Киев иска да размени бойците от "Азовстал" с пленени руски войници

Според Русия над 2000 азовци са се предали, според Червения кръст - стотици
Обновена: 21 май 2022 15:48 | 21 май 2022 15:40, Анисия Иванова
196

Русия обяви пълна победа в Мариупол, след като и последните защитници на града от завода "Азовстал" свалиха оръжия и се предадоха. В същото време украинският президент Володимир Зеленския обяви, че единственият начин да приключи войната е чрез дипломатически усилия.

Мариупол е напълно освободен. Toва обяви Министерството на отбраната на Русия, след като вчера съпротивата в "Азовстал" беше прекратена и борците от завода се предадоха.

Заповедта за това беше издадена от украинските власти с мотива да бъде запазен животът на бойците. Така и последните  531 украински защитници на обекта го напуснаха.

Изведените в територии под руско командване украински бойци, ще бъдат регистрирани като военнопленници. А от Киев се надяват да бъде осъществена размяна тяхна размяна с пленени руски войници, за да може борците от "Азовстал" да се приберат у дома. Според руските власти над 2000 от тях са се предали, според Червения кръст пък те са стотици. Междувременно продължава извеждането на телата на загиналите от стоманодобивния завод.

По данни на украинските власти най-малко 400 цивилни са били убити от началото на войната в Донецка област, а над 1000 са ранени. В тази статистика не влизат атаките над Мариупол и Волноваха. През последното денонощие атака е имало в Харков. Тя е причинила пожар, но няма данни за загинали и ранени до този момент.

Днес сутринта ракета е ударила село в Кучеривка. В Донбас, където руската атака е най-ожесточена, градове са превърнати в развалини, каза украинският президент Володимир Зеленски

"Русия трябва да бъде държана отговорна финансово за престъпленията, извършени в Украйна. Тя трябва да плати за всяка изпепелена къща, всяко разрушено училище, всяка унищожена болница. Русия ще усети истинската тежест на всяка ракета и бомба насочена към Украйна. Злото трябва да бъде наказано", заяви Зеленски.

Украинските власти съобщиха, че Русия е загубила най-малко 36 войници, три танка, ​​ракетна установка "Град" и редица превозни средства по южните фронтови линии на Украйна през последните 24 часа. От своя страна, днес от Москва посочиха, че руските военни са разрушили оръжия и военна екипировка, доставена на Украйна от Съединените щати и Европа.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До обективенХем евреин, хем фашист. :D
121
1
 
26
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Какви са тия неполиткоректни думи - "предадоха". До вчера се "евакуираха", а сега "предадоха". Ще ви спрат грантовете, ***! Следвайте правилната евроатлантическа линия
120
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-новият стандарт кайма в Украйна "Азов".
119
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, доста продължи борбата за Азовстал. Доста разрушения, което означава и доста време и пари за възстановяване. За парите не се кахъря. Както казват изполичарите на др. Митрофанова "Русия е богата". Може би. В общата сметка на бъдещите репарации това ще е голямо перо.
118
1
 
25
 
! Отговори
ЕДИН преди 2 години
ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ ГИ СЪДЯТ - ПОБЕДЕНИТЕ ПЛАЩАТ СМЕТКАТА ЗЕЛЕНИЯ ЕВРЕИН ДА СЪБИРА ПАРИТЕ
117
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото ,че троловете на Дсб няма как да бъдат хванати в завод.Костов унищожи всички заводи.Освен да ги хванат в НБУ.
116
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е половината свят,няма нужда да й помагат.Пък и не е вярно.Италия и Германия днес фактически напуснаха Нато и ЕС.
115
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Три месеца един баталъон направи за посмешище 25000 руски корпус. Сега когато му наредиха да прекрати съпротивата за да се спаси живота на войниците кремълската пропаганда се оака от смохвалство. Има време войната продължава и тежестта върху зомбираните путинови гласоподаватели тепърва ще се увеличава. Посочете една страна която е обявила, че ще помага на Путин? Една единствена. Колко време ще удържи руската икономика? То не става само с байраци и лозунги на тоя свят
114
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Русия войната в Украйна ще завърши като войната им в Афганистан.
113
1
 
14
 
! Отговори
Допълнение преди 2 години
По скоро без да обичат Америка,но да за много мангизи.Предателите са такива!Те не обичат Америка,но мразят за пари Русия..Случая с посочените от вас.Забравихте Атанасов и Христо Иванов,къде без тях!
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Б така ще се предадат Милко Палангурски,Петко Петков,Бойко Василев,Емил Кошлуков,Стефан Цанев и стотици нагаждачи,които плюха славно Русия бе, да обичат Америка,за мангизи просто зарад изгодата!
111
0
 
5
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Иска ама нема Сибир голема
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеле и олена ще висят като дучето и петачи
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бг така ще се предадат Петър Москов,Калин Янакиев,Иван Костов,Иво Инджев,Евгений Дайнов,Веселин Методиев,Радан Кънев,Стоян Михалев и стотици *** на ДСБ.
108
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сталин щеше да издави аьовците като мишки в дупки не първия ден, а първите секунди
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава кокаина. Там НАТО няма как сам да свърши работа като за масква.
106
13
 
1
 
! Отговори
Morski преди 2 години
"Руски" - прочети по-добре фактите! ЦЯЛАТА РУСКА АРМИЯ 1877-78 Е 200 ХИЛ.! ИЗЛИЗА, ЧЕ ИЛИ ЛЪЖАТ, ИЛИ КОМАНДИРИТЕ ИМ СА НЕКАДЪРНИ ПО ПРАВИЛО И ПОЗВОЛЯВАТ ДА ИЗБИВАТ ОБИКНОВЕНИЯ БЕДЕН РУСКИ ВОЙНИК! МЕЖДУ ДРУГОТО УВАЖЕНИЕ И ПОКЛОН ПРЕД ТЕЗИ ОБИКНОВЕНИ РУСКИ ХОРА, НО ЗА РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ НИКАКВА ПРОШКА И РЕСПЕКТ!
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха умрелото куче искало, вместо да се моли. Путин е мека Мара. Ако беше Сталин сега щеше да има ново море наречено Окрайна. Още първия ден
104
9
 
5
 
! Отговори
Morski преди 2 години
"Руски" , ти откъде знаеш, че щяхме още да сме под турско робство? И още нещо - ЗАЩО ТВОИТЕ ЛЮБИМИ РУСНАЦИ НИ "ОСВОБОЖДАВАТ" ЧАК СЛЕД ПОСЛЕДНАТА СИ 12ТА РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА? ЗАЩО ТВОЯТА ЛЮБИМА, РУСИЯ ПОДПИСВА ТОЧНО ПРЕДИ ВОЙНАТА 1877-78 "РАИХЩАДСКИЯ ДОГОВОР" С АВСТРО-УНГАРИЯ ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА ГОЛЯМА, ДЪРЖАВА НА БАЛКАНИТЕ? ЗАЩО САМО 7 ГОДИНИ СЛЕД САН СТЕФАНСКОТО ПРИМИРИЕ И РАЗДЕЛЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ НА ТРИ ОТ БЕРЛИНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР, СЪЩАТА ТАЗИ РУСИЯ ПЪРВА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА СЪЕДИНЕНИТЕТО??????
103
3
 
20
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Явно са им свършили наркотиците.Нормален човек не би стоял 2 месеца като канален плъх в тунелите на Азовстал ,заради някакъв безполов комедиен актьор с еврейски корени като жалкия фашист Зельо.Морските пехотинци се предадоха още през март , а извергите от азов продължиха да държат цивилни и да се надяват на НАТО и ФАЩ.