Киев: Целта на Москва да установи контрол над Донбас и Южна Украйна е империализъм

Русия иска да създаде Херсонска народна република, смята Зеленски
22 апр 2022 19:52, Анисия Иванова
159
Киев: Целта на Москва да установи контрол над Донбас и Южна Украйна е империализъм
Снимка: БГНЕС

Установяване на пълен контрол над Южна Украйна, сухопътен коридор към полуостров Крим и излаз към Приднестровието в Молдова. Това са целите на започналия тази седмица втори етап на така наречената специална военна операция в Украйна, твърди високопоставен руски военен.

Заместник-командващият войските на Централния военен окръг Рустам Минекаев заяви, че през втория етап на военната операция една от задачите на руската армия е установяването на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна.

Според него така Русия ще си осигури сухопътен коридор към полуостров Крим и ще може да въздейства на жизненоважни обекти на украинската икономика. Като пример той посочи черноморските пристанища, през които Украйна изнася в чужбина селскостопанска и металургична продукция.

В Киев определиха изявленията на руския генерал, че целта на Москва е да установи "пълен контрол над Донбас и Южна Украйна", като "империализъм".

От украинското министерство на отбраната отбелязаха, че руското ръководство вече не крие истинските си цели, а те не са победа над някакви "митични нацисти, а просто окупация на източна и южна Украйна".

В изявлението си Рустам Минекаев отбеляза още, че контролът над Южна Украйна ще даде на Русия излаз към Приднестровието в Молдова, където, по думите му, се наблюдава потискане на рускоезичното население.

Минекаев направи и исторически паралели с Великата отечествена война. “Цяла Европа, целият свят е бил против нас. И сега е същото, те никога не са обичали Русия”, посочи той.

Още по темата

Според него превъзходството на руската армия над украинската по суша, море и въздух е очевидно. Той изрази увереност, че операцията ще бъде доведена до логичен завършек и поставените задачи ще бъдат изпълнени.

В обръщение към сънародниците си снощи украинският президент Володимир Зеленски посочи, че руското ръководство планира да създаде "Херсонска народна република" по подобие на сепаратистките формации в Донецк и Луганск и след това да я анексира, както стори с Крим:

„Призовавам жителите на южните райони на Украйна, на Херсонска и Запорожка област, бъдете внимателни каква информация давате на нашествениците. Ако искат да попълвате някакви анкети, да предоставяте паспортните си данни, знайте, че това няма да ви помогне, целта всъщност е да се фалшифицира така наречен референдум на вашата земя, ако Москва нареди такова представление“.

Зеленски даде да се разбере, че териториалните придобивки на руските войски са временни и че Украйна ще се бори да ги изтласка от своя територия:

„Никоя от тези стъпки няма да помогне на Русия във войната срещу нашата държава. Те само могат да отложат неизбежното, да отложат времето, когато нашествениците ще трябва да напуснат нашата земя, включително и Мариупол – градът, където съпротивата продължава, независимо от всичко, което окупаторите твърдят“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
1
 
! Отговори
СмъртЗаЗельо преди 2 години
Ей наркоман проскубан. Дано ти падне ракетка на главата и Кадирката ти опне и жената и децата *** надрусан. Само се крие по бункерите *** и се моли наляво надясно като клошар. Нали щяхте да се справите сами, какво цивриш?
114
2
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 2 години
Зеля, сдай са. Русия ке победи. Целият запад се е насралОт мъка, че харчи пари и ресурси и не може да победи. Слава на Русия и руската армия.
113
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Ало зеления, шоуто ти свърши. И ние си имахме един зелен и той се помина в политиката, ама затри цял град...
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E кой да обича държава, която непрекъснато ламти за нови земи и територии.
111
2
 
