Експерти: Мерките на правителството са проинфлационни, хаотични

Имаме по-висока инфлация в сравнение с ЕС, добавят те
10 май 2022 22:30, Петя Славова
28
Експерти: Мерките на правителството са проинфлационни, хаотични
Снимка: Bulgaria ON AIR

 Инфлацията в страната е сред водещите теми на правителството, а финансовият министър Асен Василев обеща до няколко дни да представи антикризисни мерки.

"Всички действия на правителството в последните месеци са проинфлационни. Имаме по-висока инфлация в сравнение с ЕС. Мерките не са обсъждани с нас - нито с гражданите, нито с бизнеса. Обсъждат се само между коалиционните партньори", заяви изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

По-рано днес стана ясно, че коалиционните партньори са договорили пакет от антикризисни мерки за крайните потребители и бизнеса.

Още по темата

"Завъртя се в публичното пространство, че ще бъдат между 1,5 и 2 млрд. лв. и ще бъдат в посока подпомагане на най-засегнатите групи от повишените цени от инфлацията. 60 лева антиинфлационна добавка ще замести Ковид добавката, няма да има реално увеличение на пенсиите. Това не е антиинфлационна, а проинфлационна мярка", коментира Иванов.

Икономистът и финансов експерт Мика Зайкова се съгласи, че всички мерки дотук са хаотични и проинфлационни.

"Бърза мярка ли е вдигането на тавана за регистрацията за ДДС? 92% от фирмите в България са малки и средни. Как ще доживеят до така наречената мярка? Не е увеличение това, което говорят за пенсионерите. Г-н Гьоков предлага 10% инфлационно покриване. Първо - това не е сигурно. Тези 60 лева и тези 6,1% преизчисляване на пенсиите по швейцарското правило отдавна са изядени от инфлацията", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

И предупреди, че ни чака нещо много по-страшно, тъй като ще купуваме скъп газ и петрол.

"Като почнат фалитите, ще почне и безработицата. Себестойността на втечнения газ е два пъти по-висока от себестойността на другия. Сега там на границата с Гърция не стои "Булгаргаз", а частна фирма, която иска да печели", посочи Зайкова.

Изпълнителният директор на АИКБ отбеляза, че има две мерки за връщане на баланса - да бъде повишено предлагането на стоки, за да се успокоят цените; да се намали паричното предлагане. Във валутен борд сме и нямаме собствена парична политика, не можем да влияем пряко на размера на инфлацията, стана ясно от думите му.

"10 май сме, нямаме компенсации за тока и нямаме яснота каква ще бъде цената на газа. Имаме готовност за общонационален протест на всички работодатели на 18 май пред Министерския съвет", предупреди Добрин Иванов.

Според него позицията на държавата спрямо "Газпром" е против българския интерес. Работодателите настояват да продължи вносът на руски петрол, който, по думите на Иванов, няма алтернатива. Искат да знаят и цените на тока и газта за месеци напред, за да планират своите разходи.

"Дефицитът на газ е световен. При изначален дефицит цените ще растат и не виждаме защо се отказваме от доставки от най-големия производител, за да търсим алтернативни доставки на по-висока цена", заяви Иванов.

Искането на социалния министър минималната работна заплата да стане 770 лв. той определи отново като проинфлационна мярка.

"Нашето правителство не направи нищо за хляба на хората. Трябваше да изкупят жито и слънчогледово семе. Мотаят се с някакви процедури. Чакат актуализацията на бюджета понеже нямат пари", каза още Мика Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни е виновно ПростоКиро - като не може да прави нищо друго освен да КРАДЕ, какво да стори? Трябва да изгоним юмручкото Рундьо, който е ***...ьо-хитлерчо като Костя копейкин - "сам срещу всички", само и само да се гледа по ЧИЛИвизиите и да си вика: "Леле-мале, колко съм убав!"
23
0
 
1
 
! Отговори
няма страшно преди 1 година
българите могат да са спокойни,косъм няма д аим падне от главите,имат по безброй имоти,спетявания,злато и какво ли още не,единствени на планетата живеещи безгрижен и охолен живот,техния господ им го е осигурил за сметка на цялото останало човечество,което работи и мизерува за да хрантути българските па.ра.зи.ти,затова така ревете срещу новия световен ред,може да ви се свърши лапачката.но пък всички останали народи искат да се освободят веднъж завинаги от българското робство
22
1
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Рядко се вестяват пред нас независими експерти. Тия не само доказват, че имат смелостта да назовават проблемите с истинските им имена. Те притежават и достойнство и вдъхват респект, макар и с много негативни мисли и прогнози за нас.
21
2
 
