Кремъл: Западът предизвика световната продоволствена криза

"Русия винаги е била доста надежден износител на зърно"
23 май 2022 16:52, Йоана Цонева
176
Кремъл: Западът предизвика световната продоволствена криза
Снимка: БГНЕС

Кремъл заяви, че Западът е предизвикал световна продоволствена криза, като е наложил на Русия най-строгите санкции в съвременната история заради войната в Украйна.

Войната, както и опитът на Запада да изолира Русия като наказание, са доведоли до рязко покачване на цените на зърното, олиото за готвене, торовете и енергията.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в сряда, че поддържа интензивни контакти с Русия, Украйна, Турция, САЩ и Европейския съюз в опит да възстанови износа на зърно от Украйна, тъй като световната продоволствена криза се задълбочава.

Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин е съгласен с оценката на ООН, че светът е изправен пред продоволствена криза, която може да доведе до глад.

"Русия винаги е била доста надежден износител на зърно", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ние не сме източникът на проблема. Източникът на проблема, който води до глад в света, са тези, които наложиха санкции срещу нас, и самите санкции".

Русия и Украйна заедно осигуряват почти една трета от световните доставки на пшеница.

Украйна е и основен износител на царевица, ечемик, слънчогледово и рапично масло, а Русия и Беларус - която подкрепи Москва във войната и също е подложена на санкции - осигуряват над 40% от световния износ на хранителния елемент за растенията - калий.

Според Организацията на обединените нации 36 държави разчитат на Русия и Украйна за повече от половината от вноса си на пшеница, включително някои от най-бедните, сред които Ливан, Сирия, Йемен, Сомалия и Демократична република Конго.

Кремъл заяви, че Украйна е направила невъзможно търговското корабоплаване, като е добила водите си.

Украйна загуби някои от най-големите си морски пристанища - включително Херсон и Мариупол - заради руската окупация и се опасява, че Русия може да се опита да завладее трето - Одеса.

Песков заяви, че Русия не е попречила на Украйна да изнася зърно за Полша по железница - далеч по-бавен метод - въпреки факта, че Западът изпраща оръжия в обратната посока.

Преди две седмици служител на Агенцията по храните на ООН заяви, че близо 25 млн. тона зърно са блокирани в Украйна поради инфраструктурни проблеми и блокирани морски пристанища.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини в четвъртък Русия, че използва храната като оръжие, като държи доставки "като заложник" не само за украинците, но и за милиони хора по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш. Запада предизвикал.
148
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРИ СВЕТОВНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ПШЕНИЦА ЗА 2021 ОТ 787 МЛН ТОНА - НЯКАКВИ ЗАЛЕЖАЛИ 20 МЛН УКРАИНСКИ ТОНА ПШЕНИЦА ДВА МЕСЕЦА ПРЕДИ ЖЪТВАТА 2022 НАПРАВО ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТ СВЕТОВЕН ГЛАД С НЕЗНАЧИТЕЛНИТЕ СИ 2,5% ОТ ПОТРЕБЛЕНИТО, КАТО НАЙ-ЗАСЕГНАТИ ЩЕ БЪДАТ ПИНГВИНИТЕ В АНТАРКТИКА!!! АБЕ ПИНГВИТЕ РУЧАТ ЛИ ПШЕНИЦА?
147
0
 
0
 
! Отговори
Алексей преди 2 години
Так точна !Правда !
146
16
 
9
 
! Отговори
фашистите преди 2 години
от Кремъл откраднаха 1.5 милн тона жито от Украйна.Блокираха пристанищата на Украйна и не може да се изнася жито.Руските фашисти лъжат непрекъснато и крадат.
145
10
 
8
 
! Отговори
Кремъл лъже преди 2 години
Както за всичко до сега! Те и Украйна не са нападали според Лавров уникум
144
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глад ковид маймунски номер ново затваряне и грабеж това ни подготвя запада.
143
5
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Булгуров Всъщност частично и по много извратен начин са прави Ако запада не беше подпалил Украйна от едната страна, нямаше да дойде Русия от другатаукрайна е бойно поле между Русия и Сащ, като се плаща скъпо за да не се налага американски войници да стъпват реално там. В същото време САЩ продължава да пазарува от Русия нужните и ресурси (петрол, торове, ценни метали и т.н.) само шматароците от България се дръвчат без грам мисъл за себе си..
142
4
 
3
 
! Отговори
Ха преди 2 години
До КлфХитлер е съюзник на руснаците, ама те са искали малко повече от европата да завземат и малко не са се разбрали
141
0
 
7
 
! Отговори
Са преди 2 години
До //////Сащ е най-големия консуматор на храни в света. И внасят доста (освен царевица миже би)
140
2
 
2
 
! Отговори
Хм преди 2 години
До АнонименНе знаех, че има руски компютри. А ние доста изнасяхме правец 8 и 16 на времето за СССР
139
7
 
4
 
! Отговори
////// преди 2 години
143 Запада няма нужда Русия или който и да било друг да го храни. Европа е износител на храни, не вносител. САЩ също са такива. Гладните ще са в Африка и близкия изток.
138
16
 
10
 
! Отговори
Star преди 2 години
И как точно Запада предизвика кризата не ми е ясно? Като РФ нападна Украйна ли?
137
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Булгуров. Утре рано сабахлем ще те разоблича че сега си лягам... Значи Запада прави санкции срещу Русия от 8г.но иска тя да го храни и топли. Е това нама как да стане. Очаквай продължение...
136
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те руснаците тоалетните чинии на украинците крадат,та житото ли няма да им изнесат?!Вървят яко кораби с украинско жито,ама руснаците го изнасят за валута,умират от глад вече.
135
6
 
15
 
! Отговори
Тия са преди 2 години
От нагли по-нагли !
134
16
 
14
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Егати и кухните сибирски дънери, че си и вЕрват!Украйна,щяла да ги нападне затова превантивно те и правят "специална военна операция"!Украинците били "нацисти" и затова арестуват всеки руснак, който назове думата война и "обиди" самая могучая армия в мире, дето три месеца превзема един завод и краде перални, автомобили и камиони!Сега и "Западът предизвикал световна продоволствие на криза "!Може би с маскирани руски камиони и кораби!А и да не забравим, че *** твърдяха,че нямало да нападат
133
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не се пренареди световния ред ще е така, а след това кой знае.
132
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Какво следва /// рассия за 100 години не можа да произведе нищо, освен некачествени подобия на откраднати машини, кървави войни, износ на каманизъм и железа. Да ползваш руски компютър, руски програми; да караш руска кола, карал съм и няма да повторя; да гледаш руски телевизор; руска козметика, дрехи, машини...???? Вярно са бензиностанция с ракети, пък се обиждат като им го кажат.
131
13
 
10
 
! Отговори
Сульо Пулев преди 2 години
Според расия, не тя е нападна Украйна, не тя е открадна жито от Украйна...а Запада? Какво е "Запада" зарушняците??? "Запада" е всичко не руско, всичко модерно, луксозно, добре изработено...и скъпо. За повечето *** да живееш като западняк означава да ползваш тоалетна в дома, да имаш пералня, миялна...компютър и други ежедневни, битови стоки, или услуги, които няма в рашистан, или са скъпи. Как и кога Запада е откраднал украинското жито, под носа на могучаята, за да предизвика световен глад???
130
5
 
17
 
! Отговори
Аз само да питам преди 2 години
Ако руснаците бяха разположили бази в Бразилия , какво щеше да стане ?