На фона на войната в Украйна, може ли да очакваме повече туристи през лятото?

От туристическия бранш са оптимисти
29 мар 2022 23:00, Петя Славова
35
На фона на войната в Украйна, може ли да очакваме повече туристи през лятото?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Войната в Украйна ще удари ли туризма в България? Не, дори напротив – очакваме повече туристи това лято, заяви в предаването "Денят ON AIR" председателят на Института за анализи в туризма Румен Драганов.

От туристическия бранш са оптимисти за предстоящия летен сезон, тъй като през зимния сезон е отбелязан ръст от 44%. "Удвояването на туристите, което видяхме през зимата, ще го наблюдаваме и през лятото", смята Драганов.

Председателят на Института за анализи увери, че загубата на украински и руски туристи ще бъде наваксана от други страни, най-вече съседски.

"Украинците и руснаците са 5% от това, което е било в предходните години. Туризмът не се ползва от продукции, а от коронавируса. Разбира се, няма да е добре за нас, ако 200 предприятия не могат да произвеждат, защото техните работници да не могат да пътуват. Но освободената авиация, екипажи и интересът към нови дестинации увеличава интереса към България", посочи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото засегна и темата за бъдещето на кадрите в туризма, като според него парите за образование трябва да се обвържат с българската икономика. "Не сме чак толкова богата държава, че да плащаме на всички образованието", категоричен е председателят на Института за анализи в туризма.

По думите на Драганов, трябва да се търси начин за интеграция на украинските бежанци.

"На добро сърце помещаваме бежанците, но мястото им не е в хотелите. Не се прави така. Обричаме тези хора на дълъг престой и им даваме пари, но след третия месец какво правим с тях? Имат навика да поличават по 40 лв. на ден, но не сме ли направили останалите опити за специализацията - ще имаме проблем", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Подходът е правилен изначално, но Драганов обърна внимание, че в Европейската директива за бежанците е посочено, че на тях трябва да се дават пари, а не да се предоставя престой в хотели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези мини, които укро-нацистите пуснаха в Черно море и с взетите български кораби заедно с екипажа като заложници, ще гоните Михаля и ще четете романа "Глад" от Ненаедников! Искайте Европа и САЩ да ви компенсират загубите! Най-облагодетелствана ще е Турция от тази война и нито една европейска държава, вече и полетите минават през Турция, а най-губещи са европейските държави от разрива в отношенията с Русия!
6
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България може да разчита единствено на пребити от бой руски солдати бягащи с платноходки от Крим и Донбас.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правят българите 100%-ни де б или!
4
1
 
10
 
! Отговори
балък преди 2 години
Можем да очакваме и кво от това?!
3
0
 
25
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Да беше уточнил и от къде ще са тия туристи
2
2
 
18
 
! Отговори
Тия ГЕРБ преди 2 години
Където и да бръкнеш, започва да мириши ама здраво. Чудя се ако Киро и Асен се пороват малко в туризма, какво ли ще излезе. Все пак Ангелкова е била министър - не забравяйте.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ще се избият да идват. Ще си правят селфита върху мини. Може и някоя заблудена ракета да пристигне. Атракции бол!