Почина руският политик Владимир Жириновски

Той си е отишъл след тежко и продължително боледуване
Обновена: 6 апр 2022 13:36 | 6 апр 2022 13:28, Елка Василева
202
Почина руският политик Владимир Жириновски
Снимка: архив, БГНЕС

Лидерът на руската Либерално-демократическа партия Владимир Жириновски почина след тежко и продължително боледуване.

Това съобщи председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС и РИА Новости.

75-годишният Жириновски  през февруари беше приет в болница с диагноза COVID-19 и оттогава се намираше в лечебното заведение.

„Ярък, талантлив политик. Човек, който дълбоко разбираше как е устроен светът и много неща предвиди. Лидер на групата на Либерално-демократическата партия на Русия в Държавната дума. Той винаги беше в центъра на събитията. Неговата личност е толкова мащабна, че без него е трудно да си представим историята на развитието на политическата система на съвременна Русия“, написа Володин в Телеграм.

Владимир Волфович Жириновски, роден на 25 април 1946 г. като Владимир Волфович Еделщайн, е руски политик, полковник от руската армия.

Роден е в Алма Ата, бившата столица на тогавашната Казахска ССР (днешна Република Казахстан).

Баща му Волф Еделщайн е евреин, роден през 1907 г. в гр. Костопол, Ровненска област, Украйна. След като силите на Оста окупират Ровненска област, родителите и сестра му са разстреляни, а той и по-малкият му брат Аарон са евакуирани в Алма Ата. Там той се запознава с майката на Владимир Жириновски Александра Павловна Жириновская, рускиня по произход. След войната Волф и брат му, тъй като са с полски паспорти (до 1939 г. Ровненска област е била в пределите на Полша), са принудени по заповед на Сталин да се върнат в Полша. Няколко пъти е била отказвана виза на баща му за СССР, поради което е принуден да живее далеч от семейството си и изгубва връзка с тях, заминавайки за Израел.

Владимир Жириновски е основател и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, заместник-председател на Държавната дума, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, 6 пъти участник в президентски избори. Считан за популист и политически ветеран.

Въпреки името си създадената от него Либерално-демократическа партия на Русия е смятана за ултранационалистическа партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
17
 
! Отговори
Баба Ванга преди 2 години
Свето ке стане по-добър когато три Владимира се съберат на концерт на Йосиф Кобзон. Засега само Владимир Илич и Владимир Волфович са в ложата, чакат Владимир Владимирович!
48
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-сетне. Един българомразец по-малко. А Путин докога ще го чакаме?
47
3
 
12
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Поредния "спасен" от "ваксините". Отчитаме го като положително проявление на провидението, все пак говорим за тотално ненужен "човек" за платформата.
46
4
 
10
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Начи скору и Бидона.
45
6
 
15
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Малко хора знаят или помнят че Жириновски е дал идеята на Путин за нападението над Украйна. Преди доста години именно той съвсем сериозно предложи в техния парламент Русия, Полша и Молдова да си поделят територията на Украйна. Тогава Путин не каза нищо в типично негов стил, но явно е размислил че това е много голям риск. Полша и Молдова естествено казаха че това са глупости. Но той си продължаваше с тази идея, докато Путин явно я е приел като добра. Впрочем къде е самия Путин?? Нещо го няма..
44
4
 
17
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Не заслужава никаква почивка.Само правеше скандали, помня как се дърлеше и налиташе на бой в Думата,как в студио лисна чаша с вода в лицето на опонент,как оскуба за косата депутатка,стоящ зад нея.. Най-добре да беше си взел и посланик Митрофанова! Тя е от квотата на неговата смешна партия.
43
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
Тоя е новина за 2ра страница на вестника. Аз чакам нещо да дойде от Росия,ама за 1ва страница! хаха
42
2
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 2 години
И Ротшилд,и Чърчил,и кой ли не са ни мразели,но тях ги няма,а България е тук!
41
1
 
10
 
! Отговори
Кунчо игленика преди 2 години
Ако се беше защил с 9ти и 10ти бустер щеше да го изкара като лека настинка.Какъв некултурен Г.ньо,не вярва на наулаката.
40
2
 
8
 
! Отговори
Мефистофел преди 2 години
И този ще изплати дълга си! Събирам версии всякакви.!.
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"След като силите на Оста окупират Ровненска област" -- Нацистите на Хитлер, заедно с Бандеровските му прислужници. Избили милиони и не само евреи, но и славяни. Но явно е дадена команда термина "нацисти" и "бандеровци" да не се използва в негативен контекст!
38
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог да го прости,труден живот но е успял
37
5
 
24
 
! Отговори
... преди 2 години
Не доживя....Според него Москва щеше да стане център на света. Рублата щеше да е водеща валута. Даже беше измислил новите имена на Лос Анджелис и Сан Франциско, когато станели руска територия. Какво да кажеш за смъртта му...светът стана по-умен!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Починали са го
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един златен ден за световната демокрация. Дай, Боже, да измрат колкото се може по-скоро всички пропагандистки сатрапи като него.
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 8 ваксини никакъв ефект. Руските ваксини са ***.
33
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най голямата радост за света ще е когато си иде америка
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жириновски, съдружник на КГБ. Видя Украйна независима.
31
2
 
7
 
! Отговори
Ца преди 2 години
Но със сигурност не е починал от ваксините, нали ?
30
7
 
27
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Това животно не беше случаен човек, а полковник от КГБ и председател на руския парламент. Тоест, това е истинското лице на Просията, а не Чайковски.