Не е реалистично извеждането на "Царевна" от Мариупол

На борда на кораба има 17 български моряци и един украински
12 апр 2022 16:38, Петя Славова
24
Не е реалистично извеждането на "Царевна" от Мариупол
Снимка: БГНЕС

Повече от месец българските моряци на кораба "Царевна" не могат да се приберат у нас заради започналата война в Украйна. "В момента не е реалистично извеждането им от пристанището на Мариупол", обясни пред БНТ капитан Димитър Димитров от Асоциацията на морските капитани.

Още по темата

На борда на кораба се намират 17 български моряци и един украински. Разполагат с достатъчно гориво, за да напуснат пристанището на Мариупол при първа възможност. По корпуса на кораба няма щети, не е бил под обстрел и може да плава при извършване на минимални ремонти.

"За да бъде евакуиран екипажът трябва да бъдат извършени преговори с двете воюващи държави или когато фронтът се отдалечи от там, където е корабът. Ако мястото се контролира от една от воюващите групировки, тогава ще трябва да се проведат преговори, за да се осигури коридор за евакуацията на хората. Да се говори да се евакуира корабът с хората и да излезе от пристанището на този етап е нереално, ще мине доста време, докато се нормализира ситуацията, за да може да излезе корабът от там", допълни капитан Димитър Димитров.

По думите му, безопасността на българските моряци е гарантирана и те имат храна и вода и са на безопасно разстояние от сраженията. Също така не се допускат никакви външни лица на кораба.

Специален план за сигурност, какъвто има всеки кораб, е задействан на плавателните съдове с български моряци, които са блокирани в Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
сгс преди 2 години
До Анонименима закотвени мини в пристанището, първо руснаците трябва да разминират за да може корабыт да отплува
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не е реалистично да бъда изведен кораба от там, след като вече цялто пристанище е прочистено от укр.военни? Страх ни е да поискаме това ли? Или какво? Кой и какви игрички си играе на гърба на наще моряци? И защо? И до кога?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Царевна четох от сигурните източници, вкл. днес.бг, че е превърнат във военен кораб окупиран от Азов и въоръжен до зъби включително с ядрени ракети произведени в тайните подземни лаборатории на Мариопул от НАТО-вските ядрени офицери. В момента този кораб е в състояние да унищожи целия руски черноморски флот, вкл. базите в Сирия и миротворците в Азърбейджан. Путин е обречен!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой нещо спестява (не казва или лъже)! . . . . . По корпуса на кораба няма щети, не е бил под обстрел и може да плава при извършване на минимални ремонти. . . . . А защо трябват минимални ремонти?
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
помолете рус правителство да ви освободи кораба след като нема боини дествия или пак лъжете за да успокоявате напреженото положение
14
0
 
15
 
! Отговори
Владо преди 2 години
До АнонименНа 24.02.2022, когато избухва войната украинската армия минира фарватера на пристанището, което означава че всички са заложници.
13
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Змийския остров , Буча , Крематорск , Царевна !? На Зеления Наркоман ли разчитате и вярвате
12
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинофобите да коментират!
11
1
 
8
 
! Отговори
Много сте бързи преди 2 години
До BREAKING NEWSДЕЗИНФОРМАТОРИТЕ! Винаги ПЪРВИ!
10
0
 
31
 
! Отговори
Прав си преди 2 години
До АнонименСитуацията е като медиците ни в Либия!
9
2
 
41
 
! Отговори
Пирати преди 2 години
Храним богати бежанци, веем им флаговете, даваме им всичко и накрая укрите държат наш кораб като жив щит
8
2
 
34
 
! Отговори
Нереалист преди 2 години
Не е реалистично защото наци азовците са го пленили. От тяхната воля зависи
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно задържането на кораба без причина е с някаква цел.Надявам се да не го торпилира и после да обвинят или екипажа или случайността.Нещо ми се струва,че не са в ред нещата.
6
0
 
34
 
! Отговори
аноним преди 2 години
в предна статия писахте, че украинските моряци са повече....къде и как изчезнаха от кораба
5
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо е толкова трудно да се каже - за да отплува кораба, първо трябва да се обезвредят мините с които е заминирано пристанището от украинските сили?!?!
4
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз да питам това защо е наш проблем? Кораба е частен, на частна фирма. Частната фирма имаше време от 3 седмици преди да минират морето да се изтегли. И Руснаци и Украинци обявиха в началото на войната, че всички чужди кораби трябва да се махнат. Частния кораб сам взе решение, че ще седи на пристанището да си чака някаква стока и сега частният кораб е заклещен на пристанището. Това е решение на частни лица! Междувременно имаше 50 пъти коридори за изселване на цивилни от там дето можеха да ползват
3
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е реалистично извеждането им, защото корабът е пленен, както съобщиха руснаците. Останалото е замазване, за да не си го изкараме на укрокурортистите тук.
2
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бяхме свидетели на поредната аматьорщина на паляка Кирил Петков, който обяви гласно подготвяната операция пред медиите и така на практика я ликвидира преди да е започнала изобщо. Освети имената на двама от офицерите, указа местоназначението и действа напълно непрофесионално, нелепо и престъпно за пореден път.Оставка!
1
4
 
46
 
! Отговори
BREAKING NEWS преди 2 години
Снощи по време на вечерните централни новини на пограма "ВРЕМЯ," предоставиха кадри от изказването на моряци от съседен плавателен съд , на кораба "Царевна" в пристанището на Мариупул. Същите вече се намираха на брега /освободени от войници на ДНР/ и дадоха просторно интервю по "Первьiй Канал".Те казаха че са видяли нашите моряци проснати на палубата с вързани ръцеи насочени срещу тях оръжия. Имало е и нанасянето на побой на определенилица от екипажа. Корабът е бил миниран.Похитителите са смятали с кораба да се доберат до Гърция, от където да се прехвърлятв Западна Европа. Н