САЩ с успешен тест на хиперзвукова ракета в средата на март

Вашингтон внимава да не ескалира напрежението с Москва
5 апр 2022 12:27, Елка Василева
64
САЩ с успешен тест на хиперзвукова ракета в средата на март
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ са извършили успешен тест на хиперзвукова ракета в средата на март, но са го запазили в тайна в продължение на две седмици, за да избегнат ескалация на напрежението с Русия, според служител на отбраната, запознат с въпроса. Ракетата е била изстреляна от бомбардировач В-52 край западния бряг, предаде Си Ен Ен.

Служителят не даде много подробности за теста на ракетата, но отбеляза, че тя е летяла на височина над 19 км и е изминала близо 500 км.

Още по темата
Тестът е проведен дни, след като Русия заяви, че е използвала собствена хиперзвукова ракета по време на инвазията си в Украйна, с твърдението, че е била насочена към склад за боеприпаси в Западна Украйна.

Американските служители омаловажиха значението на руската употреба на хиперзвуковата ракета „Кинжал“. Министърът на отбраната Лойд Остин каза, че не трябва да се разглежда като „някакъв вид промяна в играта“, след като руснаците обявиха изстрелването на ракетата.

Ракетата „Кинжал“ е просто въздушна версия на руската балистична ракета с малък обсег на действие „Искандер“, посочва Си Ен Ен. С други думи, това е вариация на утвърдена технология, за разлика от революцията в хиперзвуковото оръжие.

По време на изпитанието на ракетата в САЩ президентът Байдън се е подготвял за посещение на съюзниците от НАТО в Европа, включително Полша, където се срещна с външния министър и министъра на отбраната на Украйна, посочва БНР.

САЩ внимават да не предприемат стъпки или да правят изявления, които биха могли ненужно да ескалират напрежението между Вашингтон и Москва.

В петък Вашингтон отмени теста на междуконтиненталната балистична ракета „Минътмен“ III, за да избегне всякакво погрешно тълкуване от страна на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
16
 
! Отговори
Пуржо преди 2 години
САЩ се отказа от разработката през 80-те. Твърде скъпо и нискоефективно. Явно сега се качват просто на вълната, че е модерно да имаш две-три такива ракети
26
8
 
8
 
! Отговори
ха ха хаааа преди 2 години
И още нещо: по официални изявления на пентагона , последните 20 години ЦЯЛАТА военна промишленост, наука и разработки на пентагона се били насочени към локални конфликти. В резултат:тотално са били изостанали в стратегическото въоръжаване. Единственият въпрос в тази връзка е: това дали е така или просто искат още пари от конгреса? Но май наистина са изостанали , даже и от Китай, като китайците ги изненадаха с противосателитната си ракета, на което над 2 години САЩ нямаха отговор и наваксваха ...
25
22
 
25
 
! Отговори
4Д за Русия преди 2 години
Скоро ще започне Демилитаризация, Денацификация и Денуклеизация на Русия. Най-напред обаче ще се извърши Дератизация за изчистване на плъховете и мишоците от Кремъл.
24
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега вече руските нацисти ще искат преговори за "двустранно разоръжаване", но не са разбрали, че разоръжените ще бъдат те, а Империята на Злото ще бъде превърната в концлагер, до окончателното й разпадане. Този път няма прошка.
23
20
 
13
 
! Отговори
ха ха хаааа преди 2 години
Американците са бесни на руснаците за хиперзвуковите ракети, защото в момента на теория Русия може да удари всяка точка на хАмерика и американците нямат никакво средство за защита. В същото време най-добрите американски ракети се прихващат без проблем, даже и от не последното поколение защита на руснаците. Друга тема е че руската противоракетна защита далеч не покрива цялата Русия, както и че на руснаците не им стиска (за сега) да удрят САЩ, но ако нещата ескалират, може да се изкушат:или сега..
22
2
 
12
 
! Отговори
666 преди 2 години
Давайте, продължавайте да си ги мерите.....Петата човешка цивилизация загива, бавно но сигурно.
21
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ може да си пробват ракетите, но Северна Корея не
20
7
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 22 - ща видиш ти една анимация като ти изпепели зайчарника панелен!
19
1
 
3
 
! Отговори
Хаха към 20 преди 2 години
Хахахаохаха пък ти много голяма представа имаш , чертаеш ракететите на домашното си блокче ...ХАХАХАХА
18
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким ще изстреля и Сащ вече ги нема.
17
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от ***, на САЩ ракетите не са лошо направена 3D анимация.
16
15
 
11
 
! Отговори
Za родината преди 2 години
Ракетата на краварите се движи с 3 мах, а руската с 20 мах. Усещате ли разликата и превъзходството?
15
3
 
4
 
! Отговори
Хахахаохаха преди 2 години
Сандооо, сандо. . . Представа нямаш . . .
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами сега... може и някой бункер да нацелят.
13
9
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
Американците след падането на СССР така са занемарили ракетната си програма, че в момента тя е просто един мир. Всичко е остаряло и от части дори не работи вече
12
12
 
18
 
! Отговори
заглавието оправете преди 2 години
Миролюбивият Сащ с успешен тест на хиперзвукова ракета с цел защита от Русия. Това заглавие трябва ДНЕС бг да сложите.Ще бъде в тон с нато и ще ви дадът долари повече да знаете господа .
11
9
 
7
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
И каква е революцията след като тази е летяла 500 км,а преди по дойче веле някакъв разправяше,че руската можела да достигне до всеки град на Европа?
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недейте да плашите рашките точно в този момент когато от хохлите напълниха обилно шалварите с рубашките барабар. Ще им дойде прекалено много пък и на русофилите в това число.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По същият много деликатен начин правят и всичко останало
8
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците имаха хиперзвукови ракети още 50те години, но ги спряха защото са неефективни. Това което руснаците имат сега са крадени американски технологии от 50те.