4
 
! Отговори
EХА преди 1 година
Гледам и слушам, чета разни статии и мнения от всякакви специалисти! Абе нещо , както при Ковида! Повтарят се нещата! И си мисля: Новият Месия Кирчо , дали няма да го РАЗПНЕ народът, който го издигна!Както са тръгнали нещата, ГЛАДЪТ е по-силен от тока! Ами ще почакаме и ще видим, защото търпението в един момент , ще се изчерпи! Нищо , че сме търпелив народ!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най бедните ще станат още по бедни, богатите ще станат още по-богати. Ужас за обикновените хорица.
19
2
 
5
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Шарлатаните се развихриха,сащ са ни захапали като украйа.който ги плюе ще бъде елиминиран ,честито робе краварски .
18
2
 
5
 
! Отговори
Мхмм преди 1 година
На цяла Европа са проинфлационна. Еврото ще е най-слабата валута скоро измежду паунд, долар и швейцарски франк. Останалите не ги борим.
17
2
 
12
 
! Отговори
20 лева за самун преди 1 година
и ще се оправим. Нема се плашите! Гладът изгражда!
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мика Зайкова членува в един от филиалите на Сорос - ИТН. Тази шайка клоуни всъщност няма нищо общо с Учиндолския, той просто взе едни пари за да му се ползва името.
15
4
 
8
 
! Отговори
и те така преди 1 година
абе при тях всичко е хаотично и безидейно , надяват се случайно да познаят правилната посока . факт е обаче че не им се получава .
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството няма думата. Тук управлява САЩ и Херо Мустафа.
13
1
 
12
 
! Отговори
Добър ден преди 1 година
Народе.
12
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля ви, спрете да показвате тази....жена, плашеща е Не мога да повярвам, че това е лицето на "експертите" в България! Каквато държавата, такава и "Ентелигенцията"....или обратното?!
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нямаше как да търпим отявлен бандит като Тиквата!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увеличението на МРЗ било проинфлационна мярка ... Какво се предлага - помощи, на който слушка и по преценка според "зависи". Който протестира какво го чака? Що не си намалите заплатите - антиинфлационна мярка е.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИСКАХТЕ ПРОМЯНА ЕТО ВИ Я ПОДМЯНАТА ЧЕГЪРТАТЕ И КАКВО ПОЛУЧИХТЕ ИЗЧЕГЪРТАХТЕ СОБСТВЕНИЯТ СИ ЖИВОТ СОБСТВЕНОТО СИ СПОКОЙСТВИЕ СОБСТВЕНОТО СИ РАЗВИТИЕ НО ЕДНИ ОТ ПЭПЪ И *** БОГАТЕЯТ ЗА СМЕТКА НА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ ПОЗОР Е КИРО НЕГОВОТО ПОВЕДЕНИЕ Е СРАМНО А ЗА ОСТАНАЛИТЕ СЪМ В ПОТРЕС ИНФЛАЦИЯ КРИЗИ ФАЛИТИ СРИНАХА БЪЛГАРИЯ
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мика Зайкова не беше ли партията на Слави ... Нали са в правителството ... Как ни закопаха тия хора, върнаха ни преди 12 години рязко
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не виждаме защо се отказваме от доставки от най-големия производител, за да търсим алтернативни доставки на по-висока цена", заяви Иванов --- Абе Иванов, ми щот от едно посолство така били казали, ама това ти сигурно по добре го знаеш от мен?
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 май сме, нямаме компенсации за тока и нямаме яснота каква ще бъде цената на газа --- да, 10 май е а аз не знам каква ми е сметката за парното за предния отоплителен сезон. Ще го разбера лятото и това благодарение на умния и красив Костов 20 години по късно. Да видим Кирчо и кокорчо какво ще ни завещаят !
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във валутен борд сме и нямаме собствена парична политика, не можем да влияем пряко на размера на инфлацията, стана ясно от думите му. --- са да не махнете борда преди да приемем еврото .... пак ли некви схеми се готвят?