25-и ден от войната: Бомби повредиха един от най-големите стоманодобивни заводи в Европа

Николаев отново е бил подложен под въздушни нападения
20 мар 2022 09:05, Петя Славова
268
25-и ден от войната: Бомби повредиха един от най-големите стоманодобивни заводи в Европа
Снимка: БГНЕС

Въздушните сирени прозвучаха в 7 сутринта в неделя в различни части на Украйна. Кореспонденти на BBC в западния град Лвов съобщиха, че са чули въздушни сирени през последния час. Жителите на много други градове и региони в Украйна също бяха събудени от въздушни сирени, което се превърна в ежедневие.

Според местните медии, сред тях са столицата Киев, Суми, Николаев, Полтава, Харков, Черкаси, Одеса и Запорожие.

Един от най-големите железообработващи и стоманодобивни предприятия в Европа, Азовстал, е сериозно повреден след като руските сили обсадиха украинския пристанищен град Мариупол, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

"Един от най-големите металургични заводи в Европа е разрушен. Икономическите загуби за Украйна са огромни. Вредите за околната среда са опустошителни", написа украинският депутат Леся Василенко.

Василенко публикува видео с експлозии на площадката на завода.

Нейният колега Сергей Тарута пък съобщи, че руските сили „на практика са унищожили фабриката“.

„Ще се върнем в града, ще възстановим предприятието и ще го съживим“, написа генералният директор на „Азовстал“ Енвер Цкитишвили в приложението за съобщения Telegram, без да уточни размера на щетите. Когато е започнало нахлуването на Русия на 24 февруари, фабриката е предприела мерки за намаляване на щетите за околната среда в случай на атакар.

"Батериите за коксови пещи вече не представляват опасност за живота на жителите“, пише той. "Спряхме правилно и доменните пещи."

Още по темата

Азовстал е част от групата Метинвест, която се контролира от най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов. Считан за промосковски олигарх преди началото на войната, сега Ахметов обвини руските войски в извършване на "престъпления срещу човечеството срещу украинци".

Уличните боеве в Мариупол пречат на спасителните екипи да стигат до стотиците оцелели, останали под разрушения от руска атака театър. Британското министерството на отбраната заяви, че Русия не е успяла да получи контрол над въздуха и до голяма степен разчита на оръжия, които могат да бъдат изстреляни от руското въздушно пространство.

Украинската армия съобщи за интензивни боеве през вчерашния ден срещу руски войски, настъпващи в Донецка и Луганска област, предава БНР. Град Николаев отново е бил подложен на многократни въздушни нападения. Няма актуални данни за причинените жертви и разрушения. Кметът на Мариупол каза, че в центъра на града има интензивни улични битки, които възпрепятстват усилията за спасяване на стотиците хора, които все още се намират в бомбоубежището на ударения театър.

Руските сили обградиха южния пристанищен град, който е подложен на тежки бомбардировки. Руски части са обстрелвали болницата в северния град Чернигов. След обстрела прозорците на сградата са изпочупени, а пациентите са изнесени в коридора, където температурата е не по-висока от 10 градуса. Кметът Владислав Атрошенко заяви, ча градът е в хуманитарна катастрофа - няма електричество, отопление и вода, а почти цялата градска инфраструктура е разрушена.

