Европа увеличава усилията си за отказ от руския газ

Дания възобновява строителството на газопровод от Норвегия до Полша
12 апр 2022 10:02, Петя Славова
116
Европа увеличава усилията си за отказ от руския газ
Снимка: БГНЕС

В Дания големи черни тръби са на път да бъдат заровени в кален изкоп, тъй като строителството на газопровод от Норвегия до Полша се възобновява след нахлуването на Русия в Украйна.

От плановете за терминали за втечнен природен газ в Северна Германия, Финландия и Франция до потенциални нови маршрути през Испания и Средиземноморието, Европа се стреми да се отърве от зависимостта си от руския газ, въпреки че според експертите изпълнението на тази задача ще отнеме години.

Миналия месец в Миделфарт, централна Дания, беше възобновена работата по проекта „Baltic Pipe“ - планирана 900-километрова връзка, предназначена основно да помогне на Полша да намали зависимостта си от руския природен газ.

Още по темата

"Разбира се, целта е газът да постъпва и в датската система, но най-вече да се помогне на газовите системи на нашите добри съседи и на нашите добри приятели от Полша", заяви на английски език пред АФП Сорен Юл Ларсен, ръководител на проекта в датския оператор на енергийна инфраструктура Energinet.

Само седмица след нахлуването в Украйна датският орган по околната среда, който имаше опасения относно въздействието на проекта върху местните популации от мишки и прилепи, издаде разрешение за продължаване на строителството след деветмесечно спиране.

"Газопроводът беше спрян поради липса на разрешения, свързани със защитата на природата и редките видове", казва пред АФП Трине Вилумсен Берлинг, изследовател в Датския институт за международни изследвания. "Очаквахме, че скоро ще бъде одобрен, но разбира се, войната направи въпроса по-належащ", каза Вилумсен.

Замислено преди почти 20 години, строителството на частично потопения тръбопровод започна през 2018 г. Сега се очаква той да започне да функционира през октомври, преди да влезе в пълна експлоатация на 1 януари 2023 г.

С годишен капацитет за пренос на 10 млрд. куб. м газ газопроводът трябва да покрива около 50% от потреблението на Полша, която преди три години обяви, че ще прекрати договора си с руския гигант "Газпром" през 2022 г. Макар това да е добра новина за Полша, тя може да означава проблеми за други европейски държави, които се стремят да се освободят от руския газ. Норвегия, вторият по големина доставчик на газ в Европа след Русия, доставя с пълен капацитет, така че повече газ за Полша означава по-малко за останалата част от континента.

"Този проект ще помогне на Полша, но може да доведе до по-малък износ на норвежки газ за Обединеното кралство и Германия", казва пред АФП Зонгцян Луо, експерт в изследователската фирма Rystad Energy.

Освен това много дългосрочни договори между Русия и европейските доставчици са валидни за още 10 до 15 години, отбеляза той, цитиран от БГНЕС.

Въпреки че Европейският съюз се противопостави на призивите за незабавна забрана на руския газ, той обяви планове за намаляване на вноса с две трети през тази година и пълното му премахване преди края на десетилетието.

Тъй като Норвегия е с пълен капацитет, нидерландските и британските находища са в упадък, а руският газ е обявен за нежелан, Европа търси газ от по-далечни страни, включително втечнен природен газ (LNG), транспортиран с кораби от САЩ, Катар и Африка. Но този внос изисква изграждането на големи терминали за втечнен природен газ или най-малкото закупуването на така наречените плаващи съоръжения за съхранение и регазификация (FSRU).

Тъй като пускането в експлоатация на руския газопровод "Северен поток-2" беше спряно, Германия спешно възобнови три проекта за терминали за втечнен природен газ, които преди това бяха считани за нископриоритетни. Очаква се един от тях да бъде завършен през зимата на 2023-24 г., но другите два - не по-рано от 2026 г.

Миналата седмица Финландия и Естония обявиха проект за наемане на кораб за терминал за внос. Естония и другите две балтийски държави заявиха, че са спрели вноса на руски газ от 1 април.

В Южна Европа Испания и Португалия укрепват алтернативен маршрут за доставки, за да помогнат на Европа да се откаже от руския газ. За тази цел най-голямото португалско пристанище Синеш планира да удвои капацитета на своя газов терминал за по-малко от две години. Испания, която е свързана с Алжир чрез тръбопровод и разполага с огромни терминали за втечнен природен газ, би могла да осигури друг вариант за доставки за Европа, но това ще изисква значителни усилия за подобряване на връзките с останалата част от ЕС, особено през Франция.

Друг вариант, който се разглежда, е да се свърже Европа с газ от Източното Средиземноморие, където през последните 20 години бяха открити големи запаси край Израел и Кипър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: УкрайнаРусияЕвропагаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Путинската армия се обзаведе с употребявани тоалетни чинии от разграбените домове на украинците и вече има с какво да маршируват гордо на парада на победата на 9 май.
73
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както вървят нещата усилията всеки момент може да завършат с тотарно нефтогазово ембарго на дивашка русия. В момента русия се крепи единствено на милостта на Германия, но и на нея почва да и писва от диваците.
72
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази война ни показа колко много сме зависими от Русия ние си мислим че сме в ЕС а сме работили за руския бюджет като замаскирана руска губернияЗа това Митрофанова си позволява такова нахално поведение как ще си изпуснат европейските крепосници и сега проруските политици и парти продължават настояват за руските интереси без да ги е грижа за нашия сувернитет
71
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една елементарна сметка. Колко газ пренася един газовоз, колко газовоза ще са необходими, и какво количество вредни емисии ще отделят тези кораби за да го доставят този газ до Европа. А иначе се борим с глобалното затопляне
70
1
 
