Катимерини: Гърция подсилва силите на НАТО в България

Разполагането на гръцка техника и персонал в България започна в петък
3 апр 2022 13:35, Петя Славова
186
Катимерини: Гърция подсилва силите на НАТО в България
Снимка: БГНЕС

Гърция подкрепя силите на НАТО, разположени в източното крило на Алианса, с лека противовъздушна артилерия в съответствие със задълженията си за участие в Силите за реагиране на НАТО (NRF), които бяха активирани веднага след руската инвазия в Украйна, предава БГНЕС.

Прехвърлянето е до голяма степен част от централното решение на НАТО да подкрепи България и Румъния, двете основни източноморски страни на Алианса в Черно море.

Още по темата

Разполагането на гръцка техника и персонал в България започна в петък и ще приключи в следващите дни.

По-конкретно, Гърция изпраща четири единици леки зенитни системи, като ASRAD-HELLAS, с техния личен състав и съответните командни връзки, които се състоят от около 30 членове на артилерията. Системите ASRAD-HELLAS се използват от Гърция, Германия и Финландия и са в състояние да работят при неблагоприятни условия и на труден терен. Те се състоят от превозно средство тип Хамър, оборудвано с четири ракетни установки Stinger. ASRAD могат да се транспортират по въздух, ако е необходимо.

В същото време прехвърлянето на сили към България и Румъния продължава през пристанището Александруполис /Дедеагач/ в Северна Гърция, съобщава "Катимерини" и припомня, че на 10 март писа, че общо 3000 американски служители и оръжейни системи се транспортират до и от Румъния през Александруполис, включително танкове Bradley и M1 Abrams, които участваха в учението „Тракийско сътрудничество 2022“ в Петрохори, Ксанти в средата на Март.

Междувременно външният министър Никос Дендиас разговаря по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба в петък и обяви, че се надява да посети Киев в близко бъдеще.

По-рано, в интервю за Skai, Дендиас каза, че по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров през февруари, шест дни преди началото на войната, той е имал впечатлението, че неговият колега не е знаел за предстоящото нахлуване в Украйна.

Дендиас отбеляза, че Лавров е посочил струпването и натиска на руските войски по границите на Украйна като средство за убеждаване на Киев да вземе конкретни решения, които руската външна политика би искала.

По отношение на ревизионизма, проникващ в руската инвазия в Украйна, той каза, че концепцията е претърпяла тежък удар. "Демокрациите като цяло се противопоставят на ревизионизма", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британци,американци,испанци сега гърци. Защо?! Какъв е смисълът на тази чужда,и дразнеща народа окупация? Имаме си бг армия,която е част от Нато?
85
17
 
7
 
! Отговори
Путинко преди 2 години
от Злодея Путинко всичко може да се очаква.НАТО е сигурност!
84
12
 
6
 
! Отговори
Добре преди 2 години
Трябва да сме готови.На *** може да му скимне да обяви република Камчия!
83
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БИБЛИЯТА Е ПИСАНО!ИМА ТРИ ВИДА ХОРА!БОГОУГОДНИ,ЗВЕРОВЕ И СКОТОВЕ! ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ СА ВСИЧКИ ТЕЗИ КОИТО СА СЪГЛАСНИ ДА СЕ ДАДЕ ОРЪЖИЕ В УКРАЙНА!
82
4
 
17
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 2 години
Гърците подкрепят нас с оръжие защото нямаме ние продажните подкрепяме Украйна!Тя е измислена!Гответе се къде да се крием от бомбите!
81
5
 
25
 
! Отговори
стар доктор преди 2 години
Моите дядовци ще се обърнат в гроба, ако чуят това че гърци щели да ни пазят.
80
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 114Гръцките военни са под командването на НАТО, а не на ген-щаба на гръцката армия.
79
8
 
24
 
! Отговори
Адекватен преди 2 години
Абе това само на мен ли ми се струва неадекватно. Вие чувате ли се, Гърция и Турция да ни пазят от Русия? Това утопия ли е, или живеем в 1984 по Оруел. Тези които някога са искали България да я няма на картата, сега ще ни пазят, от тези които са направили така щото България да я има на картата!? Това е нов вид национално предателство по простоКировски. Срам ме, е да се нарека българин, заради такива амеби като миниситъра на отбраната и харвърдчетата! Нямате право и вие да се зовете българи!
78
0
 
27
 
! Отговори
Неустойка Ф-16 преди 2 години
Кирето защо освободи Янев от поста министър на отбраната? Заради въпроса "Какво стана със самолетите"? Сега търси гърците.
77
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Пловдив се ремонтират усилено старите казарми на "Гладно поле". Хората от съседните блокове са изпаднали в шок и ужас.
76
4
 
12
 
! Отговори
политика преди 2 години
преди ни набиваха в главите че нато е агресивен военен блок, а русия е освободителка, а сега ние сме в нато, а русия е военен агресор....ха, де...
75
5
 
27
 
! Отговори
НАТО провал преди 2 години
Защо се налага чужди войски да се разполагат на наша територия? Какво стана с армията ни след влизането в НАТО - от 70 000 стана 23 000 с жени и пенсионери. За 18 г. вече дори небето не можем да си пазим сами.
74
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече се разкриват зверствата извършени от руските нацисти: всички мъже на възраст от 16 до 60 години в град Буча са били разстреляни, улиците са осеяни с трупове. Има и убити жени, като някои от тях са прегазени с танкове, много от хората са растреляни с вързани ръце, и немалко тела са изгорени с цел прикриване на престъпленията. Получават се все повече сведения за изнасилeни жени от страна на наZистките окупатори.
73
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платихме за 8 изтребителя Ф-16, а получаваме 4 леки зенитни системи, барабар с гърците, които ще си искат обратно. Къде са парите, къде са самолетите?
72
12
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
,,Великата,, съветско-фашистка армия намери своята окончателна гибел в Украйна. Там се доказа некадърността на руския войник,като пехотинец,танкист и всички други оръжия в сухопътните войски,където уж им бе силата на московци. Ракетите и те не са точки и поразяват много цивилни обекти. Пълна трагедия.
71
2
 
8
 
! Отговори
Не Господ...Горбочов преди 2 години
ни даде свобода, но нашите я обърнаха на слободия. Племе...
70
0
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НЕКОИ СЕ ОПИТВА ДА ПРАВИ ДРАЗГИ-ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ИСПОКАРАМЕ ВСИЧКИ.
69
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От снимката се вижда безугледното погазване на Закона за държавния печат и националното знаме на република българия чл. 21, ал. 2. Ама как да съдиш канадец, че не почита българското знаме.
68
8
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Нещата стават все по ясни и по ясни. В Украйна се заформя дълга война.Американците ще дебнат и ще чакат най удобния момент да вкарат войски в Украйна.Руснаците няма да посмеят да пуснат ядрено,но ще бомбят най близките натовски страни.а ние сме близко,под ръка
67
1
 
15
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НА НАС САМО ГАЗТА ДА НИ СОПРАТ И СМЕ ДО ТАМ.