Руски експерт: Българите постъпиха безразсъдно, ще започнат да плащат

Енергийният пазар на ЕС скоро ще започне да се пръска по шевовете
28 апр 2022 10:15, Елка Василева
365
Руски експерт: Българите постъпиха безразсъдно, ще започнат да плащат
Снимка: архив, БГНЕС

Българите постъпиха безразсъдно, оценява руски експерт решението на България да не заплаща за руския газ с рубли и след като на 27 април „Газпром“ спря газовите доставки за България и Полша.

Още по темата
"Поляците си имат свои схеми в главата, но ако нещо тръгне не както трябва, отново ще се обърнат за газ към Русия или ще превключат на реверс от Германия", казва Сергей Пикин, директор на руския Фонд за енергийно развитие.

"София пък изобщо постъпи безразсъдно. Смятам, че до края на седмицата ще видим първото плащане от българите, максимум – в рамките на един месец", смята руския експерт.

Според него пък във Варшава ще отстояват решението си докрай.

Наблюдатели не изключват българите да са взели решението си под външен натиск, пише РИА Новости. Теоретично те също така могат да прекупуват газ от други страни, които продължават да си сътрудничат с Русия – например Унгария или Гърция. Те да договорят да получават повече по своите договори и една част да оставят за България. Своеобразен сив паралелен внос. Тъй като пазарът не е много голям, това е напълно възможно, пише още в коментара.

Синьото гориво в Европа, обхваната от енергийна криза, отново рязко поскъпна. Падащите обеми най-вероятно ще трябва да бъдат компенсирани от сив внос през трета ръка. Но суровината няма да стигне за всички и енергийният пазар на ЕС скоро ще започне да се пръска по шевовете, се оценява в материала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
8
 
47
 
! Отговори
Стьопка Бандера преди 2 години
Ситуацията е много интересна и като размисля върху нея, някак ми се изпарява гордостта да съм българин. Нашите деди са пролели толкова кръв да се задържат на този кръстопът, а когато можем да извлечем дивиденти от местоположението си, ние някак си се изхитрихме да плащаме по-скъпо на други страни, с не толкова благоприятно местоположение. Българският гений ни докара до там да внасяме газ от Унгария, газ, която преди това е минала през страна, или ще отклоним за наши нужди, но ще я платим на унга
225
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 250 фермата на раша работи неуморно тоест българи който се правят на русофили срещу денги доста милиарди са инвестирани от петата колона в БГ не само в нета то и в НС ги виждаме и не само мафията също е оръжие срещу нас не само газта
224
8
 
12
 
! Отговори
БZП преди 2 години
До Анонимен 250 - честно казано, не ми се вярва. Това са просто българи преписващи руски, или пък украински сайтове. И за едните и за другите сме твърде незначителни за да си губят времето. Но българските тро/лове така "наливат масло" в огъня, нали?
223
16
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не сме подготвени с други доставки,трябваше да си платим в рубли,а не да обричаме на мизерия цели отрасли в производството.
222
28
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин с тази война направи това от което сам най много се страхуваше и искаше да унищожи Бумеранг първо ЕС и НАТО са едини второ ще имаме нови членове в Нато Филандия и Швеция трето получи много санкци четвърто в Украйна затъна в калта пето сега почва да шантажира с газта но това е голям шанс за нас да приключим с Русия завинаги и шесто Русия изгуби войната още преди да я започне сега ще получи и поредните си поражения жалко за жертвите и животите погубени за егото на един шизофреник
221
25
 
25
 
! Отговори
БZП преди 2 години
До Анонимен 248 - е, избора не е голям, нали? Или украинофилия или русофилия? На кого симпатизираш - на жертвата или на агресора? Кой кого нападна? Цивилизования сват дали оправдава разкъсването на суверенна държава от по могъщ съсед в 21 век с измислен предлог? Кой е следващия? Не осъзнавате ли вие, русофилите, че за малки държави като нас с могъщи съседи този прецедент е пагубен? Къде ви е отговорността към Отечеството Ви бе, хора? Дали Путин би помръднал пръст за Вас?
220
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е.Както ти правиш грешки така и аз.Обаче тук пишат някакви руснаци и украинци от българско име,което не е правилно.
219
1
 