Русия не успява да получи контрол над въздушното пространство на Украйна, една от основните цели на Москва, твърди британското министерство на отбраната. Продължаващият им неуспех да постигнат това значително забавя оперативния им напредък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: УкрайнаРусиябомби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закучи се доста руската инвазия, те самите руснаци немат стимул да воюват, отделно супер глупавата пропаганда по руските държавни медии допринася за това :))
75
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кремълската фашистка шайка няма шанс срещу останалия свят. Другаря Ши чакаше удобен момент да се намеси на страната на Русия, но сега вече е наясно, че ще я получи даром ако стои безмълвен! Русия де факто се превърна в робиня на Китай!
74
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 131 "Нацисте ще бъдат прочистени до крак, а пуделите да си врякат и да си кудкудякат." Така е, досега само с 5 от генералите им се задоволяваме, но ще се стигне и до Джуджака в Кремъл, а вие ще изчезнете от самосебе си.
73
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какви са тези престъпления на украинците в Донбас, като 8 години е под контрола на сепаратистите, които всеки знае че са руски военни в отпуск?
72
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия затъна тотално с тази война. Ще става по-зле от Афганистан.
71
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин работи по схемата не е важно на мене да ми е добре важното е на Вуте да му е зле. Срива едновременно и Украйна и Русия, само че няма да му се размине, вече са записани стотици зверства извършени от руската армия, последствията за Русия ще са сериозни.
70
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ZZZZ Разбира се, че няма. Цялото фашистко ръководство в Кремъл ще бъде поставено на скамейката на подсъдимите. ГАРАНЦИЯ.
69
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122 "От нова година Кире спира договора с Газпром." Ужаса на русофилите се сбъдва. Сега ще лъсне и лъжата, че без руски газ не можем.
68
7
 
29
 
! Отговори
ZZZZ преди 2 години
Фашизма няма да мине, ясно ***....
67
5
 
28
 
! Отговори
Евтина пропаганда преди 2 години
Който има желание ще намери истински новини и кадри от събитията в Мариупол и Николаев. Грамотни сте. Последна сводка : в Николаев целта е била базата на елитната 79та въздушно десантна дивизия на Украйна. Прочула се със военни престъпления (документирани от френски журналисти) срещу цивилни граждани в Донбас, защото говорили на руски !? в Мариупол нацистите вече се намират в два по малки котела разсечени от руските части."Киборгите" са признали че са загубили Топ командир полковник грузинец
66
2
 
33
 
! Отговори
2022 преди 2 години
Това което се случва в Украйна е червен сигнал за целия свят.Малките общности и народи в държавите искат да живеят свободно ,да не бъдат подтискани и мачкани от централната власт.Проблеми с тези общности има навсякъде .8 години Украйна не разбра ,че това което се случва на изток ще доведе до днешната агония.Сега страдат 44 милиона украинци и 500 милиона европейци защото агонията след руската операция ще е дълга за всички.Най добре са зад окена нали...
65
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Варварите нямат достойнство, те разрушават културни и икономически обекти!
64
29
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Русия бомбардира училище, в което се укривали 400 цивилни! Русия е терористична фашистка държава!
63
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зомбита Зомбитата са драскачите на Кремлин. :)
62
8
 
15
 
! Отговори
от Аржентина преди 2 години
Колко е цената на бензина в София, защото аз днес заредих на цена от 1,63 лева за литър благодарение на господин Путин! И да ви кажа, че на аржентинските плажове няма украйнски мини и рибарите свободно си влизат в морето да ловят риба и тя е на много ниска цена в сравнение с Европа. Ако не вярвате, елате при нас и ви гарантирам, че няма да искате да се връщате в Европа!
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 112 Язък за напъването. Нямаше ли нещо с руски филми, или те не са подходящи поради липса на хардуер и софтуер? :))))))
60
18
 
5
 
! Отговори
toti преди 2 години
След тоя ужас ,що стомана има да се събира,че само от Руските танкове и др.железарии Украйна с години няма да може да се очисти....Ако кажем на нашите ***,че там търсят помощ ...гледай половината ще се изнесат и няма да сме *** държава.....
59
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
104-107 Яко са ви подкарали от пАсольството, но и това няма да им помогне. Отиват си, а с тях и вие.
58
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли на четвъртата седмица от инвазията за два дни до Киев.
57
10
 
31
 
! Отговори
един преди 2 години
В Мариупол са обградени 16 000 Азов, няма да има спирка докато не изчистят тези гадове напълно. А театъра си е постановка на украинците, за пред западните медии.