България и още най-малко 10 държави от ЕС продавали оръжие на Русия въпреки ембаргото

78% от сделките са на германски и френски компании
24 апр 2022 10:57, Нели Христова
195
България и още най-малко 10 държави от ЕС продавали оръжие на Русия въпреки ембаргото
Снимка: БГНЕС

Най-малко 10 държави от ЕС, включително и България, са доставили военна техника на Русия, заобикаляйки ембаргото, наложено след анексията на Крим през 2014 г., пише британският The Telegraph, като се позовава на документи на Европейската комисия. Общата им стойност е за около 350 милиона евро.

78% от сделките са на германски и френски компании. Германските компании са се възползвали от вратичка в оръжейното ембарго на ЕС срещу Русия, като продадоха на Москва оборудване с "двойна употреба" на стойност 121 млн евро, включително артилерия и бронирани превозни средства, според данни на ЕС. Установено е също, че Франция е отговорна за доставката на стоки на стойност 152 милиона евро до Русия по 76 лиценза за износ. Париж позволи на износителите да изпълняват договори, подписани преди 2014 г., използвайки задкулисни схеми, заобикаляйки ембаргото на ЕС. Заедно с бомби, ракети и торпеда, френските фирми да изпратили още термовизионни камери за повече от 1000 руски танка, както и системи за бойни самолети и бойни хеликоптери.

Подобно на Германия и Франция, Италия е изпратила оръжия на стойност 22,5 млн евро в Москва след налагането на ембаргото на ЕС. Великобритания е извършила минимални продажби за не повече от 2,4 млн евро. Австрия, България и Чехия са сключили сделки за 49,3 милиона евро между 2015 и 2022 г.

Според Европейската комисия страните от ЕС са продали оръжия и боеприпаси на Русия в размер на 39 милиона евро само през 2021 г. Вратичката за заобикаляне на ембаргото обаче беше затворена чак на 8 април, след началото на войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме ясни - не сме преставали да бъдем задунавская губерния, то и ни личи по "просперитета", въпреки че членуваме в най-мощния икономически съюз в света, и по въоръжението, въпреки че сме част от най-мощния военен съюз. Тука управлява мацква. Но Германия, Франция и Италия - там вече е върхът на лицемерието. Никакво мислене дори една стъпка напред. И не Пу_тлер е велик стратег и държавник - той е най-обикновен терорист, а в Европа от поне 30 години няма лидер с държавническо мислене.
119
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато търгуваш с оръжие не би трябвало да те интересува кой кого убива с него нали?
118
18
 
24
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 2 години
НЕ СЕ ЛИ НАЯДОХА ТИЯ НАШИ ДЕПОТАТИ ? ТАЙНО СИ ПРАЩАТ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА И ХИЧ НЕ ИМ ПУКА ! СОМО ШЕПА ПРЪСТ ЩЕ ВЪРХУ ОЧИТЕ ИМ ЩЕ ПОТУШИ АЛЧНОСТТА ИМ ! В ТОВА НИ ПРЕВЪРНАХА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ЦЕННОСТИ ! АЛЧНИ , ГЛАДНИ ЗВЕРОВЕ ! СРАМ ЗА БЪЛГАРИТЕ ПРЕДАТЕЛИ , ТО ПОПКРЪСТЮ НЯМА ДА Е САМ! ТОВА СА ДЕЦАТА МУ , ДОСТОЙНИ НЕГОВИ КРЪВНИ НАСЛЕДНИЦИ ! РУСИЯ Е ВЕЛИКА , ТОВА Е !
117
0
 
12
 
! Отговори
777 преди 2 години
За пари и душите си ще продадем!
116
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ембарго бе , трябва да ви погнат Русия и Китай за дето само им налагате забрани . Едно време в комунизма бяхме така сега в демокрацията , човек неможе да си купи китайска или индийска кола нова . От едни фирми към други без директни вносители една кола от 5-6 хил долара става двойна 10-12 Хил долара това ли е демокрацията да храним тези с процент печалба колкото е самата кола . И с газа от Русия е така такса транзит за източните държави е повече от самата газ . Крайно време е да спрат
115
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А най-смешното е че и Украйна е продавала оръжие на Русия.
114
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще продаваме на Украйна .
113
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сори, майкъл! бизнес из бизнес!
112
24
 
12
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Е, това е истината - руснаците не искат да търгуваме с Украйна, за да могат те да убиват деца с нашето оръжие.
111
3
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 2 години
До Бати 134 Може, но не му стиска.Нали знаеш какво ще стане после ?
110
6
 
29
 
! Отговори
Така е .. преди 2 години
Не сме продавали директно на Русия , а чрез посреднически фирми. Завод Арсенал за какво е ? Работата му е да произвежда и да продава.
109
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"78% от сделките са на германски и френски компании."___________Е то това е целта на ембаргото- да могат само те да въртят бизнес с Русия. Сигурно фрицовете и жабарите са се ядосали че и ние сме се настанили на пазара щом ревнаха сега.
108
10
 
16
 
! Отговори
Стьопка Бандера преди 2 години
Започва да става ясно откъде идват неуспехите на Русия във войната с Украйна - да вземат рашките да купуват пушкала от нас, щото не могат да си ги произведат! Ако бяха купували зарзават, най-много да се осер*т, което си е нищо работа - и оср*н войнът пак си е войн. Остава кире *** да обяви с гордост личното си мнение, че крайцерът "Москва" е потънал, щото на борда му са гръмнали нашите пушкала.
107
19
 
37
 
! Отговори
Бати преди 2 години
Путин ако иска може да направи Украина с една ракета на пустиня.
106
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахах западната пропаганда удари дъното. Какво им продаваме- ядрени ракети или подводници? Или може би калашници щото не знаят как се произвеждат?
105
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 130 Абе пич, Израел е продавал оръжие на Иран и Египет, ти за България се съмняваш! Че и фактури и договори искаш, ха-ха-ха, Тома Неверни!
104
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса си е бизнес. Само че, някои хора са прибирали парите, а други са дуПали супата.
103
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безспирна пропаганда и лъжлива информация. Дайте да видим договорите и плащания по банка. Нали при демокрацията всичко е прозрачно. Като хвърлиш обвинение трябва да можеш да го подкрепиш с документи.
102
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада и Америка никога няма да разберат какво е комунист, каква е идеята на този строй.
101
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България продавала оръжие на Русия" - по-невероятен виц не бях чувал