Гуверньорът на Руската централна банка: Бихме искали това да не се беше случвало

Путин не приел оставката на Елвира Набиулина
Обновена: 24 мар 2022 22:05 | 24 мар 2022 21:55, Анисия Иванова
36

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина е опитала да подаде оставка след като Владимир Путин е наредил нахлуване в Украйна, но според 4-ма източници президентът не я е приел, предава Bloomberg.

Миналата седмица тя беше номинирана за нов петгодишен мандат, но не е ясно какви са настоящите ѝ възгледи. Тя е оставена да управлява последствията от война, която бързо изтри голяма част от това, което тя постигна през деветте години, откакто встъпи в длъжност. Източниците казаха, че сега нейното напускане ще се разглежда като предателство от президента, с когото тя работи в тясно сътрудничество от близо 20 години.

Набиулина не е коментирала публично повторното си назначаване и не е отговорила на изпратени въпроси преди публикуването на тази статия. Само един висш служител подаде оставка заради войната: дългогодишният икономически реформатор Анатолий Чубайс се оттегли като пратеник на Путин за климата тази седмица и напусна страната, според хора, запознати със ситуацията.

Още по темата

Набиулина, предпочитана от инвеститорите и приветствана от реномирани издания, включително Euromoney и The Banker, е считана за един от най-добрите световни създатели на парични политики, сега е изправена пред военновременна икономика, изолирана от международни санкции и гладна за инвестиции, която трябва да се бори и с напускането на чуждестранните компании.

След като Русия нахлу в Украйна, а САЩ и техните съюзници наложиха мащабни санкции, включително на самата централна банка Набиулина увеличи основния лихвен процент повече от 2 пъти и наложи капиталов контрол, за да спре изтичането на пари в брой.

Централната банка заяви, че се отказа от интервенции за защита на рублата, след като международните ограничения замразиха повече от половината от нейните резерви от 643 милиарда долара. „Докато има ескалация, централната банка може само да се адаптира към шокове“, каза Олег Вюгин, бивш висш служител на Банката на Русия, който познава Набиулина от повече от 20 години.

Някои служители на централната банка описват състояние на безнадеждност през седмиците след инвазията. Те се чувстват като в капан в институция, за която се опасяват, че няма да има голяма полза от техните пазарно ориентирани умения и опит, тъй като Русия е откъсната от света. В един момент напускат толкова много служители, че IT отделът не е смогва да затвори всички техни акаунти. Стрелки, залепени по коридорите, насочват служителите към изхода на сградата. Други отдели затъват под по-голямо натоварване от обикновено и дори били затрупани от автобиографии, които пристигат от банки, обект на санкции.

Преди инвазията служителите моделирали сценарии, които включват евентуално извхърлянето от услугата за финансови съобщения SWIFT, но са смятали, че възможността за санкции върху резервите на централната банка е твърде екстремна, за да бъде нещо друго освен хипотетична, казаха източници, запознати със ситуацията.
Путин каза по-рано този месец, че е уверен, че Русия ще преодолее настоящите икономически трудности и ще стане по-независима. Той сравни настоящата вълна от ограничения с тези, наложени на СССР по време на Студената война и обяви, че „Съветският съюз е съществувал под санкции, развивал се е и е постигал колосални успехи“.

В кратко изявление миналия петък, след като реши да задържи лихвите близо до най-високите нива от две десетилетия на нива от 20%, Набиулина отложи постигането на целта си за инфлация от 4% до 2024 г. и предупреди, че икономиката върви към свиване и сътресения, без да се вижда техният край. Тя прекъсна скорошната традиция и не отговори на въпроси след заседанието.

В кратко видео до служителите на централната банка на 2 март Набиулина намекна за катаклизми вътре, като призова да се избягват „политически дебати“, които „само хабят енергията ни, която ни е необходима, за да си вършим работата“. Тя определи икономическа ситуация като „екстремна“ и каза, че „всички ние бихме искали това да не се беше случвало“.

Под нейно ръководство централната банка натрупа един от най-големите запаси от чуждестранна валута и злато в света, затегна контрола срещу кредитори, смятани за лошо управлявани или недостатъчно капитализирани, и доведе инфлацията до най-ниската в постсъветската история на Русия.

„Когато Набиулина зае поста си, никой не мислеше, че тя ще може да стабилизира инфлацията“, спомня си Наталия Орлова, икономист в Алфа-Банк. „Тя изведе централната банка до абсолютно международни стандарти.

Шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард, друга любителка на операта, която тогава отговаряше за Международния валутен фонд, през 2018 г. сравни нейните качествата с тези на велик диригент.

Чуждестранните инвеститори наляха милиарди в руския дълг. Путин ѝ вярваше, изслушваше мнението ѝ и защитаваше нейната затегната парична политика пред други държавни служители. Но голяма част от нейното наследство беше отменено за броени часове, след като руската икономика попадна под обсадата на западните санкции.

„Няма надежда централната банка да се върне към старата си политика“, каза Сергей Гуриев, професор по икономика в Sciences Po Paris.

Гуриев, който избяга в Париж през 2013 г. и работи като главен икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие, познава Набиулина от около 15 години.