7
 
! Отговори
Физ преди 2 години
Колкото хора са спрели цигари и алкохол, толкова ще слязат от колите. 1%
69
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да бъдем зависими от Русия и няма да има руско влияние В годините не се направи нищо да се намали тази зависимост горива газ самолети( плащане на милони за подръжка) голямо щастие за руски туристи ( вместо да се направят кампании за привличане на други туристи и безразборно стройтелство на черноморието да има имоти за руснаците да купуват ) затова 30 години преход го бутаме едвам едвам .
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 "Дори да намерите алтернатива, тя никак няма да е евтина, а Путин ще поиска вече мама ви и тата ви за неговата газ" Ако има алтернатива няма да има нужда от Путин и газа му, тъй че нещо в тирадата ти е много сбъркано. А Запада точно това мисли да направи.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 69 Забрави ли какво написа? Написа, че западняка не знаел за лишения, и когато обърсах пода с приказките ти просто подхвана поредната тирада, за да си оправдаеш неграмотността и фантазирането. Гледам, че си написал за това кой за колко бил длъжник. Отиди в Германия и виж кой на кого е "длъжник", кой как живее, кой как се грижи за себе си и обществото и ела пак да философстваш. Подготвял бил. Ти не можеш да си "подготвиш живота" щял законин да "подготвя".
66
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЛО, путин ЛИ Е? ПИЙ СИ ГАЗТА!
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газта ще стане по-скъпа от златото. Дори да намерите алтернатива, тя никак няма да е евтина, а Путин ще поиска вече мама ви и тата ви за неговата газ. На тарикати ми се правите!
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67 "Всичко в бъдеще време. До тогава половината индустрия на Европа ще бъде закрита и повече няма да може да се възстанови." Иронията е, че пишеш, че е проблем, че е в "бъдеще време", а прогнозите (по-скоро фантазиите ти) ти са за "бъдеще време". Вие въобще имате ли някакво чувство за това какво драскате?
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте 10ти сезон на досиетата Х, а има и други филми/сериали, които сякаш пророчески или просто капка по капка, чрез ентертейнмънта разкриват плановете и посоката за развитие на света. Ще си отговорите на много въпроси, включително и защо се води поредната война. Изглежда, че обикновения човек наистина е много пр0сст и не вижда даже когато му хвърлят доказателство пред очите.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
63 ооо да великия план Маршъл. Направил великия запад марионетка. Възстановил милата Германия с милиарди заеми и превърнал всяко немско дете в длъжник за век напред. Разбира се, какво му разбира на га*ня глу*пака от това! Най-обичам българи, които наричат българи ****ьо! Най ме кефят такива живеещи на вън, продали се, да наричат живеещите тука ***, ****ьовци и т.н. Споко, изготвяме ви законопроект да бъдете привикани на фронта заедно с ****ьоците при война. Тъкмо да обучите га*ня.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 "В реалния свят" И какво знаят русофилите за "реалния свят", когато те знаят само да защитават (напълно нематериално) една пропаднала идеология, и то служейки си с пълни фантазии както за това, какво представлява тя, така и това какво се случва в реалния свят? За какъв "реален свят" претендираш да пишеш ти, когато единствения "реален свят", който наистина познаваш е меганиското си собствено ниво?
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко в бъдеще време. До тогава половината индустрия на Европа ще бъде закрита и повече няма да може да се възстанови. Цяла Европа заложник на фашистка държава. А па ония заради мишки и плъхове спрели газопровод. Болни европейски мозъци. Жалко че и ние сме в тоя кюп.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е той само един доставчик остана САЩ, той много иска да се диверсифицираме към него /от трън та на глог/ обаче си има доста проблеми, първо в самите щати са малко тръбопроводите свързани със станции за втечняване, терминали в Европа за прием на твеч. газ малко, още по малко от тях пък са свързани с тръбопроводи, демек ша го караме с цистерни /ха ха ха/, още че и коритата с които да го возят до тук не са толкоз много, щото като се вдигне цената в Азия и те заплуват натам
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко по бързо толкова по добре
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
61 фрази, лозунги, империи на злото, ултрон, капитан Америка и т.н. Само лозунги са ви в главите, но реалността е друга. Няма железен човек, когато желязото свърши и заводите ти хлопнат капаците, а хората останат без работа. Няма жената ренген за ти сканира земните ресурси за нефт, когато ти дръпна кранчето. Защо не оставите джой стика и не се огледате? В реалния свят хората без работа правят революции и не четат платени вестници, защото нямат пари за Интернет. Излизат и свалят правителства!
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60 "Хубавото е че българите имаме опит с живот на режим, но запада няма." След Втората световна война голяма част от "Запада" е била разрушена и е имало режим и лишения и още как. За разлика от окъсляка Ганннньо, когото войната на практика е подминала, но се пише големия страдалец. Запада се оправи тогава и ще се оправи пак, с или без лишения. За *** такова нещо няма да има.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56 "озурпира" Защо ли не ме изненада, че някой, който не може да пише правилно на Български език, употребява думички като "евроатлантици"?