Кабинетът дойде с много амбиции, все още няма ефективни резултати

Руската икономика ще търпи негативи, ще страда средната класа
15 апр 2022 15:00, Анисия Иванова
41
Кабинетът дойде с много амбиции, все още няма ефективни резултати
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите бяха изненадани от неочакваното решение на Европейската централна банка да започне да вдига лихвите рязко. Преди това Кристин Лагард казваше, че поне тази година това няма да се случи. Това дръпна европейския пазар надолу. Войната на свой ред дръпна всички пазари надолу, освен тези на петрола и златото. Оттук нататък колкото и нови санкции да се наложат заради войната, това едва ли ще се отрази вече на пазарите. Това каза Камен Колчев, главен изпълнителен директор на „Елана финансов холдинг”, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Във връзка с цената на петрола той каза, че тя зависи много от развитието на ситуацията в Украйна, защото петролните пазари бързо се влияят от това, което се случва там. От значение е и дали ще се постигне сделка по иранската програма за ядрено разоръжаване, вследствие на което ще падне петролното им ембарго и това автоматично ще увеличи добива. Руският петрол също няма да изчезне от пазара. Русия ще намери начин да изнася за други държави, които не са наложили ембарго.

По отношение на вътрешната икономика събеседникът посочи, че сегашното управление е дошло с много амбиции, но все още не виждаме ефективни резултати.

"Резултати, които обикновените хора да усетят, не виждаме и това е проблем. Показателен за това е рейтингът на това управление”, допълни той.

Гостът бе категоричен, че сме далеч от балон що се отнася до цените на пазара на недвижими имоти. Имотите се предлагат на реални цени, защото цената на материалите и на труда порасна, убеден е Колчев.

По дсумите му руската икономика е издръжлива, но със сигурност там ще пострада средната класа и малко по-заможните хора. Парите на най-богатите не са в Русия. Те отдавна са изнесени и скрити по офшорни компании. Изтеглянето на западните компании от Русия в дългосрочен план ще се отрази много негативно на икономиката й, защото тя няма да има достъп до технологии, какъвто имаше през инвестициите в нея.

Русия е изолирана тотално и всички я сочат с пръст. Русия е демонизирана в момента на базата на това, което се случва в Украйна, което не е добре за глобалната икономика и тя също ще търпи щети от създалата се ситуация.

По отношение на инфлацията събеседникът посочи, че изтеглянето на ликвидност от пазара е основното лекарство за намаляване на инфлацията.

"Проблемът е, че от 2007-2008 година насам, откакто фалира Лемън Брадърс, се напечатаха и пуснаха в обращение огромно количество пари през т.нар помощи за банките и тези пари много време ще мине преди да бъдат изтеглени от оборота, за да може да се усети наистина затягане на паричния оборот и оттам намаляване на ръста на цените. Трябва да изчакаме година, година и половина ръст на лихвите с няколко поредни повишения и от Фед, и от ЕЦБ, за да видим реален ефект”, подчерта гостът и допълни, че очакванията му са през следващите десет години да имаме малко по-висока инфлация от нормалното, което ще абсорбира тази парична маса в оборота.

Докато цените на петрола и газа са високи, те ще са източник на инфлация. Въпросът е - докога цените на петрола и природния газ ще бъдат високи. Очакванията са цените на газа да се нормализират дотолкова, доколкото отоплителният сезон приключва през месец април и търсенето ще стане по-ниско. Това ще позволи ребалансиране на пазарите. Кризата с цената на газа дойде много преди войната в Украйна. Тя започна през есента на миналата година като следствие от недобро планиране. Европа не очакваше толкова бързо възстановяване след ковид, съответно хранилищата бяха полупразни. Войната само допълнително изстреля цената нагоре.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 година
Правителството прави всичко , което е по силите му , ако са други какво ще направят , ще потече газ без пари !?
35
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
Чакай малко , какви резултати при толкова много кризи едновремено,това никога не е било от лошо , по-лошо !
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 70 лв.? Ами днес преведоха на всички пенсионери по 70 лв. за агнешко!. . . . . . . . . . . . . А за украйнските ни гости по 40 лв на ден! Изглежда, че овчедушието на българина е безкрайно, както може би и глупостта му!
33
3
 
