Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар
23 май 2022 21:30, Йоана Цонева
256
Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета
Снимка: БГНЕС

На фона на западните санкции доставките на телефони с копчета за Русия са се увеличили значително. През първото тримесечие са внесени 3,5 млн. устройства. Това е с 43% повече, отколкото през същия период на миналата година, но по-малко, отколкото през 2019 г. (4,2 млн. броя), пише "Москоу таймс".

Рязкото увеличение на броя на внесените в Руската федерация през 2019 г. телефони с бутони е свързано с голямото предлагане на новата тогава руска марка Inoi. През тази година 1,9 млн. устройства с бутони, или повече от половината, са дошли от Inoi, F+ и BQ.

Третият проект за "суверенен смартфон" в рамките на 10 години се провали в Русия

По данни на аналитичния център GS Group като цяло доставките на смартфони за страната са намалели с 14%, до 6,8 млн. броя. Като цяло през първите три месеца на 2022 г. в Руската федерация са доставени 10,3 млн. телефона и смартфона, което е на нивото на миналата година.

Александър Сурков, ръководител на аналитичния център на GS Group, уточни, че телефоните с бутони имат своите клиенти поради своята простота, надеждност, ниска цена и дълъг живот на батерията.

Още по темата
Но днес съотношението между продажбите на смартфони и функционални телефони се влияе в много по-голяма степен от фактори, които не са свързани с потребителите: логистични сътресения, лоялност към марката, която, както се оказва, може просто да напусне своя пазар, и спад на покупателната способност в целия свят.

По данни на търговците на дребно продажбите на телефони с бутони в страната не нарастват и дори намаляват: в М.Видео-Елдорадо - с 11% през първото тримесечие, в Мегафон - с 12%. В Связной делът на такива устройства, свързани със смартфони, е намалял от 19% на 17%. Ръст се забелязва единствено в компанията Марвел Дистрибюшън, като при тях той възлиза на 13,5%.

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар, включително Apple, Samsung, почти наполовина намаляха доставките на китайските Xiaomi, Huawei и Oppo. Сега, в рамките на паралелния внос, в Русия могат да се внасят джаджи от Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP, Huawei и Lenovo без разрешението на притежателя на авторските права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
14
 
! Отговори
Прогес В Маскве! преди 2 години
"Вчера смартфони, днес телефони с копчета, утре с шайби. В други ден телефония с чашки!" Слава на вожда на народите!
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купуват с манивела, за да се предпазят от шебек пъпка.
43
4
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
"Руски Найк Air Max":):):)"Руски климатик":):):)Най продавани в България:):):)
42
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ също е нараснало търсенето на "телефони с копчета". И там са разбрали, че те следят и контролират през "смартфон-а" Въобще глобална е тенденцията за ползване на прости телефони, като..телефон.
41
9
 
8
 
! Отговори
До41 преди 2 години
Цъъъъ,не позна,плъховете излезли от дупките,са 3600 на брой,забравяш предалите се 1100 от подземията на комбината Илич!
40
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За типичния руснак е важно преди всичко да има пари за водка и телевизор...
39
2
 
4
 
! Отговори
мдааа преди 2 години
Inoi - директно свързан с ГРУ .
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионер съм от БТК , ВИВАТЕЛ , ВИВАКОМ !!! Малкият телефон с бутони ползвам за навън , при кратко излизане , за по удобно и големия за компютър . Родителите ми ползват само телефон с бутони , българи са не руснаци пък на искат други .
37
2
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Това означава ли че Айфон ще струва по 10 лева в България , след като губят огромен Пазар ?По тази Логика - Колите на Ток би трябвало да струват по 5 000 лева , като в Китай ?
36
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започнаха масовите разтрели на пленените нацисти от азовстал.Няма да им стигнат патроните на руснаците,това са 2500 човека
35
3
 
14
 
! Отговори
Xaxa преди 2 години
И сега какво? Трябва да почнем да се смеем ли? Ако е така моля следвсщия път да го напишете предварително - "трябва да се смеете", а и заглавието не е достатъчно тъпо, трябва нещо и за новата "пандемия" от маймунска шарка да включите. Баси кретенската помия е тази "медия" днес.бг.
34
7
 
6
 
! Отговори
ДО 16 УКРОНАЦИСТ преди 2 години
РУСНАЦИТЕ ИМАТ СЕГА СМАРТФОНИ А НЕ АЙФОН НО И ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ ДА ГО НАПРАВЯТ ! Първият е пак техен и с него говори Гагарин!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
33
6
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
"Руски маратонки":):):):)Или "руски парфюм":):):)
32
3
 
16
 
! Отговори
интересно преди 2 години
А какво им е лошо на телефоните с копчета ????
31
1
 
16
 
! Отговори
С. преди 2 години
КОПЧЕ, Йоано, е това на панталона ти, което едва закопчаваш заради шкембето си. Онези неща на телефона са БУТОНИ.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макар родителите ми, да са с такива телефони, са много по-добри хора, от доста айфонаджии.
29
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕСИЛЕНА СТАТИЯ! АЗ НЕХАРЕСВАМ ТИЯ С ПИПАНЕТО !!! ИМАМ ХУБАВ ОТ ТИЯ С ПИПАЩИЯ СЕ ЕКРАН И ТО СКЪП И СЕДИ В КУТИЯТА ОЩЕ НЕИЗПОЛЗВАН! СВИКНАЛ СЪМ СИ С БУТОНИТЕ!
28
1
 
2
 
! Отговори
Аз есмь царь преди 2 години
ЕРУНДА
27
10
 
7
 
! Отговори
ПРОФЕСОР Х преди 2 години
Скоро пак ще карат москвичи защото са високотехнологична нация...имат най-голямата територия,но ламтят за още,да заграбят от съседите си...
26
9
 
9
 
! Отговори
Слава Украйна преди 2 години
В Русия вече се продават само телефони със шайба! И тях могат да си ги позволят само малцина олигарси, поради високата цена на от 1 милион рубли ( около 2.35 евро) А те работят само когато има ток, което се случва за по 3 часа на ден в Москва.