20
 
! Отговори
БZП преди 2 години
До Анонимен 246 - това е форум. Тук сме, за да изразим мнението си - не начетеност и познания по литература и правопис. Грешки в бързината всеки може да допусне и не това е основното, съгласи се! Тук основното е какво е мнението ти по темата.
218
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А войната в България ше я започне Кокорчо и Кирчо с тяхната украинофилия!
217
23
 
29
 
! Отговори
БZП преди 2 години
До Анонимен 241 - и правилно! Няма нормален човек който да симпатизира на агресора. Противоестествено е да искаш да видиш как Путин ще разкъса съседна държава като див пес за да угоди на Газпром, Имперските си амбиции и руската мегаломания. И да, Василев е прав - огъвайки се пред агресор като Путин всъщност само го настървяваш. Както виждаш вече и в Молдова почнаха простотии. След това, къде - Балтийските държави? Войната, повтарям я започна Путин!
216
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БZП,а ти с малки букви пишеш нови изречения.
215
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ПП нарочно не отварят втората сметка както останалите държави са направили и излизат с тезата:"Ето не дадохме оръжие и пак спряха газа"..."Ето Русия иска да разклати правителството".Лъжат.Направиха го да настройват хората.Сега сигурно си мислят,че повече хора ще искат да се прати оръжие.За ПП е много важна победата на Украйна и е без значение дали ще вкарат България във война.Опасни са за националната сигурност.
214
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те пък Руснаците постъпиха много умно? Взимат една разбомбена източна Украйна - чака ги партизанска война там, половината Пазари им налагат санкции, изтеглят се технологични инвестиции, Газпром ще бъде осъден за тая простотия с рублите и съответното не спазване на ясни договори .. ще плащат неустойки в близко бъдеще, а ако продължават така упорито, накрая и репарации ще плащат... да му мислят!
213
9
 
12
 
! Отговори
БZП преди 2 години
До Анонимен 240 - прочети си безсмислицата. Един турцизъм и две правописни грешки! От теб съм много по българин. А в случая ?! просто подчертават това, че сътилита на Русия Азерейзжан се е "осмелил" да даде оръжие на Украйна.
212
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БZП:Ще има война,защото от ПП искат да има.Днес казаха,че ако почука войната на вратат ще отворят,защото искат Украйна да спечели.Нарочно не са отворили втората сметка в Газпром банк да ни спрат газа.
211
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ди 239:Ти баш не си българин.Не знаеш къде се пиставят точки когато завършва изречението.
210
17
 
17
 
! Отговори
БZП преди 2 години
До Анонимен 236 - каква война те гони бе? Засрами се! Войната я запали Путин в Украйна. Оръжие за Украйна е доставил Азербейджан?! да не говорим за Македония! Не искам да изреждам куп още малки и по свързани от нас държави. Те във война ли са? Айде спри да повтаряш простотиите на Митрофанова, Нинова и Радев. Тук е НАТО - война ли ще почнат руснаците? Това е плашило за плахи пенсионери - спрете да си играете със хорските страхове. Агресор като путин няма да спре ако няма съпротива!
209
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре Българи стегнете се стига сте ревали за имперската газ нямаме нужда от повече унижения ние сме древен народ брулен и мачкан но сме устояли и сега ще се справим истината е че русия никога не ние била приятел брат за тях сме просто територия буфер за техни интереси вижте Беларус територия която ползват за войната после и тях ще ги захвърлят в мизерията като нямат нужда от тях
208
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От вашите твърди позиции целия български народ ще гладува...
207
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре каква твърда позиция...война ли искате какво ли?