Атина: В края на месец май Гърция ще плати на Газпром

Страната зависи от руския газ, не може да си позволи да се откаже от него
28 апр 2022 13:03, Елка Василева
128
Атина: В края на месец май Гърция ще плати на Газпром
Снимка: архив, БГНЕС

Енергийни експерти в Гърция са на мнение, че диверсификация към пълна независимост от руския газ на този етап е невъзможна. Медийни публикации цитират становището на редица специалисти, че алтернативните източници засега не могат да покрият нуждите на Атина от природен газ, предаде БНР.

"В края на месец май Гърция ще се разплати с Газпром", заяви премиерът Кириакос Мицотакис след извънредно заседание на Министерския съвет.

Още по темата
Медиите разчетоха отговора на премиера като съгласие разплащането да стане с рубли по схемата на Москва.

Вестник "Авги", орган на опозиционната партия Сириза, публикува анализ на експерти, че Атина е зависима от руското синьо гориво и не може да си позволи на този етап да се откаже от него.

Депутатите от Комунистическата партия настояват за извънредно заседание на парламента по енергийната криза и предлагат като алтернатива прекратяване на всички мерки срещу Москва и връщане на производството на електроенергия от лигнитни въглища.

В същото време всички опозиционни партии критикуват правителството на Мицотакис, че не е взело мерки срещу скъпия ток, високите цени на хранителните продукти и горивата. Отпуснатите помощи, заявиха от Сириза, са "капка в морето на галопиращите цени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: РусияГърциягазплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
2
 
! Отговори
Смешни опорки. преди 2 години
"Открили са сметки в Газпромбанк,внасят евро,руснаците превалутират в рубли,пито-платено."--- Само дето превалутирането става на изкуствено двойно завишен курс на рублата и накрая газа се оскъпява с 40%-50%. Отделно никой не ти гарантира, че ваttниzzите няма пак да врътнат кранчето.
97
4
 
12
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Открили са сметки в Газпромбанк,внасят евро,руснаците превалутират в рубли,пито-платено.Едните плащат,другите си получават плащането.И кранчето не спира.Но понеже нашите политици пазят чужди интереси,България ще купува руски газ с надценка ор Гърция...
96
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, заради Киро Селфито сега вместо Гърция да купува газ от нас, ние ще купуваме от Гърция.
95
2
 
13
 
! Отговори
младен преди 2 години
До АнонименЕ как бе...ние сме пионери. Явно у евроге.йщината ни смятат за факири как още съществуваме и искат да ни накарат да им покажем и някой газов магически трик че да се научат и те. Те за т'ва ни наредиха да не плащаме в рубли и да ни спрат газта !!!
94
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До младен 95 Явно българското правителсто е преценило, че у нас диверсификация към пълна независимост от руския газ Е възможна веднага. Само дето забравя да сподели това с българския народ и му обясни как точно ще се случи тази диверсификация. Гърците казват "на този етап не можем, това е", а ние "щов казват от Брюксел, всичко можем". Даже да сме по-отличници от Германия, дето и тя не можела веднага диверсификация.
93
2
 
14
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Време е за избори
92
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците винаги са знаели какво искат. До кога целия сват ще играе по свирката на шепа сатанисти и в името на какво?
91
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81И Сърбия, и Гърция си гледат интереса. А България? Даже не знаем защо е взето решение да не се плаща както ще прави Гърция, член на ЕС.
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86Киро точно сега отива в Украйна, когато има належащ вътрешен проблем за решаване. Можеше да прати Външната министърка там. Но явно за него въпросът с газа не е належащ. Никой не обяснява защо България не следва процедурите за обмяна през Газпромбанк, както ще правят гърците.
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До93Не е само Визатниеца, ами и Германеца.
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93Тия договори минават през обмяна в Газпромбанк. Гърците се съгласяват. Българите - не. Съгласяват се и Австрия, Германия. А ние ще прекупуваме от тях и с това ще накривим шапката на някого.
87
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА Е ДЪРЖАВНИЧЕСКО ПОВЕДЕНИЕ-РЪКОВОДЯТ СЕ ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА. КИРЕТО СЕ РЪКОВОДИ ОТ САЩ И СИГУРНО ДОБРЕ МУ ПЛАЩАТ ЗА ДА НИ УНИЩОЖИ. САЩ ИСКАТ ТЕРИТОРИЯТАНИ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ В НЕЯ И КИРО ТОВА ПРАВИ.
86
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 95 Коя е тая международна борса която има котировки,долар-рубла,евро-рубла,паунд-рубла,посочи една пич?В момента ситуацията Е-РЦБ определя административно а не пазарно съотношението курс рубла и останалите валути!
85
5
 
15
 
! Отговори
До93 преди 2 години
Ако Византиеца не се измъкне от тая загробваща евроатлантическа"солидарност"то кой друг токава?
84
8
 
7
 
! Отговори
До 91 преди 2 години
Курса се обределя от курса на рублата на борсата пич. Почне ли централната банка на Русия да определя курса за запада ще стане по-изгодно да търси само втечнен газ.
83
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно дойде времето за натирването на тия марионетки-Петков,Василев и сие производни!За жалост ще ни се наложи да върнем на бял кон дебелият крадец,ама като претегли човек по добре по малкото зло отколкото тия тотални послушковци и некадърници!
82
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре тая прехвалена солидарност в това ЕС, бре. И гърците предадоха четата! Германците, нищо че оня от долу не знае, също ще плащат по исканата от Русия схема. Имат си за целта Газпром GMB, която беше дъщерна на Газпром, но я национализираха. Та тя ще купува. Сърбите са лесни - имат си договор, плащат си, получават си. Унгария също. Микробритания е купила за 220мил. паунда РУСКИ петрол! За нас шишета, за да пър*дим в тях и да подхранваме на ПростоКиро предателството!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето за колко интелигентни ви смятат.
80
0
 
17
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Надявам се,че знаеш за споразумението за намаляване на руската газ с 2/3 до края на годината. Да не живееш на друг континент? Самата русия не иска директно плащане в рубли и вчера отказа директно плащане в рубли на германска фирма, която впрочем е руска собственост. Путин иска плащане във валута, която сам да си обменя в рубли. Натрупва валутни резерви. Чети "новините" за края на петродолара и не ме занимавай.
79
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рядко българите сме толкова единодушни за нещо. Вижте коментарите и плюсовете, и минусите. Или почти всички се съгласяваме с някой, или не (под тази статия имам предвид). Значи Киро трябва да си ходи, защото всички сме единодушни, че с тази про100тия е повече от явно, че продава българския интерес срещу нещо. Дали заради пари, дали заради мало_умие. Не искам ББ да се връща, но Киро явно не става. Да си ходи в Канада или ако иска да остава тук, но да не се занимава с политика. Не го бива...