Меркел защити решението си от 2008 г. да не допусне Украйна в НАТО

Берлин е зависим от руската енергия и не е в състояние да последва призива на САЩ
4 апр 2022 22:00, Петя Славова
92
Меркел защити решението си от 2008 г. да не допусне Украйна в НАТО
Снимка: БГНЕС

Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити решението си от 2008 г. да блокира незабавното присъединяване на Украйна към НАТО, отхвърляйки критиките на президента Володимир Зеленски и в момент, в който руската инвазия помрачава 16-годишното ѝ наследство.

В късното си обръщение Зеленски определи като "грешна преценка" воденото от Франция и Германия решение на срещата на върха на НАТО в Букурещ да не приеме страната му в Алианса въпреки настояването на САЩ.

"Приканвам г-жа Меркел и г-н Саркози да посетят Буча и да видят до какво е довела политиката на отстъпки пред Русия за 14 години", каза той, визирайки предполагаемите зверства срещу украинското цивилно население от страна на руските войски, които световните сили определиха като "военни престъпления".

Украинският президент също така обвини европейските лидери, че с тогавашната си позиция са стремели да успокоят Русия.

Още по темата

Но Меркел в кратко изявление, разпространено от нейната говорителка, заяви, че "поддържа решенията си във връзка със срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ".

"С оглед на жестокостите, разкрити в Буча и на други места в Украйна, всички усилия на правителството и на международната общност да застанат на страната на Украйна и да сложат край на руското варварство и войната срещу Украйна имат пълната подкрепа на бившия канцлер", добави още говорителката, цитирана от БГНЕС.

През 2008 г. Германия сметна, че е твърде рано Украйна да се присъедини към НАТО, тъй като установи, че към онзи момент не са изпълнени политическите условия.

Меркел, която се оттегли от политиката в края на миналата година след четири последователни мандата на власт, някога беше приветствана като лидер на свободния свят. Но войната на руския президент Владимир Путин в Украйна разкри недостатъци в нейното наследство, а критиците твърдят, че тя е оставила Германия и Европа уязвими с политиката си на отдръпване спрямо лидера на Кремъл.

Особено внимание се обръща на зависимостта на Германия от руската енергия, която съставляваше 36% от вноса на газ през 2014 г., но към момента на нахлуването на 24 февруари е нараснала до 55%.

Зависимостта от руската енергия накара Берлин да заяви, че не е в състояние да последва призива на САЩ и други съюзници да наложат пълно енергийно ембарго на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски ще бъде ликвидиран като джухар дудаев
22
2
 
4
 
! Отговори
Станишев преди 2 години
О, анджелина, ти ползваш аватарите си за да се бъзикаш (тр) с мене,Нали съм Ukrainian
21
11
 
0
 
! Отговори
Sopharma преди 2 години
Мен пък мега моргите в бг ме кефят
20
13
 
16
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Тая същата буца покани милионите мигранти в Германия(и в Европа). Все "инджинери", лекари и атомни физици от Близкия и Средния изток. Изнасилвачи и убийци.
19
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не напразно избра буквата " Z"! Изгледайте инициалите на знамето на Украинският " Азов" и ще разберете защо!
18
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сиреч войната е трябвало да почне 2008 година, но лошата Меркел я е спрала.
17
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнаха Меркел и почти веднага избухна война в Украйна.
16
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето това е политик. И то велик.Ако беше Меркел на власт нямаше да слушаме сега онзи нapкoман Zeленски да хленчи колко било лошо войната. Само че той е в Полша а народа му трябва да плаща за мръcните му планове. Браво на великата Меркел. Украйна вън от НАТО. Украйна вън от ЕС, защото е Европа ще правят същото мръcни номера и театър
15
8
 
28
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
И в този момент спрямо Украйна Меркел е права! Тя нямаше место в Американското НАТО! И да НАТО искаше Точно Украйна във Фюрерският си съюз! И то "точно " Украйна защото граничи с врагът и от 1945 г Русия! Америка води открита войн и " дипломатична" спрямо Русия вече повече от 80 г! Но за съжаление тази " лоша Русия" не ще и не ще да се предаде!-:)) Белгия и Германия си изиграха ролята нареждайки се на САЩ! Но не се получават нещата! Русия просто не се дава!-:))
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Франция експулсира 35 руZZки ШПИОНИНА, маскирани като "дипломати"!ХАХАХАХАХАХАХАХХ ААААААААААААААААААА
13
24
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Гнусна ГДР бабичка, бивша комунистка. Добре че те махнаха, че съсипа Германия и откъм мигрантите и откъм зависимостта ви от Джуджака
12
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво взимане на Украйна в НАТО!Това ще доведе до атомна война.Има ли атомна война Чернобил ще ви се стори детска приказка.Ако някой си въобразява,че ще оцелее като хлебaрките да знае,че е възможно,но не и децата му!Последствията ще са трагични и с векове!
11
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Берлин е зависим от руската енергия и не е в състояние да последва призива на САЩ"_________Немците са прости бе. Да гледат и да се учат от наш Кирчо как ще изгаси лампите на цялата държава като не поднови договора с Газпром в края на годината. Ще накажем Русия като се върнем в средновековието насред зимата. На ви, руснаци, на, на!
10
6
 
39
 
! Отговори
z-rock преди 2 години
Даа .., напоследък нещо се обръщат всички против Украйна и зеления запартък! Даже от Пентагона поставиха под съмнение достоверността на "жервите от Буча", всъщност направо ги отрекоха! Германците и те заден ход!
9
11
 
27
 
! Отговори
Иви преди 2 години
Тъй и не видях капка кръв по тези милиони трупове в Бауча. Що тъй??
8
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички други са виновни, но не и главния виновник, а именно фашингтон.
7
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно заради Буча не бива да взимат в НАТО Украйна.Правилно решение.Ако ги вземат в НАТО на украинците може да им хрумне след една година да платят милиони за още някоя постановка и да вкарат целия свят в атомна война.Като че ли искат да затрият човечеството.Дали пък не си въобразяват,че няма страшно,защото са преживели Чернобил?А ако си викат "голяма работа дори да има атомна война ние ще оцелеем като в Чернобил".Напълно е възможно да са умствено увредени.Трябва всички украинци да се изаледват.
6
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И всичкото това само защото Меркел, когато се събаряше стената била в някаква си сауна с руски военни!
5
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С такива като Меркел можеше да няма война.
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото такива като Полша нямат сметка Русия да пада понеже те са ползвани като дразнител на Русия и се наливат много милиарди поради тази причина, ако падне спират кранчето на Полша понеже вече няма да е нужна после някой, койт е до Китай ще поеме полската роля.