Експерти: Без газ няма да останем, въпросът е колко по-бедни ще станем

Коментар на Валентин Николов и Добри Митрев в "Брюксел 1"
Обновена: 30 апр 2022 21:26 | 30 апр 2022 21:19, Анисия Иванова
55

Защо се получава така че само България и Полша в момента са със спрени доставки?
 
"Ние повече от месец сме известени, че това може да се случи. Знаем, че има указ на руския президент. Техните фирми трябва да се приведат съответно руското законодателство и са известили при нас, че трябва да се открие сметка, която да е в рубли, да има превалутиране и да се плаща с рубли", заяви бившият изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг" Валентин Николов в студиото на предаването "Брюксел 1".

По думите му това е една голяма далавера.

"Добре е, ще се откъснем от зависимостта на "Газпром". Добре, разбира се, на каква цена виждаме, но защо нищо не е направено по въпроса, изведнъж се появиха посредници. Изведнъж се появи една фирма, която е била работодател на шефа на "Булгаргаз". Това не, че е странно. То си е направо за спецслужбите. Аз лично бих проучил този въпрос", коментира Николов.

"България може да се върне към старото положение, разбира се, но съм сигурен, че няма да го направи. Отношенията, изявленията на премиера, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката, ясно ни показват, че те са избрали друг път. Както каза г-н Николов, пътят на посредниците, на комисионерите", посочи ротационният председател на "Асоциацията на работодателските организации" Добри Митрев пред Bulgaria ON AIR.  

Митрев изтъкна, че страните заплащат във валута, в която са сключени договорите.

"Оттам се превалутира в рубли, просто руската държава през банката ги получава в рубли, но те са изнасяни по вида на валута, каквото е записана в техните договори. За България, доколкото ми е известно, тя е в долари. Така че във всяка от тези държави, всяка от газовите компании, които закупуват газ от "Газпром" заплащат във валутата, с която има съществуващи дългосрочни договори", допълни той.

Неговото мнение е, че до 2027 година Европа не може да замести руското гориво с друго такова, няма такива капацитети в света, няма такива възможности за транспортиране на този газ.

"Ние без газ няма да останем. Въпросът е колко по-бедни ще станем и колко повече фирми ще фалират? Това е питането", каза бившият изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
17
 
! Отговори
Само питаме: преди 2 години
Тия НЕКАДЪРНици ли са ЕКСПЕРТИТЕ.... ХАХАХААА... ????
23
3
 
31
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Киро и асан ни гласят да плащаме скьпо и прескьпо докато останем без нищо - а те богатеят главоломно
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Gravitas: German companies to buy Russian gas in roublesКакви хора си избрахме?
21
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка пак ще богатее на наш гръб. Посредниците пак са те.
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не знам колко е струвала газта, но във втора статия вече чета че по 10 милиона комисион на глава се падало - Кирчо, Кокорчо и още няколко!
19
0
 
27
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Някой знае ли (ама сериозно), колко плащаше България за газ преди да го спрат? И реално тази информация достъпна ли е за обикновения българин.? А сега ще бъде ли?
18
2
 
26
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
Въпросът е друг: колко по-богата ще стане хомо-дружинката около Кико???
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газ гuз затрива!
16
2
 
25
 
! Отговори
SS преди 2 години
В миналото : От тук ,оттам помогнахме на Виетнам, с последни сили и на Чили ,сега майна да помогнем на Украйна .А ний мълчим,сумтим и все с празни джобове стоим ! ДОКОГА ТАКА ?
15
1
 
21
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
То има ли накаде сьсипахте ни и унищожихте без война
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сте я окъсали щом счетоводител на детска градина от Габрово го каните за Енергиен Експерт ...
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много бедни ще станем:(.Жалко.Яд ме е на това,което е решил Кирил Петков.
12
3
 
23
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Тез експерти сигурни ли са ,че без газ няма да останем...да ги чуем откъде ще се появи газ в България,ако Русия спре газа за ЕС,ОТКЪДЕ !?Азербейджан -нее,те няма такъв капацитет за целия ЕС,Алжир-нее,те имат само за Испания и не искат испанците да рееекспортира газ испанците..сгъстения газ..няма инфаструктура ,да не говорим за цената в 2-3 пъти по скъпа руската газ,а и ще е доста рисковано с тази газ..600 цистерни спряха движение в Полша и ако се нагреят,то ще изгръят с такваз сила- "експерти"
11
4
 
25
 
! Отговори
Emo преди 2 години
След 33 години преход удряхме дъното няколко пъти. Всеки път продължавахме да копаме още надолу. Особено след крадливия герб, който , дащо не си спомните, че за два мандата обещаваше средни евпропейски заплати и доходи, да ни плашиш с бедност все едно куче със салам да плашиш.
10
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е , че газът идва от Русия, но сега ние ще го плащаме на прекупвачите по-скъпо в долари, а те ще ги обръщат в рубли за да платят на Русия и една огромна комисионна ще остане в нечий джоб. А ние ще се тупкаме , че не купуваме газ от руснаците директно, но това е същия газ получаван и преди но на по- висока цена . България загина, след масов фалит на фирми заради неконкурентност на продукцията, се очаква нова вълна масова имиграция. Честито.
9
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истински експерт: Без газ няма да останем, въпросът е колко по-богати ще станат новите далавераджии прекупвачи на руски газ, които намериха оправдание да забогатеят бързо от войната. Всички в Европа ще си отворят сметка в руската банка, само нашите крадци, които замислят това от два месеца, няма да отворят. Престъпниците намериха новата далавера с парите ни.
8
42
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще станем по-богати, защото руснаците ще спрат да ни крадат чрез техните туморни разсейки. Директната цена на газа е само част от цената, която плащаме на руснаците.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото-толкова.Ако до сега не бяхме толкова бедни,нямаше да се питаме колко по-бедни ще станем.
6
34
 
6
 
! Отговори
Трябва6 преди 2 години
Нека изгоним всички руzки гаzови от България.
5
4
 
16
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХА преди 2 години
И вот, произошло великое землетрясение, и солнце стало мрачно, и луна сделалась как кровь. И звезды небесные пали на землю. И небо скрылось, свившись как свиток; и всякая гора и остров двинулись с мест своих. И цари земные, и вельможи, и богатые, и тысяченачальники, и сильные, и всякий раб, и всякий свободный скрылись в пещеры и в ущелья гор, им говорят: падите на нас и сокройте нас от лица Сидящего на престоле; ибо пришел великий день гнева Его, и кто может устоять?