6
 
! Отговори
---> Марко™ преди 2 години
ГЕРП реве, защото не му дават да краде народни пари.
32
0
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
До 15 ЗА какъв се мислиш да не си на заплата 14000 лв при пъпъ 15 обяснявай на себе си Явно живееш в своят измислен свят Явно си Гуглената Лъже маже манипулира заплашва и хоп 14000 лв Живеем тук и сега много добре знам как е било преди и сега твоите лъжливи дивотии си ги разказвай на шараните България се срути окончателно Лъжи ЛъжиЛъжи Кражби Грабежи Саботажи Репресии Заплахи гонения Инфлация висока смъртност
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха с много обещания и лъжи, назначиха кумците, кумиците и любовниците и започнаха Подмяната...разбиха държавата и институциите, изтеклиха кредита за десетки милиарди, прекратиха знакови дела като тези на баневи, арабаджиеви, карнобатските босове, бобокови и так далее, Черепа от обвиняем се превърна в обвинител чрез кирчо и комунистическия милиционер чашкоФ...съсипаха държавата отвсякъде, дойдоха като аслани, а ще си отидат като нас_ани и ще станат клиенти на този дето го уволняват всеки ден
30
3
 
2
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
До 24: абе какви 13 000 лв Друго си е да итеглиш на каса 58 000 000 лв от предварително платените пари за Хемус и никой да не му направи впечатление .Даже от един футбулен съдия.Колко по 13 000 това ,че нещо не мога да сметна?Ама те само тели са ? Милиарди откраднати отвсякаде .Добре бяха тези дето целувха ръка на Боко и не само ръка де.Млади хора не останаха в Бг.
29
5
 
3
 
! Отговори
АБЕ.... преди 2 години
ПРИ БИБИТКО!!!!. НАЙ БЕДНИ НАЙ БОЛНИ НАЙ КОРУМПИРАНИТЕ. Е ТЕ ТОВА БЕШЕ. ТАКА Е В СТАТИСТИКАТА НА EU.
28
1
 
5
 
! Отговори
Напротив за съжалени преди 2 години
има резултати, много видими при това, за съжаление катастрофални и за държавата и за хората.
27
3
 
1
 
! Отговори
А ВЧЕРА преди 2 години
Спец прокуратурата съда. А разследванията за БИБИ ШИШИ гепи ДПИСЕТО. И новобранците се справят повече от задоволително с всеобщата криза обхванала Европа.
26
3
 
9
 
! Отговори
абе преди 2 години
тука някои пишат глупости, сякаш сега са паднал от луната...какво ти беше лошо тия 12г. на бойко, заплати и пенсии растяха, малка инфлация, бизнеса работеше, инвеститорите бяха тук.....тия превратаджии камък върху камък не са сложили, инвеститорите избягаха....жална ни майка!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да няма резултати? Милиарди кредити всеки месец и добре окрадени.
24
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
най-доволна е кирчовата лена - 13000 заплата! ох, на дяда! не я интересуват ни кризи, ни събрания, нищо, каквото и напечатат чете и вечер си вдига крачката!
23
11
 
4
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
Няма да е лесно да се заличи крадливото управление на ГЕРБ и ДПС за 12 г..Доста пари са откраднати и раздадени на свои хора.Курумпирана съдебна система и купени медиии.Запазена тяхна марка. Видяха че може да има възмездие и активираха всичките си хора за съпротива на всяко ниво.Направиха ни най-бедната в Европа и най-бързоизчезващата в света нация.Ако пак се върнат на власт окончателно ще погребът Бълагария.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Харвард, тоя кабинет е като изваден от помощни училище!
21
1
 
9
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Амбицията е последното убежище на неудачника. А това правителство е избрано само от неудачници.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире купи ли рубли бабин че свършиа
19
2
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Нима сте очаквали ефективни резултати? Ха ха ха ха.......
18
7
 
6
 
! Отговори
ГОСПОД ГЛЕДА! преди 2 години
Господ гледа, гербушки, Господ гледа.
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МУТРИТЕ НА ЧЕРЕПА - кой е тоя Черепа? ОООО ААА!! Дааа бее! Сетих се, това е оная мутра, на която Бойко и въртя незаконните реклами за хазарт години наред, тоя ли?