9
 
! Отговори
Светнат преди 2 години
До Анонимен 141 .......... Да ти кажа за да не въздишаш по Кравария. Лично съм бил в тази държава четири пъти и винаги съм оставал изумен как може това да е световния "лидер". По-прости, ограничени и лицемерни хора от американците няма. Европа е на светлинни години пред краварите по отношение на култура и социална среда.
110
1
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
...следващата ще е Одеска народна република,нищо че там има щаб на специалисти от Пентагона , но след Николаев отиват към Одеса...ще лишат Украйна от море ...и след това ще е Харковска народна република..въпрос на времее и лошото ,че ще загинат много хора ,но от Запада искат война ,а не диалог... . Американците се увлякоха от превъсходството си в последните 30 години и виждате риторка в оследно време ..проблемада се реши на военното поле ,нали знаеете как АлМакедонски е решил Гордиевия възел?
109
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами империализъм е, да! Поведението на САЩ си е баш ипериализъм. ЕС се опитват да подражават на САЩ-овия империализъм, ама не им се получава същото. И ние България сега сме в рамките на империите, като ни вземат и собствената валута - ептен. Като се отказахме от национални държави, така ще е.
108
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбирам защо има толкова писачи,които подкрепят Путин и са против Украйна.У нас много хора са абсолютно посредствени и на ниско ниво.Това се използва от "политици" като Нинова ,която е изпратила детето си да живее в САЩ,а тук лънготи простолюдието.Ако се огледаме около нас ще забележим,че и много хора дори не се и къпят.
107
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо учавстваме в разрешението на геополитически проблеми точно ние? Монако и Лихтенщайн не са се обадили още със становище и те ще оцелеят.
106
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам обяснение откъде се навъдиха толкова украинолюбци у нашенско. Па вие повече ги любите от сънародниците си. Много точно го е рекъл Вазов-кирякстефчо.
105
11
 
7
 
! Отговори
Жалко за Русия... преди 2 години
Единственото нещо, което Путин съвсем успешно мачка, е собствения си народ!!!
104
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама помогнете му на този човек. Лекувайте го. Вижте как само гледа, още малко и мълнии ще хвърчат от зъркелите му.
103
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този тип има нужда от обстоен психиатричен преглед.
102
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя гущер вече много сериозно ми лази по нервите! Грам мерак не ми остана да им помагам на тия нахал ници. Къв комик е бил като даже не е и смешен, а просто жалък?
101
2
 
5
 
! Отговори
До 133 преди 2 години
Какво робско мислене. Какъв мазохистки манталитет. Такива покорни глупци обичат диктатурите. Добре, че от такива като теб нищо никога не зависи.
100
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де що да се намесваме,полза никаква.Словакия даде с 300 на Украйна и руснаците ги унищожиха, квото и да дадеме кел файда. Руснаците си завоюваха крайбрежието на Украйна плюс излаза на реките и оставиха на Украйна само Одеса засега. Така че Украйна беше до тук искат не искат трябва да се съобразяват с комшията руснак. А ние къде се бутаме.
99
7
 
9
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 2 години
"Установяване на пълен контрол над Южна Украйна, сухопътен коридор към полуостров Крим и излаз към Приднестровието в Молдова."--Ха добър ден. Че това бе основната цел, всеки с повече от два грама мозък го разбра отдавна. Още откак "ужасяващата танкова колона" се влачи със седмици от север към Крим, за да привлече украинската армия на север. Само на Пентагона, експертите и журналистите не им дойде на акъла, какъв бе номера. И не само за прочистване от азовци, а за стратегически територии с/у НАТО
98
3
 
9
 
! Отговори
Правилно ли прочетох преди 2 години
"включително и Мариупол градът, където съпротивата продължава, независимо от всичко, което окупаторите твърдят ---- Зеленски у ред ли е?
97
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е да си възвърнат загубените заради Ленин територии.
96
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А целта на Зеленски е да вкара България във войната, за да може НАТО да удари Русия. Елементарен наркоман. Друго какво да кажа? Толкова е озверял, че прати Кулеба да подготвя почвата 5 дена кисне вече в България. Фашисти!