„Тя не постъпи там, за да работи по време на война. Тя не е от хората, които могат да работят при затворени фондови пазари и катастрофални санкции", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Задача за 4ти клас преди 2 години
Тази на ЦБ на Русия е вдигнала лихвата на 20%, защото се стремяла към дългосрочна инфлация от 4%, а от нашата ЦБ към каква инфлация се стремят, като не вдигат изобщо лихвата
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
купувай от гърка. нали им знаеш славата на гърците. на брацки цени.... да видите вие що е то алчност. а иначе веригата ще е забележителна. евреин американец или арапин продава газ на турчаляк или грък и те ни я продавата на нас. звучи ми идеално на мен. вместо да подпишем договор дългосрочен като глупавите унгарци. ама друго си е жените ти да са чистачки и ковврички на цела европа и да се омъжват за сомалийци, албанци и всякви само да избегат от тукашния еврогейтаеяшки рай.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
големи анализатори сте бря. рабират от финанси, чели счетоводните книги на ссср. планови икономики, бря, бря, ви дадем по една нобелова. "фалитът" на СССР е организиран от техния т.нар. елит, чието лице беше горбачов. също като нашия фалит, организиран от една шепа другари които изнесоха хазната и резервите още 80те години по еврейски банки в европа зад гърба на живков. и си мислеха че ще ги приемат в световните елити ама нещо йок... има достатъчно вече в мрежата, учете
25
6
 
5
 
! Отговори
Мефистофел преди 2 години
Да си гуверньор на руската централна банка е все едно да си оператор на градската тоалетна, все с фекалии се занимаваш, колкото по - малки, толкова по - миризливи.!.
24
0
 
7
 
! Отговори
пропаганда преди 2 години
статия от сорта като че ли май че и от това извод защото
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин: "Съветският съюз е съществувал под санкции, развивал се е и е постигал колосални успехи.Очакваме колосалните успехи и от Русия, като банкрут и разпад на коч. ината.
22
6
 
21
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Това ще покаже капацитета на експертността на гуверньора на руската банка. Не е лесно да съградиш, синхронизираш и развиваш огромния и разнороден банков актив на Раша. Жената се е доказала, че го може и има качества да го развива. Сега вече се качва на майсторски клас, да ръководи банката по време на война, на санкции. Ако издържи и съумее да устиска прилично държавните финанси ще е корифей, гений в банкирането. Много мъже нямат дупе за подобни екстремности.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен всичко друго тая година не му е станало на Путин и киселото зеле...
20
8
 
15
 
! Отговори
многго още ще избяга преди 2 години
путлеризммма ще изгобн още много много свестни хора
19
17
 
4
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Набиулина е от либерастката пета колона в Русия и Путин отдавна трябваше да я уволни!
18
8
 
6
 
! Отговори
има оферта преди 2 години
тая не свикнала па нашата кристалина която е завършира социалистическа планова икономика е в световната банка неслучайно нали искат световно правителство и планово стопанство на цалото ЕС ама заподното соц е друго държавите са колонии а св прав изсмуква ресурсите на държавите
17
11
 
23
 
! Отговори
? преди 2 години
Какви колосални успехи е постигнал СССР като е фалирал още 80те години и искат, не искат, 85та година е започнала перестройката в източния блок и са гледали с надежда към запада да им помага с пари.
16
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На лошо и на зле отиват им нещата на русията като цяло , в последно време хептен, много работа трябва да хвърлят русофилчетата , пяна им излиза чак в защита на фюрера !!!
15
10
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Агония. Лилипутин ги държи като крепостни. Чубайс успя да се измъкне.
14
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Удивително е, колко лесно са за манипулация "обикновените" хора... Дай на простолюдието подобни "материали" и са готови!! Това е поради: първо - нежеланието им да мислят! И второ - нежеланието да четат (от мързел може би..) Накрая ще получите, каквото са ви приготвили банкерите - робство и погубване...
13
5
 
14
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Бързо си купи рубли...аз ще изчакам.... забележка...не съм икономист,а просто нормален човек.
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като не ви е отговорила,защо пишете глупости?
11
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БАНко ВЧЕРА ДОЛАРА СТРУВАШЕ 112 РУБЛИ , А ДНЕС ...95 !!! ВЯРВАТЕ ЛИ НА НАПИСАНОТО В ГОРНИЯ ПАСКВИЛ ??? ЛЪЖИТЕ НА НАТО !!! Можеш ли да ми сажеш колко е на черно долара. Курс на вялута, който е практически не конвертируема са просто цифри. Отиди просто в русия и кажи , че имаш 100 долара и вио какво можеш да купиш и после пробвайй с 960 рубли. знам, че петински ***, во ве изказвай лаишки. Вземи 960 рубли и ги смени в Европа и вземи 100 долара. Ще те почерпя.
10
13
 
4
 
! Отговори
Бенефициент на грант преди 2 години
Освен да минаваме от долари в рубли какво ни остава сега на професионалните русофоби?Поне 10000 пъти писах,че Путин е нисък и с ботокс, дайте 5000 рубли да видите какво ще кажа за Байдън?
9
24
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ВЧЕРА ДОЛАРА СТРУВАШЕ 112 РУБЛИ , А ДНЕС ...95 !!! ВЯРВАТЕ ЛИ НА НАПИСАНОТО В ГОРНИЯ ПАСКВИЛ ??? ЛЪЖИТЕ НА НАТО !!!