекарствата, как точно ще се изхранват не ми е ясно. Да Русия може да бъде самодостаъчна и не само да не зависи от никого но и да храни други. За това обаче там трябва да живеят не руснаци а някакви други хора. Русия е империя с огромни размери и винаги стига до диктатура защото само това е начина да контролираш всичкото това пространство. Цената на империята е това, малка прослойка със свръх богати, малка прослойка от стражи и останалите крепостни с минимум издръжка
141
7
 
22
 
! Отговори
Динев преди 2 години
За русофила *** който мрази американците да отиде в руската федерация,и да печели рубли при всерусийският си гусудар самодържец,защото се вижда къде пътувт българите като им трябва пари само не и там в страната на Путин,иначе се вижда че сме с историческа неграмотност,много тук не знаят че България сама си е освободила Родопите и пирина през 1912год,не са батюшките
140
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпрос ?---------***, смени плочата! Омръзна! Бил съм в Русия, бил съм в Щатите! Ако мислиш, че в USA пият уиски, много се лъжеш! Пият някои и то бърбън! Обичам добрия бърбън! Останалите се наливат с рядък га-ден "Бъд", макар че има хубави вносни бири! В Русия съм бил предимно в добро общество, където си пие перфектна ледена водка в кристални рюмки или стопочки!
139
1
 
8
 
! Отговори
Васил преди 2 години
Много илитерати в тая държава!!!
138
4
 
24
 
! Отговори
1 преди 2 години
Повярваха си на лъжите и започнаха братоубийствена война. Не ми е жал за тях. Никак.
137
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що пишете глупости пак? Не само, че има признаци, ами и написаха сметката, по която са изплатени парите. И е получен отговор, че нареждането е прието. Пишещият мтериала сигурно ползва само предоставена му на английски политкоректна фраза.Факт е, че лондонските баники оперират с Русия, а за фирмите, за бизнеса направиха забрана. Няма и срив на рублата, напротив има покачване вече нчколко дена.От тази дезинформация не печели никой, зашото и техните хора, и тукашните промити мозъци ше са като зомби
136
7
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 169 преди 2 години
Би ли обяснил на щатите за какво са им ледоразбивачи? Затова имат 2 броя. Ако им трябваха, щяха да имат, бъди сигурен
135
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е последната останала империя със столица в Европа. Всички други се разпаднаха през 20 век. Първи бяха Австро-Унгария и Османската империя, после беше Третия райх, после дойде на Френската и Британската (най-голямата съществувала някога). Русия ще се разпадне на 2-3 държави в азиатската част и десетина в европейската. Те ще поемат по различен път - някои от тях бързо ще се поевропейчат, други ще си останат войнолюбиви диктатури.